Suriye'de Gezilecek 10 Yer
Suriye'de Gezilecek 10 Yer

18.563.595 toplam nüfusuyla Asya kıtasında yer alan Suriye; Lübnan, İsrail, Ürdün, Irak ve Türkiye ile komşu bir Orta Doğu Ülkesidir. Bu ülkede 2011 yıllından berri çok çetin bir iç savaş yaşanmaktadır.

Suriye’de Gezilecek Yerler

Milyonlarca insan hayatını kaybetti, Milyonlarca insan göç etmek zorunda kaldı. İç savaş hala bazı bölgelerinde devam etmektedir. Bu nedenle turistler tarafında pek tercih edilmeyen ülkeler listesindedir.

Göz at ;

  1. Suriye’de Gezilecek 10 Yer
  2. Suriye’nin başkenti, şehirleri ve bölgeleri
  3. Suriye Nerede?
  4. Suriye Vizesi İçin Gerekli Evraklar ve Nasıl Alınır?
  5. Antakya’dan Halep’e ya da Suriye’ye (Cilvegözü Sınır Kapısı) Nasıl Gidilir
  6. Şam Nerede, Hangi Ülkede ve Nerenin Başkenti
  7. Hangi Şehirde kaç Suriyeli var?
  8. Suriye’den savaş öncesi ve sonrası çekilmiş fotoğrafları

Bugün siz değerli okurlarımız için savaşın olmadığı veya savaşın bittiği yerleri yazmak istiyorum. Gezmek için bu yerleri tercih edebilirsiniz. Umarım en kısa sürede bu iç çatışmalar sona erer. Suriye eski popülaritesine kavuşur. İşte gezip görmeniz gereken yerler…

1-Halep

Halep, Şam’dan sonra Suriye’nin en büyük 2. kentidir. Halep kelime anlamı Arapça’da süt veren demektir. Bu şehir başta Osmanlı Devleti olmak üzere birçok farklı medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Tarihi oldukça eskiye dayanmaktadır. Bu nedenle ‘Doğunun Kraliçesi’ unvanı almıştır. Orta Doğu’nun en güzel şehirlerinden biriydi. Evet biriydi. Şuan sadece yıkılmış ve harabeye çevrilmiş bir şehir var. İç savaşın etkisiyle bu şehir büyük bir yıkım aldı. Şuan burada savaş bitmiş durumda. Fakat ne zaman restore edilir ve en önemlisi eski haline kavuşur mu bilemiyorum. Diliyorum ve umuyorum ki en kısa sürede eski popülaritesini yakalar.

2-Palmira

Orta Suriye’de yer alan Palmira, antik dönemlerin önemli dini, askeri ve ticari bir şehriydi. Evet 2014 yıllına kadar öyleydi. Burada yer alan tarihi yapılar hiçbir yerde bulunmuyordu. Dünyanın birçok yerinde insanlar bu yapıları görmek için Palmira’ya geliyorlardı. Fakat şimdi bu tarihi yapıların büyük bir kısmı yerle bir edilmiş durumda. Bu bölgede savaş bitmiş olsa da tarihi yapılara verilen zararın onarılması yılları alacaktır. Eski haline dönüşeceğine dair hiçbir umudum da yoktur. Dilerseniz sizde Google’de önceki ve sonraki fotoğrafları karşılaştırırsanız bana hak verirsiniz. Umarım bu tarihi şehir kısa sürede toparlanır. Yine ziyarete açılır.

3-Hama

Suriye’nin orta-batı kesiminde, Asi Nehri üzerinde yer alan Hama, yaklaşık 300 bin kişinin yaşadığı modern bir Orta Doğu şehridir. Burada gezilip görülecek yerlerden biridir. Ayrıca ülkenin iç savaşından etkilemeyen nadir yerlerden biridir. Şehirde toplam 32 tane olan su değirmeni bulunur. Bu dolapların çoğu günümüzde kullanılmaktadır. Bu nedenle ”Dönme Dolap şehri” olarak da bilinmektedir. Bunları ziyaret edebilirsiniz. Yine Beyt Azm Sarayı da burada yer almaktadır.

4-Lazkiye

Hatay sınırının 80 km kadar güneyinde yer alan Lazkiye, ülkenin önemli kentlerinden biridir. Bu şehir M.Ö 2.yüzyılda inşa edilmiştir. Ülkede yaşayan insanların birçoğu Türkçe bilmektedir. Bu nedenle buraya gittiğinizde çok zorlanmazsınız. Şehre gidip gezip görmeniz gereken yerlerin başında Ugarit Antik Kenti ve Selahaddin Kalesi gelmektedir. Bunun dışında diğer tarihi yapılar yapılar ve doğal güzellik alanı bulunur. Bu yerleri ziyaret edip gezebilirsiniz.

5-Humus

Batı Suriye’de yer alan Humus ya da diğer adıyla  Emesa, Ülkenin önemli tarihi şehirlerinden biridir. Suriye iç savaşından en çok etkilen şehirlerden biri oldu. Burada yer alan tarihi yapıların birçoğu yerle biri oldu. Günümüzde savaşın büyük kısmı bitmiş durumda olsa da şehir de bir harabe görüntüsü bulunmaktadır. Özellikle eski şehir bölgesi yıkılmış durumdadır. Ne yazık ki bütün tarihi yapılarda bu bölgede bulunmaktaydı. Diğer şehirlerde olduğu gibi umarım en kısa zamanda eski halini alır.

6-Emevi Camii

Suriye’nin başkenti ve en büyük şehri Şam’da yer alan Emevi Cami veya diğer ismiyle Şam Ulu Cami, dünyanın en büyük ve en eski camilerinden birdir. 715 yıllında inşa edilen bu cami, gezilip görülmeye değer bir yerdir. Fakat Suriye iç savaşında bu cami de payına düşeni aldı. Dünyanın en güzel camisi şuan berbat bir durumdadır. Umarım en kısa zamanda onarılıp eski haline kavuşur.

7-Hamidiye Çarşısı

Suriye’nin başkenti ve en büyük şehri Şam’da yer alan Hamidiye Çarşısı, 2. Abdülhamit döneminde inşa edilen bir çarşıdır. Bu çarşı Suriye’nin en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Emevi Camisine oldukça yakın bir konumda bulunur. İstanbul’daki Kapalıçarşı’yı anımsatan çarşıda çok sayıda hediyelik eşya bulunmaktadır. Buraya yolunuz düşerse sevdiklerinize hediyelik eşya satın alabilirsiniz.

8-Şam Milli Müzesi 

Suriye’nin başkenti ve en büyük şehri Şam’da yer alan Şam Milli Müzesi, gezilip görülmeye değerdir. Bu müzede çok sayıda tarihi yapı ve kültürel yapı sergilenmektedir. Buraya yolunuz düşerse ülkenin tarihi ve kültürü hakkında bilgi almak için bu müzeyi ziyaret etmelisiniz. Eserlerin çoğu Osmanlı Döneminde kalma eserlerdir. Bu nedenle bizim içinde önemli bir müzedir.

9-Selahattin Eyyubi’ nin mezarı

Suriye’nin başkenti ve en büyük şehri Şam’da yer alan Selahaddin Eyyubi Türbesi, ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Selahaddin Eyyübi’nin kabri, cami ile Roma sütunları arasında bulunmaktadır. İslam ve Türk tarihi açısından önemli bir konumda olan Selahaddin Eyyubi kabrini mutlaka ziyaret edin.

10-Roma Kalıntıları ve Jüpiter Tapınağı

Suriye’nin başkenti ve en büyük şehri Şam’da yer alan Roma Kalıntıları ve Jüpiter Tapınağı, gezilip görülmeye değerdir. Bilindiği üzere Suriye’de Roma ve Osmanlı Dönemine ait birçok yapı bulunmaktadır. Merkezde yer alan Roma kalıntıları ve  Jüpiter Tapınağı, çok sayıda kişi tarafında ziyaret edilmektedir. İç savaş nedeniyle zarar görmüş olsa da umarım en kısa zamanda eski hallerine kavuşur.


Bunlar dışında Suriye hakkında genel bilgileri bir liste haline getirdik Şöyle ki;

Suriye

Nüfus: 18.563.595

Başkent: Şam

Resmi Dilleri: Arapça, Modern Standart Arapça

Para Birimi: Suriye Lirası

Bulunduğu Kıta: Asya

Kuruluş Tarihi: 8 Mart 1920

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz