İletişim Nedir, Ne Demek ve Çeşitleri
İletişim Nedir, Ne Demek ve Çeşitleri

Hayati bir öneme sahip olan İletişi ne demek olduğunu biliyor muyuz. Peki İletişimin Çeşitleri, Temel Ögeleri ve Unsurlarını biliyor muyuz. İşte bütün bu sorulara cevap bulmak amacıyla soru cevap şeklinde bir yazı kaleme aldık. Umarım beğenirsiniz.

1-İletişim Nedir?

İletişim; tüm canlılar arasında gerçekleşen bir olgudur. Aslında iletişim oldukça önemlidir. Biz iletişim denilince aklımıza sadece konuşmak geliyor. Fakat iletişim bu kadar basit ve dar bir alanda değildir. Hayvanların koklaşması, İnsanların el, kol hareketleriyle anlaşması, Mektup, duman, mesaj, faks, eposta gibi araçlar sayesinde anlaşması da iletişim alanına girmektedir. İletişime bir tanım yapacak olursak; Bireylerin duygu, düşünce veya fikirlerini çeşitli yollarla bir başkasına aktarmaya İletişim denir.

2-İletişimin Temel Ögeleri ve Unsurları Nelerdir?

Yukarıda iletişim tanımı yaparken ne dedik. ”Bireylerin duygu, düşünce veya fikirlerini çeşitli yollarla bir başkasına aktarmaya İletişim denir.” altını çizdiğimiz kelimeye dikkat edin. Ne diyor çeşitli yollarla diyor değil mi? evet işte bu yollar İletişimin temel ögeleri ve unsurlarını oluşturmaktadır. Bunlar;

  1. Gönderici (Kaynak)
  2. Alıcı (Hedef)
  3. İleti (Mesaj)
  4. Şifre, Bağlam (Ortam)
  5. Kanal (Araç)
  6. Dönüt (Geri bildirim)

Özellikle (gönderici, ileti, alıcı) unsurları olmaz ise iletişim de olmaz türdendir. Bu unsurları bir örnek vererek pekiştirmek istiyorum. Şöyle ki;

Örnek; Zozan kızı Yasemin’e elini kaldırarak seslenir; Kızım yarın birlikte pikniğe gidelim mi? Yasemin de olur Anne gideriz diye cevap verdi.

Burada ögeleri tek tek bulalım;

  1. Konuşmayı başlatan Zozan olduğu için Gönderici Zozan oluyor.
  2. Karşısındaki alıcı da kızı Yasemin oluyor.
  3. Burada ileti ise Pikniğe gitme isteğidir.
  4. Burada şifre veya bağlam el kol hareketleridir.
  5. Kanal konuşmadır.
  6. Zozan’ın mesajına karşılık olur anne gideriz ise Geri dönütür.

3-İletişim Çeşitleri

İletişim yazılı, sözlü ve Sözsüz olmak üzere 3 ayrılmaktadır. Bunları tek tek ele alalım.

1-Yazılı İletişim: Bu iletişim türünün kaynağı ilk insan grupları arasında yapılan mağara resimleridir. Bu resimler aracılığıyla o zamanlarda bile anlaşabiliyorlardı. Günümüzde ise İnternet, Telefon, faks gibi yazılı araçlarla gerçekleşiyor.

2-Sözlü İletişim: Bu iletişim türü “dil ve dil-ötesi” olmak üzere 2 alt sınıfa ayrılmaktadır. İnsanların karşılıklı konuşmaları bu iletişim türüne girmektedir.

3-Sözsüz İletişim: Yüz ifadeleri, el ve kol hareketleri, bedenin duruş tarzı, sesin tonu gibi verilen mesajlar bu iletişim türüne girer.

4 YORUMLAR

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here