Yükseklerden Erzurum

Erzurum Gezilecek Yerler Listesi | En Güzel 23 Yer! Nereler Gezilir, Nereye Gidilir? Erzurum ilimiz Doğu Anadolu bölgemizde bulunur. İlimize bağlı 21 ilçe bulunur. Erzurum ilimizde birçok medeniyet varlığını sürdürmüştür.

Erzurum Gezilecek Yerler

Bu nedenle tarihi yapılar bakımında zengin bir ilimizdir. Tarihi yapılar dışında birçok doğal güzelliğe de sahiptir. ilimizde bulunan 10 güzide yapıyı sizinle paylaşmaktan mutluluk duyuyorum. Ayrıca Erzurum Gezi rehberi yazımızı okumak isterseniz lütfen buraya tıklayınız.

Göz at ;

  1. Erzurum Gezilecek Yerler
  2. Erzurum’da Gezilecek 10 Yer
  3. Erzurum Gece Hayatı
  4. Erzurum Hakkında, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  5. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
  6. Palandöken Gezilecek Yerler
  7. Erzurum Otelleri ve Erzurum Otel Fiyatları
  8. Erzurum Nerede?
  9. Erzurum Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?

Palandöken Kayak Merkezi

Palandöken İlçe merkezine bulunan kayak merkezi sadece ülkemiz için değil Dünya için önemli bir yere sahiptir. 2010 yıllında Dünya Üniversiteler arası Kış Oyunları burada yapılmıştır. Bu yönü ile ülkemiz için bir ilk başarmış oldu.

İlçemizde 2000 Seyirci Kapasiteli Buz Hokeyi Salonu, 500 Seyirci Kapasiteli Short Track Salonu, Konaklı Kayak Merkezi, Kayakla Atlama Merkezi ve Palandöken Kayak Merkezi ile uluslararası yarışmalar, hatta kış olimpiyatlarının düzenlenebileceği bir turizm merkezi durumundadır. Palandöken Türkiye’nin en yüksek şehridir.

6 ay boyunca burada rahatlıkla kayak merkezin tadına varabilirsiniz. Bu kayak merkezi 1993 yıllından beri hizmet vermeye devam etmektedir. Sizin de yolunuz düşerse sevdiklerinizle birlikte kışın burada çok güzel bir tatil geçirebilirsiniz.

Tortum Şelalesi

Bu şelale 48 metre yüksekliği ile dünya üzerindeki en yüksek 3. Şelale konumuna sahiptir. bu özelliği ile yerli yabancılar için uğrak bir yer olmuştur. ilçemizin sınırında bulunan bu şelale oluşumu hakkında kısa bir bilgi verelim.

18. Yüzyılda Balıklı Köyü yakınlarında bulunan dağda heyelan oluşması sonucunda Tortum Çayı’nın önü kapanmış ve bu alanda Tortum Gölü oluşmuştur. Göl ile birlikte oluşan Tortum Şelalesi, 22 metre genişliğe sahip olup tam 48 metre yükseklikten dökülmektedir. Bu kadar yükseklikten akan suyun oluşturmuş olduğu manzarayı hayal edebiliyor musunuz.

Buraya gelenler için bir balkon yapılmıştır. ziyaretçiler bu balkona çıkıp Şelale suyun nasıl dans eder gibi aşağıya indiğiniz izleyebiliyorsunuz. Yok ilahi ben yakında izleyecem diyorsanız balkondan inen merdivenlerden aşağı doğru inin şelalenin altında kendinizi bulacaksınız. Burada akan su sizi sırılsıklam yaş edebilir. Hiç umurunuzda olmaz gerçekten o kadar güzel bir serinliği var ki anlatılmaz yaşanılır. Şelalenin yanında bulunan mesire yerleri ziyaretçiler piknik yapmaktadır.

Sevdikleri ile birlikte çok güzel zaman geçirmektedir. İlçemizde yöre halkı arasında bu şelale Sudökülen olarak adlandırılmıştır. Dipnot olarak geçirecek olursak Dünyada 1. Ve 2. Yükseklikte bulunan şaleleri de size tanıtacak olursak ; Dünyanın en yüksek şelalesi 120 metre ile Afrika’da bulunan Zambezi Nehri üzerindeki Vietorio Şelalesi, en yüksek ikinci şelale ise 51 metre yükseklik ile Amerika’da bulunan Niagara Şelalesi’dir.

Erzurum Atatürk Evi

İlimizde bulunan bu müze aslında daha önce bir Konak görevini yürütüyordu. Mustafa Kemal Samsuna çıkmadan önce Erzurum’a uğramıştı. O sırada gece bu konakta dinlenmişti. Bu konak daha sonra müzeye çevrilmiştir. Atatürk ile ilgili eserler sergilenmektedir.

Yakutiye Medresesi

Erzurum İlimiz de bulunan Bu medrese 1310 yılında Emir Hoca Cemalettin Yakut tarafından yaptırılmıştır.medrese uzun yıllar hizmet etmiştir. 1991 yıllında Bu medrese İslami eserler için müze yaptırılmıştır. Buraya gittiğiniz bu müzeyi ziyaret etmelisiniz.

Çifte Minareli Medrese

İlimizde bulunan Bu medrese Anadolu Selçuklu Devleti eseridir. Bu eseri Selçuklu Hükümdarı Alaaddin Keykubad kızı için inşa etmiştir. İnşa tarihi 13. Yüzyıl olarak bilinir.

26 metre yüksekliği ile göz kamaştırmaktadır. Bu medrese çinileri ile dikkat çekmektedir. Gezi rotanızda mutlaka bulunması gereken bir yerdir.

Nene Hatun Milli Parkı

Bu park 93 harbi sırasında büyük kahramanlık gösteren Nene Hatun’a aittir. Nene hatun 93 harbinde Rusların Tabyalara saldırmasını görünce yöre halkı ile birlikte Ruslara saldırmış.

Onları geri püskürtmüştür. 1955 yıllında Yılın Annesi seçilmiştir. 1955 yıllında Vefat eden Nene Hatun buraya gömülmüştür. Onun adına anıt yapılmıştır.

Narman Peri Bacası

Narman İlçe merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunan bir kanyon bulunur. Bu kanyon içinde geçerken çok muhteşem manzaralara şahit oluyorsunuz.

Arabanızı bıraktıktan sonra biraz yaya olarak yürüdükten sonra Kırmızı Renge bürünmüş Peri Bacalarına şahit oluyorsunuz. Bu yapı sizi kendine hayran bırakıyor. Dünyada ender rastlanan bu yapı karşısında bol fotoğraf çekmeyi ihmal etmeyiniz.

Çobandede Köprüsü

Bu köprü Köprüköy ilçemizde bulunan Aras Nehri üzerinde kurulmuştur. Tarihi olarak kimin yaptığı tam belli olmasa da 13.yy’da İlhanlı Hükümdarı Garzan Han tarafında yapıldığı söylenmektedir.

Köprü 7 adet kemer gözlü olarak inşa edildi. Fakat özellikle bahar mevsiminde suyun taşıp taşkınlık yaptığı zaman köprü zara görmüştür. Günümüze 6 gözü ulaşabilmiştir. Köprü günümüzde koruma altına alınıp kullanılmaktadır. Köprü ile ilgili iki farklı rivayet vardır. Bunları sizinle paylaşmak istiyorum.

1.Rivayet: Bugün köprünün bulunduğu yerin hemen yakınlarına bir köprü yapılmaya karar verilir. Zamanın teknik elemanları gelirler, ölçerler, biçerler ve köprünün kurulacağı yere karar verirler. Köprü inşasına başlanabilmesi için köprü ayaklarına yer hazırlamak gerekir.

Fakat yapılan bütün çalışmalar boşa gider, bir türlü köprünün ayaklarını tutturamazlar. Bunlar bu işin nasıl olacağım düşünüp taşınırlarken, civardaki sürüsünü otlatan bir çoban yanlarına yanaşır. İşin aslını öğrendikten sonra sağma, soluna bakınır; biraz düşündükten sonra elindeki bastonu Aras Nehri’nin uygun bir yerine saplar.

Orada bulunanların hayret eden bakışları arasında yapılacağı yeri eliyle işaret edip sürüsünün başına döner. Çoban gittikten sonra, onun işaret ettiği yeri ve ona uygun olan yerleri köprüye ayak olarak seçerler.

Nitekim yaptıkları yeni ayaklar dayanıklı olur ve böylece köprüyü tamamlarlar. Köprünün meydana gelmesinde emeği olduğu için adına ‘’Çoban dede Köprüsü’’ denilir.

2.rivayet: Bugün köprünün bulunduğu taşların Ejderha ve koç figürlerini görmemiz mümkündür. vakti ile burada bir çoban sürüsü ile her gün köprünün olduğu tarafa gelir. Bir ejderha sürüsüne musallat olur.

Her gün bir sürüsünde bir koyun alıp gider. Gün geçtikçe sürü azalır. Çobanın canı sıkılıp Ejderha Beddua okur Allah’ım Sen onu taş et diye. Beni de koç diye. Allah duasını kabul etmiştir.

Aziziye Kaplıcaları

Kış turizminde Palandöken olarak tanınan Erzurum ilçemiz Termal turizminde ise Aziziye kendini tanıtmayı başarmıştır. Aziziye de bulunan termal su kaynakların kalitesi bakımında Bölgede 1. Sıradadır.

Türkiye de ise sayılı Termal kaynaklar arasındadır. Bu kaplıcalar Erzurum Havaalanına 5 km uzaklıktadır. Palandöken Kayak merkezine ise 15 km uzaklıktadır. İlçemizde bulunan kaplıca suları özellikle yaz mevsiminde büyük bir ilgi görülmektedir.

Yerli yabancı birçok insan buraya gelmektedir. Sağlık bakanlığı tarafında tavsiye edilen bu kaplıcaların birçok hastalığa şifa olmaktadır.

Azizye Tabyası

ilimizde bulunan bu yapı Osmanlı- Rus savaşı sırasında( 93 harbi) Şahitlik eden tabya Kars yolunun güveliğini sağlamak için Abdülaziz tarafından yaptırılmıştır. ilimizin 10 km kuzeydoğusunda bulunan bu yapı tarihte en önemli bir savaşa şahitlik etmiştir.

Anlatılana göre Rus askerleri tabyadaki askerleri öldürüp tabyayı tam ele geçirecekleri sırada Nene hatun kundaktaki yavrusunu bırakıp satırla Rus askerlere saldırmıştır. Bunu gören Erzurum halkı Tabya’yı Ruslardan kurtarmışlardır. Burada bir Anıtta bulunur.

Ayrıca ilimizde gezilmesi gereken çok yer vardır bunları da sitemizde bulunan ilçeleri okuyup öğrenebilirsiniz. Buradan çağ kebabı yemeden ve Oltu taşından yapılmış bir tespih yada kolye almadan geri dönmeyiniz.

Erzurum Ulu Cami

Erzurum Ulu Camii, Erzurum ili, Yakutiye ilçe sınırında bulunan cami, 1176 yıllında Selçuklular tarafında inşa edilmiştir. Caminin mimarı Melik Nasirüddin Muhammed’dir. Bu cami her ilde olduğu gibi ilimiz ve ilçemiz için önemli bir yere sahiptir. İlimizin en eski camisi olup Çifte Minareli Medrese ile komşudur.

Erzurum Üç Kümbetler

Üç Kümbetler, Erzurum ili, Yakutiye ilçe sınırında bulunan yapı 12. yüzyılın sonlarında Saltuklu hükümdarı Emir Saltuk tarafında inşa edildiği bilinmektedir. Bu nedenle Emir Saltuk Kümbeti olarak da bilinir. Burada üç tane kümbet bulunur. Her kümbetin tarihi ve hikayesi farklıdır. Yolunuz düşerse buraya gelip kümbetler hakkında bilgi sahibi olabilir ve görmüş olursunuz.

Erzurum Kalesi

Erzurum ili, Yakutiye ilçe sınırında bulunan Erzurum Kalesi, Tam olarak bilinmese de ilk olarak M.Ö 1.yüzyılda Romalılar tarafında inşa edilmiştir. Kale günümüze kadar birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Günümüzdeki hali M.S 5. Yüzyılda Bizanslılar tarafında yaptırıldığı söylenmektedir. Erzurum kalesi, günümüzde müze olarak olarak hizmet vermektedir.

Erzurum Atatürk Evi Müzesi

Erzurum ili, Yakutiye ilçe sınırında bulunan Erzurum Atatürk Evi Müzesi, 1890 yıllında inşa edilen klasik bir Erzurum evidir. 1915-1916 yılları arasında Almanya Konsolosluğu olarak hizmet veren ev 1918-1984 yılları arasında vali konağı olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1984 yıllından günümüze kadar müze olarak kullanılmaktadır. Atatürk Milli Mücadele döneminde buraya gelip 52 gün konaklanmıştır.

Erzurum Kongre ve Milli Mücadele Müzesi

Kurtuluş savaşı yıllarında bütün ülkemiz dış güçler tarafında işgal edilmiş durumdaydı. Bunu gören Mustafa Kemal 19 mayıs 1919 tarihinde Samsuna çıkıyor. Ondan sonra havza genelgesi yayınlıyor. 3 temmuz günü ise Erzurum’a geliyor. Burada padişaha bir telgraf çekip askerlik görevini bıraktığını söylüyor. ‘Sine-i millette’ çekiliyor. Burada çeşitli görüşmelerde bulunan Mustafa Kemal, Kazım Kara Bekir ile birlikte burada bir bölgesel bir kongre yapmayı düşünüyorlar. Burada yapılan kongreye 53 delege katılıyor. Kongre yaklaşık 2 hafta sürüyor burada ülkemizin geleceği için çok önemli kararlar alınıyor.

Erzurum Lala Mustafa Paşa Camii

Erzurum ili, Yakutiye ilçe sınırında bulunan Lala Mustafa Paşa Camii 1562 yıllında Kanuni Sultan Süleyman’ın komutanı, Kıbrıs fatihi, Sadrazam Lala Mustafa Paşa tarafında inşa edilmiştir. Bu cami Erzurum ilimizdeki ilk Osmanlı Camisidir. Bu nedenle önemli bir yere sahiptir. çok kez onarımdan geçen cami günümüzde sağlam bir şekilde ayakta durmaktadır. Mimarisi oldukça dikkat çekicidir.

Erzurum Arkeoloji Müzesi

Erzurum ili, Yakutiye ilçe sınırında bulunan Erzurum Arkeoloji Müzesi, Doğu Anadolu Bölgemizin en önemli müzelerinden biridir. İlk defa 1944 yıllında Yakutiye Medresesinde hizmet veren müze 1947 yıllında Çifte Minareli Medrese’ye taşınmış burada da 20 yıl hizmet vermiştir. Daha sonra günümüzdeki müze binası inşa edilmiş olup 1968 yıllında burada hizmete açılmıştır. Müze de Erzurum merkezi ve yakınlarında bulunan antik kentlerde yapılan kazılar sonucunda elde edilen tarihi yapılar burada sergilenmektedir. Müze de 5 farklı Salon bulunmaktadır. Bunlar: Kazılar Salonu, M.Ö. 2000 Trans – Kafkas Kültürü Salonu, Urartu Salonu, Tabiat Tarihi Salonu ve Ermeni Katliamları Salonu’dur. Buraya gelip her salonu dikkatlice gezmenizi tavsiye ederim.

Narman Peribacaları

Erzurum ili Narman ilçe sınırında bulunan Narman Peribacaları Kırmızı Periler Diyarı olarak bilinen harika bir doğal güzelliktir. Yaklaşık 2-3 milyon yaşında bulunan bu peribacaları dış kuvvetlerin(Rüzgar, su erozyonu) aşındırması sonucunda oluşmuştur. Buraya yerli yabancı çok sayıda ziyaretçi akın eder. Yolunuz düşerse mutlaka siz de ziyaret edin. Doğal güzelliğin çevresinde konaklama imkanları da bulunur.

Nene Hatun Tarihi Milli Parkı

Erzurum ili, Palandöken ilçe sınırında bulunan Nene Hatun Tarihi Milli Parkı, 1877-1878 yıllarında yapılan Osmanlı -Rus Savaşında şehri koruyan Mecidiye ve Aziziye tabyaları düşmanların şehri daha fazla ilerlemesini engellemiştir. Fakat daha sonra düşmanları bu tabyalara zarar vermek istemiştir. Bunun gören Nene Hatun öncülüğünde halka düşmana saldırmıştır. Savaşın kahramanı olarak ilan edilen Nene Hatun adına bu park açılmıştır. 1955 yıllında Yılın Annesi seçilmiştir. 1955 yıllında Vefat eden Nene Hatun buraya gömülmüştür. Onun adına anıt yapılmıştır. 2009 yıllında Milli Park unvanını almıştır.

Pasinler Kaplıcaları

Erzurum ilimizde bulunan bu kaplıcalar şehrin önemli turistik bir noktasıdır. Pasinler ilçemiz denilince akla ilk olarak kaplıcalar gelir. Burada çok sayıda kaplıca bulunur. Bu kaplıcaların bulunduğu yerde konaklama merkezleri de bulunmaktadır. Buraya şifa bulmak için siz de gelmelisiniz. Ayrıca burada Pasinler Termal Turizm Merkezi de bulunur. Buraya yıl boyunca yerli ve yabancı birçok ziyaretçi akın eder. Sizin de yolunuz düşerse mutlaka gelmelisiniz.

Erzurum Saat Kulesi

Erzurum ili Yakutiye ilçe sınırında bulunan Erzurum Saat Kulesi, 1124 ve 1132 yılları arasında hüküm süren Ebu’l-Muzaffer Gazi tarafından inşa edilmiştir. Bu kule Tepsi Minare ve kesik kule olarak da bilinir. Buraya gelirseniz mutlaka ziyaret edin.

Rüstem Paşa Bedesteni

Erzurum ili, Yakutiye ilçe sınırında bulunan Rüstem Paşa Bedesteni, 1561 yıllında Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı ve aynı zamanda damadı olan Rüstem Paşa tarafında inşa edilmiştir. Halk arasında Taşhan olarak bilinir. Osmanlı’nın en güzel örneklerinden biridir. Günümüzde dükkanların sıralandığı çarşı olarak kullanılmaktadır. Burada genelde Oltu taşı dükkanları bulunur. Yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edin.

Caferiye Camii

Erzurum ilimizin Yakutiye ilçesinde bulunan Caferiye Camisi ile ilgili derleyip topladığımız bilgileri siz değerli okurlarımızla paylaşalım. Bu cami Osmanlı devleti zamanında rivayete göre 17. Yüzyılda yapıldığı söylenen bu yapı ilk yapıldığı zaman bir külliye olarak inşa etmişlerdir. Bünyesinde medrese, aşevi, hastane gibi yapılar bulunmaktadır. Daha sonra 1645 yıllında İbrahim sultan zamanında orada görevli hayırsever Ebubekir oğlu Cafer tarafında inşa edilmiştir. kare planlı olan bu caminin inşasında moloz ve kesme taş kullanılmıştır. Günümüze kadar birçok kez onarımdan geçilen bu cami orjinaliğini korumayı becermiştir.

6 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here