Mihrimah Sultan Cami Hikayesi

İstanbul ilimizde bulunan Mihrimah sultan camisi iki tanedir. Bu camiler biri Üsküdar ilçesindedir. Diğeri ise İstanbul’un Karagümrük semtinin Edirnekapı bölümünde surların hemen yanında bulunan camidir. Bu iki cami aynı kişi tarafında inşa edilmiştir. İki camiyi birbirinde bağımsız düşünmek olmaz bu camileri birlikte almak istedim. çünkü iki cami aynı mimar tarafında inşa edilmiş. iki cami aynı kişi için yapılmış. son olarak iki caminin hikayesi ortak olduğu için birlikte verme kararı aldık.

Mihrimah Sultan Külliyesi (Üsküdar)

Mihrimah sultan kimdir

Mihrimah sultan kimdir. Öncelikle ona bakalım. Mihrimah Sultan, Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan’ın tek kızıdır. 16.yüzyılda devlet yönetiminde de görev almıştır.  1539’da 17 yaşındayken Diyarbakır Valisi daha sonra sadrazam olan Rüstem Paşa’yla evlendi.

Mihrimah Sultan

İstanbul ilimizin Üsküdar ilçesinde yapılan Mihrimah Camisi 1540-1548 yıllarında inşa edilmiştir. bu cami İskele cami olarak da bilinmektedir.  Edirnekapı semtindeki cami ise 1562-1565 yılları arasında inşa edilmiştir.

Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı)

Mihrimah Sultan zamanını büyük çoğunluğunu yapılan iki cami ile geçirdi. Bu camiler yukarıdan da bahsettiğim Üsküdar’daki bir etek giymiş hanım görünümündeki cami, diğeri ise gün ışığının her köşede adeta dans ettiği kadınsı edalı Edirnekapı Camisidir. Burada cami tek minarelidir. Sebebi ise Mihrimah’a aşkını anlatmak için mimar Sinan’ın inşa edildiği söylenmektedir.

Mihrimah Sultan Külliyesi (Üsküdar).

Bu iki caminin mimarı da Mimar Sinan’dır. Mimar Sinan bu iki camiyi inşa etmek için padişahtan izin alır. Daha sonra bu camileri inşa edecek mekân arayışına girer. Daha sonra uygun gördüğü iki yerde dünyada eşi benzeri olmayan bir mimariyle bu camileri inşa eder. Üsküdar’daki cami ve külliye İstanbul’un “yedinci Tepesi”nin en yüksek noktasında inşa edildi. Edirnekapı’sındaki cami ise Mimar Sinan’ın Mihrimah Sultan’a aşkını ispat etmek için adeta bir mimari harika yaratmıştır. Caminin kubbesi dışarıdan bakıldığında tüm ihtişamıyla tek başına yükselmektedir.

Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı) içi

Bu iki cami yukarıdan da belirttiğim gibi mimar Sinan’ın mimari harikası diyeceğimiz yapılardır. Bu iki cami sırlarla doludur. Bu iki camiyi birlikte göreceğimiz bir yere çıkalım. Günbatımında (elbette, yılın sadece bir gününde) göreceğiniz muhteşem manzara şudur: Edirnekapı Camii’nin tek minaresinin arkasından güneş batarken, Üsküdar’daki caminin minareleri arasından ay doğmaktadır. Zaten Mihr ü mâh, Farsça da güneş ve ay anlamına gelmektedir.

Mihrimah Sultan Cami Hikayesi
Mihrimah Sultan Külliyesi (Üsküdar) nerede
Mihrimah Sultan Külliyesi (Üsküdar) iskele cami
Mihrimah Sultan Külliyesi (Üsküdar) içi
Mihrimah Sultan Camii (Edirnekapı).

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz