Ahlat Mezar Taşları

Bitlis’in ilçesi olan Ahlat; Van Gölünün kıyısında yer almaktadır. Uzun yıllar boyunca Selçuklu devletine ev sahipliği yapmış Ahlat’ ta Selçuklu Döneminin taş işçiliği ve inanışını en güzel şeklinde yansıtan mezar taşları adeta görünümü ile Orhun Kitabelerini andırıyor.

Ahlat Mezar Taşları Hakkında

Selçuklu döneminden kalma Selçuklu mezar taşları Bitlis’in Ahlat ilçesinde bulunmaktadır. Çeşitli yerlerde bulunan Selçuklu mezar taşları Ahlat ilçesinin merkezinde ve mahallerinde yer almaktadır. Bundan dolayı ulaşın problemi yoktur. Bitlis merkezde kalkan Ahlat arabaları ile rahatlıkla ulaşabilirsiniz ya da özel aracınız ve gezi grupları ile de gidebilirsiniz.

Göz at ;

  1. Ahlat Gezilecek Yerler
  2. Ahlat Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Ahlat Mezar Taşları
  4. Ahlat Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
  5. Bitlis Gezilecek Yerler
  6. Bitlis’de Gezilecek 10 Yer
  7. Bitlis Gece Hayatı
  8. Bitlis Nerede?
  9. Bitlis Otelleri ve Bitlis Otel Fiyatları
  10. Bitlis Hakkında, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  11. Süphan Dağı Nerede, Nasıl Gidilir
  12. Doğu Anadolu Bölgesi’nin Güzelliğini Yaşatan, Mutlaka Ziyaret Edilmesi Gereken 10 Yer
Ahlat Mezar Taşları Nerede
Ahlat Mezar Taşları Nerede

Türk- İslam mimarisinin en güzel örneği olan Ahlat Selçuklu Mezarlığı içerisinde bulunan mezar taşları yaklaşık bin civarındadır. Ayrıca önemli şahsiyetlere ait olan 118 adet anıtsal mezar bulunmaktadır. Adeta tarihi bir açık hava sergisini andıran bu mezarlıkta Selçuklu dönemine ait birçok mimari ve tarihi gerçekliğe ulaşmak mümkün.

Sıradan mezar taşlarından farklı olan bu tarihi mezarlar heybetli görüntüleri, taş işlemeciliği ve farklı yapıda şekilleri ile büyük bir güzellik arz ediyor. Mezar taşlarında çeşitli geometrik ve bitkisel motifler bulunmaktadır. Selçuklu mimari yapılarına özgü olan mihraplar ve çeşitli şekilde motifler bu mezarlarda çok sık bulunmaktadır.

Bir milletin inancını yaşam biçimini hiç şüphesiz mezarları en güzel şekilde yansıtır. Mesela; eski Türk inancına göre ölen kişi tekrar dirileceğine inanıldığı için değerli olan eşyaları ile birlikte gömülürdü. Yüz yıllar sonrasına ait bu bilgiyi günümüze kadar taşıyan mezarlar olmuştur. Birçok medeniyette insana verilen değer aynı şekilde ölünce de gösterilmek için çeşitli özelliklere sahip mezarlar yapılmıştır.

Yapılan bu mezar taşlarından ölen kişinin bayan mı erkek mi, zengin mi fakir mi olduğunu sosyal konumunu, dine bakışını, dini seviyesini öğrenmek mümkün. Osmanlı ve Selçuklu Devletinde kullanılan motifler farklı anlamlar taşımaktadır. Osmanlı Devleti’ne ait bir mezar taşının üzerinde bulunan dalından kırılmış gül motifi dikkatimi çekmişti.

Daha sonra yaptığım araştırma sonucunda bekar olarak ölen bayanı temsil ettiğini öğrendim. Bekar olarak ölen bayanın dalından kırılmış bir güle benzetilmesi ve mezarında bu durumun bu kadar incelikle anlatılması beni çok etkilemişti. Ahlat Selçuklu mezar taşları da bu özellikte yapılmıştır.

Ahlat Mezar Taşları
Ahlat Mezar Taşları

Ahlat Selçuklu Mezarında dolaştığınızda bazen kısa bazen de çok yüksek boy da mezar taşları göreceksiniz. Bunun sebebi ölen kişinin sosyal konumuna göre mezar taşları boylarının yapılmasıdır.

Toplumda tanınan kişilerin mezar taşları daha yüksek iken sosyal konumu daha aşağıda bulunan birinin mezar taşı daha kısa boydadır. Selçuklu Mezar Taşlarının üzerinde bulunan kitabeler taş işçiliği ile görsel bir güzellik oluşturması dışında yer aldığı bilgiler ile tarihe ışık tutmaktadır.

Bu kitabeler üzerinde Kur’an-ı Kerim’den ölüm ve ahiret ile ilgili ayetler, Hadisi Şerifler, dua ve hikmetli sözler bulunmaktadır. Bu ayet, hadis, dua ve hikmetli sözler dışında genelde Farsça yazılan ölen kişinin kim olduğu, unvanı, dini ilimlerdeki seviyesi ve ona özel kişisel özellikleri bulunmaktadır.

Ayrıca ölen kişinin övülmeye değer yönlerinin ele alındığı övgü dolu sözler de bulunmaktadır. Mezar taşlarında bulunan bu kitabelerde kitabeyi yazan kişinin ve motifleri çizen hattatın ismi ve imzası da bulunmaktadır.

Köklü bir geçmişe sahip ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Ahlat ilçesi içeresinde barındırdığı bu tarihi ve mimari özelliklere sahip Selçuklu Mezarlığı ile ün kazanmıştır.

Bitlis’e giderseniz sizi zamanda yolculuğa çıkaracak ve dünyanın faniliğini hatırlatacak Ahlat’ta bulunan mezar taşlarını ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz