Kayyum Nedir, Ne Demek ve Görevleri Nelerdir?
Kayyum Nedir, Ne Demek ve Görevleri Nelerdir?

Son günlerde hatta son yıllarda sıkça duyduğumuz Kayyum kelimesi nedir ve Kayyumun görevleri nelerdir. Sorularına cevap bulmak amacıyla bu yazıyı kaleme aldık. Bu yazıyı soru cevap şeklinde yapıp daha anlaşılır olmasını sağlayacağız.

1-Kayyum Nedir?

Kayyum veya diğer adıyla kayyım sözcüğü Arapça bir kelime olup çok farklı anlamlara gelebilmektedir. Fakat biz hukuki anlamına bakalım. ”Belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması hususunda görevlendirilmiş olan kişidir.” Kısaca usülsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonra atadığı yönetici diyebiliriz. Kayyum’da Vasi gibi  vesayet organlarından biridir. Fakat Vasi kadar geniş alanları kapsamamaktadır. Kayyum sadece verilen mal varlığını belli bir süre gözetler. Bahse konu olan şirket veya özel kurum mahkemede aklanana kadar üzerinde durur. Zaten suçlu bulunursa o şirketin mal varlıkları devlet hazinesine aktarılır.

2-Kayyumun Görev ve Yetkileri

Kayyumun görev ve yetkileri mahkeme tarafında belirlenmiştir. Mahkemenin çizdiği sınırlar aşamasında görevlendirilir. Ayrıca mahkeme kararda kayyumun süresi, yetkileri, ücreti hakkında da karar bulundurur.

3- Kayyum Çeşitleri

3 çeşit kayyum ataması yapılmaktadır. Bu atamalara göre de kayyum görev ve yetkileri belirlenir. Şimdi bunları maddeler halinde yazıp kısaca özetlemek isterim. Şöyle ki;

Temsil Kayyımlığı: Vesayet makamı bazı nedenlerden yada yasalarda uygun gördüğü hallerde, bir ilgilinin isteği üzerine veya resen ataması yapılır.

Yönetim Kayyımlığı: Vesayet makamı, tabiri caiz ise sahipsiz yerler için önlemleri alır ve bazı hallerde buraya kayyum ataması yapılır.

İstek Üzerine Kayyımlık: Yaşlılık veya hastalık durumda kişinin isteği üzerine kayyum ataması yapılır.

4-Nasıl Kayyum Olunur?

Bilindiği üzere Kayyum kavramı son yıllarda sürekli gündemde kalmayı başarmıştır. Özellikle 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleşen hain darbe girişiminden sonra birçok şirket, kuruluş ve belediyeye kayyum atanmıştır. Ülkemizde kayyum görev ve yetkililerinden çok maaşı konuşulmaya başlanmıştır. Özellikle kayyumlar çok maaş alıyor. Biz de kayyum olabilir miyiz sorusu akla gelmiştir. Elbette bu makul bir soru olup düşünülebilir. Peki üniversitelerde Kayyumluk bölümü yok. Bu kayyumlar nasıl olunuyor sorusu çokça sorulmaktadır. Kayyum olabilmek için özel bir bölüm okumanız gerekmiyor.  Ya da belli bir yaşı doldurmak veya belli bir sınavı da geçmek gerekmiyor. Peki ne gerekiyor sorunuzu duyar gibiyim. Aslında kayyum olmak için herhangi bir kural yok. Sadece  yargı komisyonundaki (her yargının bir komisyonu bulunuyor) listede isminiz olması gerekir. Ayrıca hakim isterse resen de atama yapabilir.

BİR CEVAP BIRAK

Please enter your comment!
Please enter your name here