Çal

Çal Denizli’ye bağlı bir ilçedir. Çal ilçesi Denizli il merkezine 64  km uzaklıkta yer almaktadır. Yeşillikler içinde bir ilçe olan Çal şarapları ile meşhurdur. Doğal güzellikleri ve tarihi güzellikleri bir arada barındıran Çal ilçesinde gezilecek birçok yer bulunmaktadır.

Çal Gezilecek Yerler

Apollon Lairbenos Tapınağı: Çal ilçesine bağlı Bahandılar Köyüne 4 km uzaklıkta bulunan küçük bir tepe olan Asartepe üzerinde yer almaktadır. Apollon Tapınağı Anadolu Tanrısı Apollon Lairbenos adına adanmış kutsal bir alandır.

Tapınak M.S. 2. Yüzyılda Kral Hadrianus tarafından inşa ettirilmiştir. Menderes vadisine haki bir noktada yapılan tapınak görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Göz at ;

  1. Çal Gezilecek Yerler
  2. Çal Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Çal Kısık Kanyonu
  4. Çal Kayı Pazarı Camii
  5. Denizli Gezilecek Yerler
  6. Denizli’de Gezilecek 10 Yer
  7. Denizli Gece Hayatı
  8. Denizli Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  9. Denizli Paintball Oyun Alanı Nerede, Nasıl Gidilir?
  10. Denizli Termal Oteller ve Denizli Termal Otel Fiyatları
  11. Denizli Otelleri ve Denizli Otel Fiyatları
  12. Ege Bölgesi Şehir Otelleri ve Ege Bölgesi Şehir Otel Fiyatları
  13. Denizli Kayak Merkezi
  14. Ege’de Mutlaka Görülmesi Gereken 10 Yer
  15. Pamukkale Denizli
  16. Pamukkale Travertenleri
  17. Pamukkale Gece Hayatı
  18. Pamukkale Otelleri ve Pamukkale Otel Fiyatları

Tapınağın etrafında bulunan sunak kısmında çeşitli sunaklar ve steller yer almaktadır. Çok sayıda tarihi eserin bir arada bulunduğu Apollon Laibernos Tapınağı günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Ziyarete açık olan Apollon Tapınağını ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Kayıpazarı Camii Kırık Minare: Kayınpazarı Camii Çal- Bekilli karayoluna 6 km uzaklıkta yer alan Şapcılar Köyüne bağlı Pazaraltı mevkiinde yer almaktadır. Kayıpazarı Camisi günümüze ulaşmamıştır. Fakat minaresi günümüze ulaşmış ve 1997 yılında koruma altına alınmıştır.

Caminin ve minarenin kitabesi bulunmadığından dolayı kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Minarenin alt kısmı kare planlı gövdesi ise şeklinde inşa edilmiştir. Minarenin yapımında kare kısmı moloz taş, silindirik gövdesinde ise tuğla kullanılmıştır. Minarenin şerefeye geçiş kısmında kullanılan kirpi saçak örgü sistemi dikkat çekmektedir.

2005 yılında yapılan onarım ile minarede oluşan çatlaklar giderilmiş ve minarenin günümüze ulaşması sağlanmıştır. Kayıpazarı olarak anılan bu yer Germiyanoğulları Beyliğinde önemli bir Pazar yeri olarak kullanılmaktaymış.

Bu pazar yerinde camii, fırın, ha, dükkanlar ve kahvahane bulunmaktaymış. Günümüze bu pazar yerinden sadece Kayıpazarı minaresi ulaşmıştır.

Ağlayan Kaya Şelalesi: Çal ilçe merkezine 22 km uzaklıkta yer alan Sakızlar Köyünde bulunmaktadır.Şelale suları bir kaya üzerinden yere düşmesi ile ağlayan bir kayaya benzetildiği için Ağlayan Kaya Şelalesi ismini almıştır.

Bir kaya üzerinden 30 metre yükseklikte dökülen şelale eşsiz bir güzellik oluşturmaktadır. Şelale sularının dökülerek oluşturduğu gölette alabalık yetiştirilmektedir. Ağlayan Kaya Şelalesi ağaçlar ile kaplı yeşil çevresi ile tam bir doğa harikasıdır. Ağlayan Kaya Şelalesinin hemen yanında bulunan yeşil tabiata sahip Hocanın Yeri olarak bilinen mesire yeri şelaleye gelenlerin uğrak yerlerindendir.

Yoğun talep gören bu mesire yerinde piknik alanları ve alabalık tesisleri bulunmaktadır. Ağlayan Kaya Şelalesinin muhteşem manzarasını izledikten sonra bu muhteşem manzaraya karşı oturup sevdikleriniz ile piknik yapabilirsiniz.

Çakırlar Köyü Mağarası: Çal ilçesine bağlı Çakırlar Köyünün Bodrum mevkiinde yer almaktadır. I. Derecede doğal sit alanı ilan edilip koruma altına alınan Çakırlar Mağarası birbirine bağlı iki galeriden oluşmaktadır.

Yaprak şeklinde olan sarkıt ve dikitleri ile dikkat çeken mağaranın girişi travertenlerden dolayı kapanmıştır. Bundan dolayı mağaraya sürünerek girilmektedir. Çakırlar Mağarası zor girişinden dolayı profesyonel gezginler tarafından tercih edilmektedir.

Hançalar Köprüsü: Çal ilçesine bağlı Hançalar Kasabasına yakın olan Büyük Menderes Nehri üzerinde yer almaktadır. Ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Hançalar Köprüsü Osmanlılar Döneminde inşa edilmiştir.

Hançalar Köprüsü üç kemerli olarak inşa edilmiştir. Kayı pazarına giden yolun üzerinde bulunmasından dolayı Hançalar Köprüsü yoğun olarak kullanılmıştır. Yoğun kullanılmasından dolayı köprü yıpranmış ve 1934 yılında onarılmıştır.

Günümüze kadar sağlam olarak ulaşan Hançalar Köprüsü görülmesi gereken tarihi yapılardandır. Ayrıca Çal ilçesinin Bayıralan Köyü girişinde bulunan Roma Döneminden kalan tek kemerli Bayıralan Köprüsünü de ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Çal Hangi Şehirde
Çal Nerede Nasıl Gidilir
Çal

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz