Melikgazi

Melikgazi Kayseri iline bağlı bir ilçedir. Melikgazi ilçesi Kayseri il merkezine 12 km uzaklıkta yer almaktadır.

Melikgazi İlçesi

Melikgazi Kayseri ilinin merkez ilçelerinden biridir. Melikgazi ilçesi çok sayıda tarihi yapıya sahiptir. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Melikgazi Nerede Hangi Şehirde

Saat Kulesi

Melikgazi ilçe merkezinde Cumhuriyet Meydanında yer almaktadır. Saat Kulesi ve bitişiğinde bulunan Muvakkathane Sultan II. Abdülhamit’in fermanı ile 1906 yılında yapılmıştır. Saat Kulesi, kare planlı, üç katlı, 10 metre yüksekliğinde, üstü piramidal çinko külah ile örtülü ve kesme taştan yapılmıştır. Kulenin dört tarafında saat bulunmaktadır. Kulenin bitişiğinde yer alan ve tarihi öneme sahip Muvakkathane kesme taştan yapılan ve üzeri çinko çatı ile örtülen bir yapıdır.

Melikgazi Nasıl Gidilir

Atatürk Evi

Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde yer almaktadır. Günümüzde Atatürk Evi olarak kullanılan yer İmamzade Raşit Ağa Konağıdır. Reşit Ağa Konağı 19 yüzyılda inşa edilmiştir. Döneminin sayılı mimari eserlerinden biri olma özelliğine sahiptir. Sivas Kongresinin ardından 19 Aralık 1919 tarihinde Kayseri’ye gelen Mustafa Kemal Atatürk bu konakta misafir olmuştur. Bundan dolayı Reşit Ağa Konağı Atatürk Müzesine dönüştürülmüştür. Reşit Ağa Konağı sahip olduğu el işçiliği ve Atatürk’e ait hatıraları ile ziyaret edilmesi gereken yerlerdendir.

Kayseri Kalesi

İlçe merkezinde Cumhuriyet Mahallesinde yer almaktadır. Tarihi Bizans Dönemine kadar dayanan kale günümüzdeki şeklini Selçuklu Sultanı I. Alâeddin Keykubat tarafından 1224 yılında almıştır. Kale; iç kale, dış kale, surlar ve burçlardan oluşmaktadır. Günümüzde restore edilmiş olan Kayseri kalesi ihtişamlı yapısı ile Kayseri’ye tarihi bir hava katmaktadır.

Camii Kebir

İlçe merkezinde Camikebir Mahallesinde yer almaktadır. Sultan Camisi olarak da anılan Camii Kebir Danişmentlerden Emir Melik Mehmet Gazi tarafından 1135 yılında inşa edilmiştir. Cami ile birlikte medrese ve türbede inşa edilmiştir Fakat medrese yıkılmıştır. Türbe ise caminin yanında durmaktadır. Selçukluların Kayseri’deki ilk eseri olan Camii Kebir görülmesi gereken tarihi yapılardandır.

Melikgazi

Kapalı Çarşı

İlçe merkezinde Camikebir Mahallesinde yer almaktadır. 1859 yılında inşa edilen büyük bir çarşıdır. Çeşitli zamanlarda onarımdan geçen Kapalı çarşı asıl halini koruyarak günümüze ulaşan önemli tarihi yapılardandır.

Ağırnas Yeraltı Şehri

Melikgazi ilçesine bağlı Ağırnas Kasabasının girişinde Aşağı Pınar mevkiinde yer almaktadır. Ağırnas Kasabası; Mimar Sinan’ın doğduğu kasabadır. Ağırnas Kasabası 3000 yıllık bir geçmişe sahip yerleşim yeridir. Kasabada birçok tarihi yapı bulunmaktadır. Bunlar içinde en çok dikkat çeken yer altı şehridir. Oldukça dikkat çeken zengin bir tarihi geçmişe sahip olan Ağırnas Yeraltı Şehrini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Güpgüpoğlu Konağı Etnografya Müzesi

Melikgazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesinde Tennuri Sokakta yer almaktadır. Güpgüpoğlu Konağı 1417-1419 yılında inşa edilmiştir. Konak haremlik ve selamlık olarak iki bölümden oluşmaktadır. Güpgüpoğlu Konağı 1995 yılında beri Etnografya Müzesi olarak hizmet vermektedir. Konağın haremlik bölümde; sofa, gelin odası, haremlik odası, misafir odası, gelin damat odası ve günlük yaşamın geçtiği odalar bulunmaktadır. Üst atında bulunan odalarda ise; Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait çiniler, cam ve ahşap eserler, sikkeler, bakır ev eşyaları, halılar, kilimler ve el yazmaları gibi etnografik eserler sergilenmektedir. Ayrıca ilçe merkezine bağlı Seyitgazi Mahallesinde yer alan Arkeoloji Müzesini de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Güllük Camii

Melikgazi ilçesine bağlı Güllük Mahallesinde yer almaktadır. Danişmentliler tarafından inşa edilmiştir. 1210 yılında onarılarak günümüzdeki şeklini almıştır. Güllük Camisi ince mimariye sahip mihrabı ile dikkat çekmektedir. Ayrıca ilçede yer alan Ulu Camii ve Döner Kümbeti de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz