Bandırma Gemi Müzesi

Simdi sizleri tarihte yolculuk yapacağınız ayni zamanda o duyguları bir nebze de olsa yaşayacağınız “Bandırma Gemi Müzesine götürüp orada yasadığım izlenimleri sizlere aktaracağız.

Bandırma Gemi Müzesine Nasıl Gidilir
Bandırma Gemi Müzesine Nasıl Gidilir

Samsun  Bandırma Gemi Müzesi

Bandırma Gemisi Türkiye Cumhuriyetindeki yeri şüphesiz çok önemlidir. Mustafa Kemal 9.Ordu Genel Müfettişi göreviyle İstanbul’dan Samsun’a Bandırma vapuruyla gitmiş.6.Mehmet’in buyruğuyla 18 silah arkadaşıyla Samsun yoluna koyulmuştur. Vapurun tarihine baktığımızda 1879 de Glasgowda yolcu be yük gemisi olarak inşa edilmiştir. Dussey and Robimson Şirketi gemiyi olk olarak satın almış. Trocaderto adi altında 5 yıl çalıştırmış daha sonra Yunanistan’da Psichha Preus firmasına satılmıştır.1890 da bir başka Yunan firmasına satılmış.1891 de bir kaza geçiren gemi batmış ve “Kıymı” adıyla İstanbul Rano Derasino firmasına satılmıştır. 1894’te Deniz yolları isletmesi olan İdarei Mahsusa nakledilip Türk bayrağı çekilerek Pamdoma olan adi 1910 da idarei Mahsusanin Osmanli Seyfü Sefain olarak statü değiştirmesiyle Bandırma adintüyleriniz Mayıs 1919 da Atatürk ve 18 silah arkadaşını Samsuna getirmesinin ardından yine posta ve yük gemisi olarak hizmet vermiştir. Asil Bandırma Vapuru kaza geçirerek hurda olarak parçalanmıştır. Samsun Valiliğinin 10 Kasım 1999’da orijinal Bandırma Vapuru sadil kalınarak tekrar inşa edilmesi kararlaştırılmış.15 Nisan 2001 de müze tamamlanmış iç tasarımı ise 2003’te Abdi Güzel tarafından yapılmıştır. Samsun Belediyesinin çalışmalarıyla alana eklemeler ve peyzaj düzenlemesi yapılmış ve alana Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi adi verilmiştir. Bu alana girdiğinizde tüyleriniz ürperecek Kurtuluş Savaşına katılıp şehit düşen 1200 kişinin isimlerinin yazılı olduğu “Şehitler Yazıtı”,Kurtuluş Savaşı genelgelerini betimleyen Milli Mücadele Panoraması bulunmaktadır. 6 bölümden(yatak odası,sergi salonu,kaptan köşkü,kaptan kamarası, tefriş salonu ve mutfak) oluşan Bandırma Vapurunun Tefriş salonunda 5 bal mumu heykel ile çeşitli eşyalar yer alıyor. Müzenin sergi salonunda vapurun Orijinal çizimleri tarihçesi Mustafa Kemal’e ait fotoğraflar beylik silahı ve kararnameleri sergilenmektedir ayrıca bu salona vapurun her tarafından giriş sağlanmaktadır.

Bandırma Gemi Müzesi Nerede
Bandırma Gemi Müzesi Nerede

Sizde bu tarihi dokuyu yerinde görmek hissetmek istiyorsanız mutlaka Samsun’a uğrayın derim. (Z.A)

Bandırma Gemi Müzesi
Bandırma Gemi Müzesi

Bandırma Vapuru Müzesi Nerede?

Bandırma Vapuru Müzesi, Samsun’un Canik İlçesi Bandırma Plajı içinde yer alır. Samsun il merkezine yaklaşık 10 km uzaklıkta bulunur.

Bandırma Vapuru Müzesi Nasıl Gidilir?

Şehir merkezden kalkan dolmuşlarla ya da sahil yolundan faytonlarla ulaşılabilir.

Bandırma Vapuru Müzesi Ziyaret Saatleri

Bandırma Vapuru Müzesi, Hafta içi her gün 08.00 -17:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

Bandırma Vapuru Müzesi Giriş Ücreti

Bandırma Vapuru Müzesi Giriş Ücreti: Tam: 2 TL, Öğrenci: 1 TL’dir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz