Onikişubat

Onikişubat Kahramanmaraş iline bağlı bir ilçedir. Onikişubat 2012 yılında Kahramanmaraş ilinin büyük şehir olmasıyla ilçe olmuştur.

Onikişubat İlçesi

Kahramanmaraş’ın merkez ilçesidir. Merkez ilçesi olmasından dolayı ulaşım problemi yoktur. İLÇEDE çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Kahramanmaraş Kalesi

İlçe merkezinde yığma bir tepe üzerinde yer almaktadır. Kalenin Hitti Döneminde Hitit Komutanı Tarhon tarafından şehrin ele geçirilmesi anısına yapıldığı tahmin edilmektedir. Dikdörtgen yapılı olarak inşa edilen kalenin dış burcu kesme taştan, iç burcu ise moloz taştan yapılmıştır. Kalenin güney tarafından çift kanatlı bir kapı bulunmaktadır. Roma Döneminde onarımdan geçen kale Osmanlı Döneminde de çeşitli zamanlarda onarım görmüştür. Günümüzde kale surlarının içi park olarak kullanılmaktadır. Burada çay bahçeleri, çocuk oyun alanları ve piknik alanları bulunmaktadır. Kale girişin sol tarafında bulunan Atatürk şekli gece ışıklandırılınca tüm şehirden görülen muhteşem bir görüntü oluşturmaktadır. Kahramanmaraş kalesinden şehrin panoramik manzarasını görmelisiniz.

Abdülhamit Han Camii

İlçe merkezinde Abdülhamit Han Mahallesinde Mercimektepe caddesinde yer almaktadır. Cumhuriyet Döneminin en büyü üçüncü camisi olan Abdülhamit Han Camii 34. Osmanlı Padişahı Abdülhamit Han adına 2011 yılında yapılmıştır. 20 bin kişilik kapasiteye sahip olan Abdülhamit Han Camisi Kahramanmaraş ilinin en büyük camisi olma özeliğine sahiptir. Mercimek Tepe üzerinde yer alan Abdülhamit Han Camisi şehrin her tarafından görülmektedir.

Ceyhan Köprüsü

İlçe merkezine 10 km uzaklıkta eski Kahramanmaraş-Göksun karayolu üzerinde Ceyhan Irmağı üstünde yer almaktadır. Ceyhan Köprüsü 15. Yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Ceyhan Köprüsü 154.6 metre uzunluğa ve 6 sivri gövdeye sahiptir. Ceyhan Köprüsü günümüze asıl halini koruyarak ulaşmıştır.

Kapalı Çarşı

İlçe merkezinde yer almaktadır. 16. Yüzyıl sonlarına doğru inşa edilmiştir. Kapalı çarşı içinde yaklaşık 120 dükkân bulunmaktadır. Kapalı Çarşı içinde yer alan dua kubbesi dikkat çekmektedir. Tarihi derinliklerinden gelen Kapalı Çarşı günümüzde kullanılmaktadır.

Taşhan Çarşısı

İlçe merkezinde kapalı çarşı yakınında bulunmaktadır. Dulkadiroğlu Döneminde inşa edilmiştir. 2007 yılında restore edilen Taşhan iki katlı bir yapıdır. Ortasında bir avlu bulunmaktadır. Günümüzde bu tarihi bina küçük imalat yeri ve depo olarak kullanılmaktadır.

Döngel Mağaraları

İlçe merkezine 50 km uzaklıkta Döngel Köyünde yer almaktadır. Döngel Mağarası; birbirine bağlı üç mağaradan oluşmaktadır. Mağaralar tavandan tabana 101 metre yüksekliğe sahiptir. Tekir Bölgesinden gelen büyük bir su kütlesinin bu mağaralardan çağlayan halinde çıkması ile muhteşem bir güzellik oluşmaktadır. Ceviz ve çınar ağaçları ile kaplı mağaranın çevresi piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca burada Gençlik Spor İl Müdürlüğüne bağlı 100 kişilik tesislere sahip izcilik kampı bulunmaktadır.

Başkonuş Yaylası

Onikişubat ilçe sınırlarında bulunan Başkonuş Yaylası Kahramanmaraş- Andırın kara yolunun 55. Km’sinde yer almaktadır. İlçenin en gözde yaylalarındandır. Başkonuş Yaylasında yeşilliğin Sır Barajının mavisi ile bulaşması ile muhteşem bir güzellik oluşturmaktadır. Doğal, temiz ve bol oksijenli havaya sahip Başkonuş Yaylası her yıl binlerce turisti ağırlamaktadır.

Yavşan Yaylası Tabiat Parkı

İlçe merkezine 36 km uzaklıkta yer almaktadır. Ülkemizin 39. Tabiat parkı olma özelliğine sahiptir. Yavşan Yaylası tabiat parkı 65 adet bitki türüne sahiptir. Ayrıca tabiat parkı doğal su kaynakları açısından da oldukça zengindir.

Yeşilgöz Mesire Alanı

Onikişubat ilçe sınırlarında Döngel- Menzelet Barajı yolu üzerinde yer almaktadır. Burada bulunan Yeşilgöz Göleti; dağın altından 45 metre derinlikte kaynayan suyu ile yeşil gözü andırmasından dolayı Yeşilgöz adını almıştır. Çınar ve söğüt ağaçları ile kaplı doğa harikası bir güzelliğe sahip olan bu yer piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Güzel bir piknik keyfi için burayı tercih edebilirsiniz.

Onikişubat Haritası
Onikişubat Maraş
Onikişubat

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here