Oltu

Oltu ilçemiz Erzurum ilimize bağlı 21 ilçesinden biridir. İlçemiz il merkezinden yaklaşık 115 km uzaklıktadır. İlçemize gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir. 1,5 saatlik yolculuktan sonra buraya ulaşabilirsiniz.

Erzurum’un İlçeleri

Oltu ilçemiz burada çıkarılan ve Türkiye ekonomisine katkı Sağlayan Oltu taşında ismini almıştır. Oltu ilçemiz Karadeniz ve Doğu Anadolu arasında köprü görevini görmektedir.

Oltu Hangi Şehirde

Oltu ilçemiz birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. 1071 yıllında yapılan Malazgirt Meydan muharebesi ile Türkler buraya akın etmeye başlamışlardır. Uzun süre Türklerin hakimiyetinde kalan şehir daha sonra Rusların Hakimiyetine geçmiştir. Ruslarda Ermenilere devretmişlerdir. Ermeniler uzun süre burada hakimiyet sürmüştür. 1 .dünya savaşı sırasında ülkemizin topraklarına tekrar katılmıştır. Oltu 1926 yıllında ilçe statüsüne kavuşmuştur.

Oltu’da yürüyüş Yolu

Oltu ilçemizde gezilecek Yerler:

Oltu Kalesi: İlçemizde bulunan bu kale m.ö  4. Yy’da inşa edilmiştir. kalenin kim tarafında yapıldığı belli değildir. Fakat Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı tarafında kullanıldığı söyleniyor. Osmanlı zamanda belirli bir süre kervansaray olarak kullanılmıştır. Kalenin dış tarafı maalesef günümüze ulaşılamamıştır.

Oltu Kalesi

Oltu Kilisesi:  İlçemizin merkezinde bulunan bu kilise 93 harbi sırasında Ruslar tarafında inşa edilmiştir. bu kilisenin diğer kiliselerden farkı Çanı bulunmamaktadır. Bu çan neden yok kimse bilmiyor. Değişik söylentiler bulunuyor. Kimine göre takılmadı kimine göre çalındı. Kilise günümüzde durumu içler acısı durumdadır. Kapısı kırılmış harabe durumuna düşmüştür. Kesinlikle böyle bir eseri kendi kaderine bırakılmamalı.

Oltu Kilisesi

Oltu Taşı: Bu taş ilçemizin Kuzeydoğu tarafında çıkarılmaktadır. Yarı değerli bu taş birçok ziynet eşyada kullanılmaktadır. Kolay işlenebilme özelliğinden dolayı takı ve süs eşyalarında kullanılıyor. Genelde bayan takılarında ve tespih süslemelerinde kullanılıyor. Genelde siyah renk tercih edilir. Bu taş bir karbon birleşenidir. Ülkemizde  3213 sayılı Maden Kanunu’nda Oltu Taşının kıymetli taşlar arasında olduğunun tescili dahi yapılmıştır.

Oltu taşı (İşlenmemiş)
Oltu taşı kolye
Oltu Taşı Tespih

Sonuç olarak bu şirin ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız. Buraya geldiğinizde tarihi yapıları gezmeden dönmeyiniz. Dönerken yanınızda mutlaka Oltu taşında yapılan süs eşyası hediye olarak alabilirsiniz.

Oltu

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz