Altınordu

Altınordu Ordu ilinin merkez ilçesidir. 2012 yılında Ordu ilinin büyük şehir olmasıyla merkezi Altınordu ilçesi olmuştur.

Altınordu İlçesi

Altınordu’ya karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Altınordu ilçesine Ordu Giresun havaalanı ile ulaşılabilir. Merkeze 5 km uzaklıkta bulunan hava alanı ile ulaşabilirsiniz. Köklü bir geçmişe sahip olan Altınordu ilçesinde çok sayıda tarihi yapı ve kalıntı bulunmaktadır. İlçede yer alan gezilecek yerler şunlardır:

Altınordu

İbrahim Paşa Camisi

İlçe merkezinde yer almaktadır. İbrahim Paşa Camisi 1800 yılında Atik İbrahim Paşa tarafından inşa edilmiştir. Orta Camisi olarak da bilinmektedir. İbrahim Paşa Camisi Ordu ilinin ilk inşa edilen camisidir. 1770 yılında inşa edilmiştir. Selçuklu mimarisi tarzında inşa edilmiştir. Zengin motiflere, süslü mihraba ve güzel bir mimariye sahiptir. Günümüzde ibadete açıktır.

Altınordu Nerede, Nasıl Gidilir

Taşbaşı Kültür Merkezi

İlçe merkezinde Taşbaşı Mahallesinde yer almaktadır. Burası Rumlar tarafından 1853 yılında inşa edilmiş eski bir kilisedir. Kilise dikdörtgen tarzında yapılmış bir yapıdır. Kilisenin doğu kısmında büyük bir apsis ve yanlarında iki tane küçük apsis bulunmaktadır. Kentsel sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan kilise günümüzde oldukça iyi durumdadır. 2000 yılından beri tarihi kilise kültür merkezi olarak kullanılmaktadır.

Paşa Konağı ve Etnoğrafya Müzesi

İlçe merkezinde Selimiye Mahallesinde Boztepe yolu üzerinde bulunmaktadır. Paşa Konağı 1896 yılında Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından İstanbullu bir mimar yapmıştır. Konak zengin bir taş işçiliğine sahiptir. 3 katlı bir yapıdır. Paşa Konağı 1987 yılında restore edilerek müze olarak hizmete açılmıştır. Konağın giriş katı idare bölümü olarak kullanılmaktadır. Müzenin ikinci katında ise etnoğrafik eserler sergilenmektedir. Üçüncü katında ise 19. Yüzyılın yaşamına ait eserler sergilenmektedir. Müze içinde 1567 etnoğrafik eser, 234 arkeolojik eser, 1287 sikke bulunmaktadır.

Bozukkale

Ordu-Samsun karayolu üzerinde ilçe merkezine 2 km uzaklıkta deniz kıyısında yer almaktadır. Bozukkale’nin asıl adı Cotyora’dır. Burası Ordu ilinin ilk kuruluş yeridir. Burası 11. Yüzyılda Bizanslılar tarafından küçük bir gözetleme kalesi olarak inşa edilmiştir. 2. Derce arkeolojik sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Eski Pazar Camii ve Hamamları

İlçe merkezine 3 km uzaklıkta Ordu-Sivas kara yolunun doğusunda Ulubey Yolu üzerinde yer almaktadır. Eski Pazar Camii, dikdörtgen planlı küçük bir yapıdır. Camii ilk olarak Beylikler Döneminde 1380 yılında inşa edilmiştir. Cami depremden yıkılınca 20. Yüzyılda yeniden yapılmıştır. Günümüze ulaşan camii 20. Yüzyılda inşa edilendir. Caminin ahşap kapı ve penceresi Türk ahşap sanatı açısından oldukça önemlidir. Caminin hemen yanında iki tane hamam bulunmaktadır.

Boztepe

İlçe merkezine 6 km uzaklıkta bulunan çam ağaçları ile kaplı Ordu ilim manzarasına sahip güzel bir tepedir. Şehrin yamaçlarında bulunan Boztepe 450 metre yüksekliğe sahiptir. Buradan Ordu’nun tüm güzelliğini görebilirsiniz. Burada motel, gazino, çam ormanları ve piknik alanları bulunmaktadır. Ayrıca burada yamaç paraşütü yapılmaktadır. Özellikle burada güneşin batışını görmenizi tavsiye ederim.

Turnasuyu

İlçe merkezine 9 km uzaklıkta bulunan Turnasuyu doğal plajı ile ünlüdür. Doğanın tüm güzelliklerini gözler önüne seren Turnasuyu bölgenin en çok tercih edilen yeridir. Burada bulunan vadide 60 km uzunluğunda yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Turnasuyu Deresinin çevresinde bulunan yeşil alanlarda dinlenebilirsiniz. Turnasuyu Deresinde birçok balık çeşidi yetişmektedir. Doğal bir güzelliğe sahip olan Turnasuyu Deresini ve çevresini görmenizi tavsiye ederim.

Yoroz Kent Ormanı

İlçe merkezine 15 km uzaklıkta yer almaktadır. Yüksek bir yerde olan Yoroz Kent Oranında Ordu ve denizi izleyebilirsiniz. Bu orman içinde oturma yerleri, gezi alanları ve teraslar bulunmaktadır.

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz