Gelibolu

Gelibolu; Çanakkale iline bağlı bir ilçedir. Gelibolu ilçesi; Çanakkale il merkezine 50 km uzaklıkta yer almaktadır.

Gelibolu Gezilecek Yerler

Çanakkale Savaşlarının geçtiği Gelibolu Yarımadasının her köşesinde tarihe dair bir şey bulmak mümkün. Gelibolu Yarımadası yeşil bir tabiata sahip, sakin ve huzurlu bir yerdir. Gelibolu Yarımadasında yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Çanakkale Şehitler Abidesi

Gelibolu Yarımadasında Çanakkale Boğazının batı ucunda Morto Koyu önünde Hisarlık Tepesinde yer almaktadır. I. Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Savaşlarında şehit olan Türk askerlerin anısına 1954 yılında yapılmıştır.

Çanakkale Şehitler Abidesi; 4 ayak, bir kubbeden oluşmakta ve 41,7 metre yüksekliğe sahiptir. Uzaktan bakıldığında Mehmetçik’in “M” harfi görüntüsünü veren abidenin tavan kısmında mozaikten bayrak işlenmiştir. Abidenin denize bakan dört rölyefi; deniz savaşları, karaya bakan dört rölyefi ise kara savaşlarını anlatmaktadır. Çanakkale Şehitler Abidesi mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Göz at ;

  1. Gelibolu Gezilecek Yerler
  2. Gelibolu Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Gelibolu Gece Hayatı
  4. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı
  5. Gelibolu Mevlevihanesi
  6. Gelibolu Feneri
  7. Gelibolu Otelleri
  8. Çanakkale Gezilecek Yerler
  9. Çanakkale’de Gezilecek 10 Yer
  10. Çanakkale Gece Hayatı
  11. Aynalı Çarşı
  12. Çanakkale Otelleri ve Çanakkale Otel Fiyatları
  13. Marmara Bölgesinde Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  14. Çanakkale Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  15. Gelibolu Otelleri ve Gelibolu Otel Fiyatları
  16. Türkiye’nin en iyi korunmuş köyü
  17. İstanbul’dan Gökçeada’ya Nasıl Gidilir?
Gelibolu Şehitlik

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Yarımadasının güney ucunda bulunan tarihi milli parkın büyük bir kısmı Eceabat ilçesinde yer almaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı 33 bin hektarlık büyük bir alanda yer almaktadır.

Çanakkale’de savaşın geçtiği alanları kaplamaktadır. 1973 yılında kurulan milli park içinde 60 bin Türk askerinin mezarı yer almaktadır. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı

Gelibolu Kalesi

Gelibolu Yarımadasında Hükumet Konağının çevresinde yer almaktadır. Antik Dönemde inşa edilen kale; Bizans Döneminde İmparator I. Justınıanus zamanında onarılmıştır.

Günümüze kaleden geriye sadece burcu ulaşmıştır. Kalenin önünde liman bulunmaktadır. Yol olarak kullanılan köprü bu limanı ikiye ayırmaktadır. Burası Gelibolulu olan Piri Reis Müzesi olarak kullanılmaktadır.

Gelibolu Kalesi

Gelibolu Feneri

Gelibolu Yarımadasının simgelerinden olan fener; Hamza Koyu sahilinde bir tepe üzerinde yer almaktadır. Gelibolu Feneri 1856 yılında gemilere yol göstermesi amacıyla yapılmıştır. Osmanlı zamanından günümüze kadar görevini yapmaktadır. Fenerin yanında bulunan park ve kafelerde oturup deniz manzarasının tadını çıkarabilirsiniz.

Gelibolu Feneri

Gelibolu Mevlevihanesi

Askeri hastanenin bulunduğu alanda yer alan Gelibolu Mevlevihane’si dünyanın en büyük Mevlevihane’si olma özelliğine sahiptir. 1656 yılında Ağazade Mehmet Dede tarafından saray mimarlığı yapmış olan Mimar Mustafa Ağa yapmıştır. Mevlevihane’nin bulunduğu alanda, aşevi, kütüphane, han ve okul bulunmaktadır. 1906 yılında onarım gören mevlevihane günümüzde ziyarete açık bulunmaktadır.

Gelibolu Mevlevihanesi

Büyük Camii

İlçe merkezinde yer almaktadır. Osmanlı Devletinden günümüze kalan nadir eserlerden olan Büyük Camii; Rumeli Fatihi Gazi Süleyman Paşa tarafından yaptırılmıştır. Bundan dolayı Süleyman Paşa Camisi olarak da bilinir. Caminin en büyük özelliği; Avrupa topraklarında inşa edilen il cami ve türünün tek örneği olmasıdır. En son 2006 yılında restore edilen Büyük Camii görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Gelibolu Büyük Camii

Bayraklı Baba Türbesi

İlçe merkezinde Fener Meydanının girişinde yer almaktadır. Bir yamaç üzerinde bulunan türbe üstünde bulunan bayraklardan dolayı hemen fark edilir. Türbe; Osmanlı Donanmasına bayraktarlık yapmış olan Karaca Bey’e aittir. Karaca Bey; mezarımdan bayrak eksik olmasın vasiyetinde bulunduğu için ziyarete gelenler türbeye Türk Bayrağı bırakırlar. İlçede yer alan; Yazıcızade Mehmet Efendi, Gazi Süleyman Paşa, Sinan Paşa ve Saruca Paşa Türbelerini de ziyaret edebilirsiniz.

Gelibolu Bayraklı Baba Türbesi

Piri Reis Kordonu

İskeleden başlayıp Askeri Fabrikaya kadar uzanan yürüyüş bandıdır. Bölgenin en uzun sahil bandı olan bu kordonda sakin ve huzurlu zaman geçirebilirsiniz. Denize girmek istiyorsanız Gelibolu Yarımadası’nda Feneraltı Mevkii ve Hamzakoy’un yanında yer alan özel plajı tercih edebilirsiniz. Hamzakoy’u sadece askeri personeller kullanabiliyor. Ayrıca Gelibolu gezi listenize Saros Körfezi, Büyük Kemikli Burnu, Kömür Limanı ve Morto Koyunu da ekleyebilirsiniz.

Gelibolu Gece hayatı ve gece eğlencesi hakkında bilgi edinmek isterseniz Tıklayınız. Gelibolu Gece Hayatı

Gelibolu Otelleri ve Gelibolu Otel Fiyatları hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olmak için linki tıklayarak yazımızı okuyabilirsiniz. << Gelibolu Otelleri ve Gelibolu Otel Fiyatları

Gelibolu Çarşı
Gelibolu Hamzaköy
Gelibolu Hangi Şehirde
Gelibolu Haritası
Gelibolu Nasıl Gidilr
Gelibolu Nerede
Gelibolu Yarımadası
Gelibolu

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here