Siirt-Kurtalan

Kurtalan ilçesi Siirt ilimize bağlı 6 ilçesinden biridir. Bu ilçe büyüklük bakımında Siirt’in en büyük ilçelerinden biridir. Siirt il merkezine yaklaşık 59 km uzaklıktadır.

Kurtalan Gezilecek Yerler

İlçemize ulaşmak için il merkezinden ilçeye giden dolmuşlar vardır. Bunlarla ulaşım yapılabilir. Ayrıca bu çevre illerden direk ilçeye giden dolmuşlar bulunur. Ulaşımı böylece de sağlanmış olur.

Göz at ;

  1. Kurtalan Gezilecek Yerler
  2. Kurtalan Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Siirt Gezilecek Yerler
  4. Siirt Gece Hayatı
  5. Siirt’de Gezilecek 10 Yer
  6. Siirt Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  7. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  8. İbrahim Hakkı Hazretleri Türbesi
  9. Siirt Otelleri ve Siirt Otel Fiyatları
  10. Siirt Paintball Oyun Salonu Nerede, Nasıl Gidilir?
Siirt'in İlçesi
Siirt’in İlçesi

Kurtalan  tarihçesi

İlçemizin tarihi çok eski zamana dayanmaktadır. fakat şehir merkezinde yapılan çalışmalar geçmiş tarih ile ilgili pek bilgi bulunamamıştır. Bunun nedeni ise şehir merkezini birçok kez yer değiştirmiş olmasıdır. Eski ismi Garzan olan bu ilçemiz 1938 yıllında şehir bugünkü yerine taşınmıştır. Ve Kurtalan ilçesi ismini almıştır.  Bu ilçemizi 1500 yıllında Şerefhan Beyliği tarafında kurulmuştur.

Kurtalan Gezi Rehberi

Bozhöyük: Bu köy çok eski bir yerleşim yeridir. Burada tarihe ait birçok yapı vardır. Fakat buraya yeni bir yerleşim yerinin kurulması ile eski tarihi yapılar yok oldu.

Bozhöyük
Bozhöyük

Çayırlı: Bu ören yeri tarihi yapılar oldukça çoktur. Fakat yerleşim yerinin buraya taşınması eski yapıları tarihin kara sayfalarına kaldırdı.

Çayırlı
Çayırlı

Erzen Örenyeri: İlçe merkezine bağlı Bozhöyük köyü ile Gökdoğan Köyü arasında bulunur. Burası Siirt ilimizin ilk yerleşim yerlerinden biri olduğu söylenilir. Burada yapılan kazılarda bunu ispatlar gibi.

Erzen Örenyeri
Erzen Örenyeri

Başur Çayı:  Bitlis’in kuzeyinde başlayan bu çay Siirt-Kurtalan kara yolunda birleşir. Bu çay ilçe merkezine adeta hayat verir.

Başur Çayı
Başur Çayı

Başur Köprüsü: Bu köprü ilçe merkezine bağlı Aktaş köyünde bulunur. Yapım tarihi ile ilgili bilgi bulunmayan köprü Osmanlı eseri olduğu söylenilir. İnşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Günümüzde hala kullanılmakta olan köprü birçok kez onarımdan geçilmiştir. Altında Başur çayı geçmektedir.

Başur Köprüsü
Başur Köprüsü

Sonuç olarak tarihsel ve kültürel olarak medeniyetin beşiği bilinen bu ilimize yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız. İlçemizde bulunan insanların misafirperverliklerine hayran kalacaksınız.

Kurtalan
Kurtalan
Pervari
Pervari

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz