Akçadağ

Akçadağ ilçesi Malatya ilimize bağlı 13 ilçesinden biridir. Malatya ilimize uzaklığı yaklaşık 37 km uzaklığındadır. İlçemize ulaşmak için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Akçadağ Gezilecek Yerler

Malatya’nın İlçeleri

Akçadağ ilçemize bağlı 3 belediye. 72 köyü, 9 mahallesi ve 169 mezrası vardır. İlçemizin deniz seviyesinden yüksekliği 925 metredir.

Göz at ;

  1. Akçadağ Gezilecek Yerler
  2. Akçadağ Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Levent Vadisi
  4. Malatya Gezilecek Yerler
  5. Malatya’da Gezilecek 10 Yer
  6. Malatya Gece Hayatı
  7. Malatya Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  8. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
  9. Malatya Otelleri ve Malatya Otel Fiyatları
  10. Malatya Ekspresi (Malatya-Elazığ) Arası Tren Saat Kaçta Fiyatı Nedir
Akçadağ Hangi Şehirde

İlçemiz tarihi milattan önce tunç devrine dayanmaktadır. Daha sonra Hitit, Roma, Bizans dönemini yaşamıştır. Daha sonra 1071 tarihi ile buraya Türk akını başlıyor. Bu topraklara Türkler yerleşiyor. 1850 yıllında ilçemiz bugünkü Levent Beldesinde Kurulmuştur. Daha sonra 1858 yıllında Buradan taşınıp bugünkü yerine kurulmuştur.

Akçadağ Nerede

Akdağ ilçemizin Gezi Rehberine bir göz atalım:

Akçadağ Armudu: Bu armut killi ve tınlı toprakları sever. Hiçbir ilaçlama ve bakım istemeden yetişen armut ilçemize özgün bir meyve çeşididir. Organik olan bu armut tadı mükemmeldir. İlk başta görüntüsü çok albenli olmasa da tadı güzel olup birçok hastalığa da şifadır. Bu armut çok olduğu dönemlerde ilçe dışına satılıyor veya kış mevsimi için kurutuluyor.

Akçadağ Armudu

Arga Tepesi Höyüğü: Bu höyük Tarihi kayıtlarda Arga, Arka, Arkha veya Arha olarak isimlendirilmiştir. İlçe merkezinde bulunan bu höyük Hitit dönemine ait kalıntılar bulunmuştur. Ayrıca yapılan çalışmalarda en güzel taşları bu höyükte çıkarılmıştır.

Arga Tepesi Höyüğü

Akçadağ Harunuşağı Yazıtları: ilçemizin merkezinde bulunan bu yazıtlar Han mevkiinde bulunur. Dev kaya blokların üzerinde bulunan bu yazılar ve resimler farklı dönemlere ait olunduğu yönünde görüşler bulunur. Burası sadece tarihi yapı ile bilinmiyor aynı zamanda doğal güzellikleri ile de biliniyor. Yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Direkli Pınar: Bu pınar ilçemizin Çobanuşağı Köyünde bulunur.  Burada 30 metre yükseklikte akan su pınarın içine boşalmaktadır. Fakat suyun kireçli olmasından dolayı bu su dikit halinde donmuştur. Bu görüntüsü ile insanları adeta büyülemiştir.

Direkli Pınarı

Bağköy Mezarlığı: Bu mezarlık ilçe merkezine bağlı Bağköy de bulunur. Osmanlı dönemine ait olunduğu söylenen mezarda birçok şahsi ve savaş aletlerine rastlanmıştır. Bu mezarın 18-19. Yüzyılla ait olunduğu söylenilir. Ayrıca bu köyde kaya kabartması ve kaya mezarlarına da rastlanır. Burada bulunan kaya mezarları Roma dönemine ait olunduğu tahmin ediliyor.

Bağköy Mezarlığı

Başyurt Yaylası: Bu yayla deniz seviyesinde yüksekliği 1800 ile 2500 metre arasında değişir. Burada irili ufaklı birçok yayla bulunur. Bu yaylada bahar ayında eriyen kar suları ile irili ufaklı birçok gölet oluşmaktadır. Bu yaylada ayrıca birçok endemik bitkisi yetişmektedir. Yaylada serin havası, soğuk suyu ve bol oksijenli havası insanı büyülüyor. Buraya giden gelmek istemiyor. Yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.

Başyurt Yaylası

Sonuç olarak yolunuz bu şirin ilçemize düşerse mutlaka buraya özgün Armudun tadına bakmalısınız.  Burada bulunan tarihi ve doğa güzelliklerini gezmelisiniz.

Akçadağ

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz