Sivrihisar

Sivrihisar Eskişehir iline bağlı bir ilçedir. Sivrihisar ilçesi Eskişehir il merkezine 90 km uzaklıkta yer almaktadır.

Sivrihisar İlçesi

Ankara’ya ise 120 km uzaklıktadır. Eskişehir ilinin en büyük ilçesidir. Nasreddin Hoca, Yunus Emre, Aziz Mahmut Hüdai ve Hızır Bey gibi önemli Türk büyüklerinin Sivrihisar’dan çıktığı söylenmektedir. Sivrihisar ilçesinde birçok tarihi yapı bulunmaktadır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Pessinus Antik Kenti

Sivrihisar ilçe merkezine 13 km uzaklıkta Ballıhisar Köyü yakınında yer almaktadır. Bu antik kentin tarihi Hitit Dönemine kadar gitmektedir. Hitit, Frig, Roma ve Bizans Döneminde kullanılan antik kentte çok sayıda yapı bulunmaktadır. Bu antik kent büyük Kibele Tapınağının kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır. Günümüzde bu antik kentte mabet, tiyatro, agora, nekropol ve bir kısım yapı kalıntıları bulunmaktadır.

Zaimağa Konağı

İlçe merkezinde yer almaktadır. 1902 yılında inşa edilen bu konak Ankara dışında ilk Bakanlar Kurulunun toplanıldığı yer olmasından dolayı büyük öneme sahiptir. İki katlı bir yapı olan Zaimağa Konağı günümüzde müze ve kültür evi olarak kullanılmaktadır.

Saat Kulesi

Sivrihisar ilçe merkezinde yer almaktadır. İlçenin simgelerinden biri olan Saat Kalesi 1899 yılında Sivrihisar Kaymakamı Mahmut Bey ve Belediye Reisi Hacı Mehmet Efendi tarafından yüksek bir kayanın üzerinde inşa edilmiştir. İlçenin her tarafından rahatlıkla görünen Saat Kulesi 12 metre uzunluğa sahiptir.

Nasreddin Hoca Evi

İlçe merkezine 26 km uzaklıkta Hortu Köyünde yer almaktadır. Nasreddin Hoca’nın doğum yeri ile ilgili farklı rivayetler bulunmaktadır. 1208 yılında Nasreddin Hocanın Sivrihisar ilçesine bağlı Hortu Köyünde doğduğu tahmin edilmektedir. Bundan dolayı bu köye Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından temsili Nasreddin Hoca evi yapılmıştır. Nasreddin Hoca Evi her yıl binlerce ziyaretçi ağırlamaktadır.

Ulu Camii

İlçe merkezinde yer almaktadır. Caminin kitabesine göre cami; 1231-1232 yılları arasında Selçuklu Döneminde inşa edilmiştir. Camii 67 adet ahşap direğe sahiptir. Bunan dolayı 67 Ağaç Sütunlu Ulu Camii olarak anılmaktadır. Günümüzde ibadete açık olan Ulu Camii Anadolu’nun en büyük ahşap direkli camilerin nadir örneklerinden biridir.

Alemşah Kümbeti

İlçe merkezinde Ulu Caminin kuzey tarafında yer almaktadır. Selçuklu Döneminde inşa edilmiştir. İki katlı bir yapıdır. Yapının alt katında mezar, üst katında ise mescit bulunmaktadır. Günümüzde oldukça iyi durumdadır.

Sivrihisar Hangi Şehirde

2 YORUMLAR

  1. Bir düzeltme yapmak istiyorum, Yazınızda yer verdiğiniz konak ismi, Zalimağa Konağı değil, Zaimağa Konağı olacak. Atatürk’ün de konakladığı ve Ankara dışında bakanlar kurulu toplantısının yapıldığı, ülke tarihinde önemli yeri olan konaklardan birisidir.

    İçinde dönemi simgeleyen balmumu heykellerin yanında maalesef Sivrihisar Belediyesinin ilgisizliğiyle paspas niyetine yerlere serilmiş Anadolu’nun en nadide el dokuması, kök boyasıyla hazırlanmış kilimleri de bulunmaktadır.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here