29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Ziyaret Edilmesi gereken 10 Yer

1.Dünya Savaşından sonra Yıkık ve dağılmış bir Osmanlı Devletti vardı. Bunu fırsat bilen batılı devletler yavaş yavaş Osmanlı topraklarını işgal etmeye başladılar. Bunu gören Mustafa Kemal harekete geçti. İlk önce Samsun’a çıktı. Oradan sırayla; Havza’ya, Amasya’ya, Erzurum’a ve Sivas’a gitti. Buralarda çeşitli kongreler düzenlendi. Halkı direnişe çağırdı. 19 Mayıs 1919 yıllında Çıktığı Samsun Seferiyle birlikte Milli Mücadele başlamış oldu. Geriye kalan Osmanlı ordusu ve halk ile başta Doğu, Güney ve Batı Cephelerinde olmak üzere birçok cephede farklı devletlerle sıcak temasa girdiler. Buraya, kadın, erkek, çocuk, yaşlı demeden herkes cepheye koştu. Bütün varını yoğunu ortaya koydular. Bu cephelerde çok sayıda insanımız şehit şerbetini içti. Fakat düşmanları da büyük bozguna uğrattılar.  Artık sıfırdan yeni bir devlet kurulacaktı. Bu Devletin ismi ve yönetimi belli değildi. Mustafa Kemal ve Arkadaşları 13 Ekim 1920 yıllında Ankara ‘yı Başkent yaptılar. 23 Nisan 1920 yıllında TBMM’yi açtılar. artık yavaş yavaş devlet kuruluyordu. Fakat bu devletin adı ve yönetim şekli tam olarak halla belli değildi. 28 Ekim 1923 tarihinde Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Çankaya’da yemek için buluştular. Mustafa Kemal burada arkadaşlarına seslenerek şu tarihi sözü söylemiştir. “Efendiler: Yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz” Evet tarih 29 Ekim 1923’ü gösteriyordu. Cumhuriyet ilan edildi. Artık Devletin ismi ve yönetim şekli de beli olmuştu. Cumhuriyet ilan edildikten sonra Ulu Önder Mustafa Kemal bunu bayram olarak Türk halkına hediye etti. Bu nedenle her yıl 29 Ekim tarihinde Cumhuriyet Bayramı olarak kutlanır. Ülkemizin her yerinde bu günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır. Bu sene Allah izin verirse Cumhuriyetimizin 94. yıl dönümünü kutlayacağız. Biz de siz değerli okurlarımız için 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında Ziyaret etmeniz gereken yerleri yazdık. Böyle bir günde başta Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarını unutmayalım. 29 Ekim Günü buraları ziyaret ederek onları hatırlayıp hayırla yad edelim. İşte o 10 yer..

1-Anıtkabir-Ankara

Anıtkabir

Bilindiği üzere Anıtkabir, Mustafa Kemal Atatürk’ün kabri bulunduğu yerdir. İlk ziyaret edilmesi gereken yer atamızın kabri olduğunu düşünüyorum. Başkent Ankara’da yer alan Mustafa Kemal Atatürk’ün anıt mezarı olan Anıtkabir’i her yıl yerli ve yabancı milyonlarca kişi tarafından ziyaret edilmektedir. Özellikle 10 Kasım ve Milli bayramlarda Anıtkabir yoğun bir ziyaretçi akınına uğramaktadır.

2-Kurtuluş Savaşı Müzesi (I.TBMM Binası)-Ankara

I.TBMM Binası

Başkent Ankara’da yer alan Eski Meclis Binası 1920 yılında açılmıştır. Birinci meclis olarak inşa edilen eski meclis binası günümüzde Kurtuluş Savaşı Müzesi olarak kullanılmaktadır. 1961 yılından beri müze olarak hizmet veren eski meclis binası içinde birçok tarihi eser bulunmaktadır. Birçok bölümden oluşan Kurtuluş Savaşı Müzesinde; Sivas Kongresi, Erzurum Kongresi ve Kurtuluş Savaşı’na ait birçok eşya, tablo ve doküman görebilirsiniz.

3-Dumlupınar Şehitliği-Kütahya

Dumlupınar Şehitliği

Kütahya ili, Dumlupınar ilçe sınırında bulunan Dumlupınar Şehitliği, Her Türk Vatandaşın mutlaka gezip görülmesi gereken bir tarihi yapıdır. Bildiğiniz üzere Başkomutanlık Meydan muharebesi 26 Ağustos 1922 yıllında Afyonkarahisar’da başlamış. 30 Ağustos 1922 yıllında Dumlupınar’da zaferle sonuçlanmıştır. Kültür turizm bakanlığı zaferin 70.yıllında burada bir şehitlik yapmaya karar verir. Şehitlik şunlardan oluşur. Üç Komutan Anıtı, Milisler Anıtı, 500 kişilik sembolik şehit mezarları ve kitabeleri, Şehit Baba Oğul Anıtı, Mehmetçik Anıtı, Namazgah ve Şadırvan’dan oluşmaktadır.

4-Bandırma Vapuru (Milli Mücadele Açık Hava Müzesi)-Samsun

Bandırma Vapuru (Milli Mücadele Açık Hava Müzesi)

Samsun ili, Canik ilçesinde bulunan Bandırma Plajında yer almaktadır. Bilindiği üzere 19 Mayıs 1919 yıllında Mustafa Kemal Bandırma Vapuruyla buraya Samsun’a ulaşmıştır. Bandırma Vapuru Ulu Önder Atatürk ve kurmaylarını Samsun iline getiren vapurun bir benzeri Bandırma Vapuru olarak Bandırma Plajında sergilenmektedir. 2005 yılında çalışmalara başlanmış ve 2008 yılında Bandırma Vapuru Milli Mücadele Açık Hava Müzesi olarak hizmet vermeye başlamıştır. Bu müzede yer alan İzmir’in Kurtuluşunu anlatan ve ülkemizin en uzun kabartması olan 300 parçalık seramik kabartma duvarı müzenin en dikkat çeken eseridir. Aslına uygun yapılan Bandırma Vapuru ve vapurun içinde yer alan açık hava müzesi görülmesi gereken yerlerdendir.

5-Cumhuriyet Tarihi Müzesi-Eskişehir

Cumhuriyet Tarihi Müzesi

Eskişehir ilimizin Odunpazarı Semtinde bulunan Cumhuriyet Tarihi Müzesi kesinlikle herkesin gidip ziyaret etmesi gereken tarihi bir müzedir. Bu müzede Cumhuriyet tarihini yazı, Görsel ve maketlerle anlatmaktadır. Buraya giderseniz Cumhuriyet tarihi hakkında çok daha fazla bilgi sahibi olabileceksiniz.

6-Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi-Sivas

Kongre Binası Atatürk ve Etnografya Müzesi

Sivas kent merkezinde bulunan Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi, merkezde bulunan Orduevi karşısında yer alır. Bu bina Milli Mücadele döneminde kongrelere ev sahipliği yapmıştır. Kongre binası 5 Ekim 1892 tarihinde Sivas Valisi tarafından yaptırılmıştır. Bu uzun dönemde yıpranan ve bu yüzden tadilata alınan kongre binası uzun bir süre tadilatta kaldıktan sonra 2016 yılında ziyaretlere açılmıştır. Kongre binası içerisinde kurtuluş Savaşı  dönemine ait eserler ile kitabe ve yazıtları içerisinde barındıran bir müze de mevcut.  Cumhuriyetin temellerinin atıldığı bu tarih kokan yapıt ve kurtuluş savaşına şahit olan eserleri görmenizi tavsiye ederiz.

7-Trabzon Atatürk Köşkü

Trabzon Atatürk Köşkü

Trabzon İl merkezine 7 kilometre uzaklıkta Soğuksu tepesinde yer alan Atatürk Köşkü 1903 yılında bir Rus tarafından inşa edilmiştir. Atatürk Köşkü mimarı olarak Avrupai tarzda yapılmıştır. Dört katlı olan bu köşk 1924 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’u ziyareti sırasında ona hediye edilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk 1930 ve 1937 yılları arasında bu köşkte yaşamıştır ve vasiyetini burada yazmıştır. 1943 yılında köşk kamulaştırılmış ve 1964 yılında müze haline getirilmiştir. Atatürk Köşkü’nde Mustafa Kemal Atatürk’ün kişisel eşyaları sergilenmektedir. Trabzon veya çevre illerinde yaşayanlar mutlaka yarın gidip burayı ziyaret etmelidir.

8-Cumhuriyet Eğitim Müzesi-İstanbul

Cumhuriyet Eğitim Müzesi

Cumhuriyet Eğitim Müzesi, İstanbul’un Fatih ilçesine bağlı Sultanahmet Mahallesinde bulunur. Bu müze de Cumhuriyet Dönemine ait çok sayıda yazı ve görseller bulunmaktadır. Bu eğitici müzeye çocuklarınızla birlikte gelmenizi tavsiye ediyorum.

9-İzmir Atatürk Evi Müzesi

İzmir Atatürk Evi Müzesi

İzmir Alsancak’ta 1. Kordon (Atatürk Caddesi) üzerinde yer alan İzmir Atatürk müzesi 1875 -1880 yılları arasında halı tüccarı Takfor tarafından ev olarak inşa ettirilmiştir. 17 Şubat 1923’te İzmir İktisat Kongresi toplandığında Atatürk şahsi çalışmalarını bu evde yürütmüştür. 1930- 1934 yılları arasında Atatürk her İzmir’e gelişinde bu evde kalmıştır. 13 Mayıs 1988’de bu ev Atatürk müzesi olarak hizmete açılmıştır. Osmanlı ve levante mimarisi karışımından meydana gelen neoklasik tarzda yapılan bu bina zemin ve birinci kattan oluşmaktadır. Binanın birinci katında Atatürk’ün kullanım odaları bulunmaktadır.

10-Selanik Atatürk Evi Müzesi

Selanik Atatürk Evi Müzesi

Selanik’in Agiu dumitru Caddesi üzerinde bulunan Apostolu Pavlu Sokağı’nda 17 numarada bulunur. Ulu önder Atatürk’ün 1881 yıllında bu evde dünyaya gözlerini açmıştır. Ev bodrum katı ile beraber 3 katlı bir yapıdan oluşmaktadır. Evin içinde Atatürk’ün ve Annesi Zübeyde hanımın balmumundan yapılmış heykelleri bulunmaktadır. Günümüzde avlusunda konsolosluğumuz halen burada görev yapmaktadır. Buraya yolunuz düşerse mutlaka gelip ziyaret etmelisiniz. Zaten buraya kadar gelipte buraya ziyaret etmeyenin vatan sevdasından şüphe duyarım.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz