Gemerek

Sivas iline bağlı bir ilçedir. Yüz ölçümü 1132 kilometre kare olan Gemerek ilçesinin doğusunda ve kuzeyinde Şarkışla ilçesi, güney ve güneybatısında Kayseri, batısında yine Kayseri ve Yozgat illeri bulunur.

Gemerek Gezilecek Yerler

Akarsuları, ormanlık alanları ile oldukça güzel bir doğal hayatı olan bu ilçemiz doğu-batı yönünde önemli bir konumda olduğu için tarihi ile de dikkat çeker. Sivas merkeze 103 kilometre uzaklıkta bulunan bu ilçe tarihi dokusuyla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. Bu tarihi ilçenin başlıca gezilecek yerleri şunlardır:

Göz at ;
  1. Gemerek Gezilecek Yerler
  2. Gemerek Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Divriği Ulu Cami ve Darüşşifası
  4. Sivas Gezilecek Yerler
  5. Sivas Gece Hayatı
  6. Sivas’da Gezilecek 10 Yer
  7. İç Anadolu Bölgesinde Görülmesi Gereken 10 Yer
  8. Sivas Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  9. Sivas Ulu Camii
  10. Sivas Otelleri ve Sivas Otel Fiyatları
  11. Sivasın Hobbit Evleri
  12. Sivas Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
Doğanşar Hangi Şehirde
Gemerek Hangi Şehirde
Gemerek Haritası

Merkez Camii (Şahruh Bey Mescidi)

Gemerek merkezinde yer almaktadır. Caminin giriş kapısı üzerinde kitabesi bulunmaktadır. Bu kitabeye göre Merkez Camii ilk olarak Dulkadiroğlularından Alaüddevle’nin oğlu Şahruh Bey tarafından yapılmıştır. 1749 ve 1822 yıllarında cami tamir edilmiştir. Dikdörtgen planlı, düz tavanlı bir yapıdır.

Gemerek Merkez

Çepni Camii

İlçe merkezinde yer almaktadır. Kitabesine göre cami; 1530 yılında Kızılkocaoğlu İsa Bey tarafından yaptırılmış ve 1826 ile 1898 yıllarında onarım görmüştür.

Bir avlu içinde yer alan cami taşlar ile yapılmış bir yapıdır. Kare planlı, çapraz tonoz ile örtülüdür. Tek minareli olan camii orijinal halini koruyarak günümüze kadar ulaşan mihrabı ile dikkat çekmektedir.

Gemerek Nerede

Çepni Hamamı

Gemerek ilçesinde Çepni Camisinin güneyinde yaklaşık 15-20 metre uzağında yer almaktadır. İlçenin en önemli yapılarındandır.

Cami ile aynı tarihte yapıldığı tahmin edilmektedir. Dikdörtgen planlı ve iki kubbeli bir yapıdır. Günümüze oldukça iyi durumda ulaşmıştır.

Gemerek Nasıl Gidilir

Şahruh Köprüsü

Sivas iline bağlı Gemerek ilçesi ve Kayseri iline bağlı Sarıoğlan ilçesi arasında Kızılırmak üzerinde yer almaktadır. Kitabesine göre bu köprü Dulkadir oğullarından Şahruh Bey tarafından yapılmıştır.

Köprü yaklaşık 4 metre genişliğinde 8 gözden oluşan taştan yapılan muazzam bir yapıdır. İlçenin en önemli tarihi eseri olma özelliğine sahiptir. Günümüzde oldukça iyi durumdadır.

Gemerek İlçesi
Gemerek

Sızır Şelalesi

Gemerek ilçesinde yer almaktadır. Yeşillikler arasında gürül gürül akan sesi ile huzur veren Sızır Şelalesi ilçenin vazgeçilmez mesire yerlerindendir. Keyifli zamanlar geçirmek ve aynı zamanda güzel manzara fotoğrafları çekmek istiyorsanız Sızır Şelalesini görmenizi tavsiye ederim.

Gemerek Sızır Şelalesi

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here