Kestel

Kestel Bursa’ya bağlı bir ilçedir. Doğu Roma İmparatorluğu zamanında Kestel ilçesi kale bölgesi olarak kullanıldığı için ismi kalecik anlamında Kestel konulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu zamanında Kestel ilçesi bir yerleşim yeri olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bundan dolayı Kestel ilçesinde Roma Döneminden kalama kale ve Osmanlı Döneminden kalma yapılar bulunmaktadır.

Kestel Kalesi: Bursa il merkezine 12 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğudan gelecek Türk akınlarına karşı Bursa’yı korumak amacıyla Bizans Devlet tarafından yapılmıştır. Kale anlamında Kastel olarak anılan kale Osmanlı İmparatorluğuna geçtikten sonra Kestel olarak adlandırılmıştır. Kestel ilçe olması ile bu sınır kale önemini yitirmiştir. Günümüze maalesef Kestel Kalesinin büyük kısmı tahrip olarak ulaşmıştır.

Kestel Kalesi

Vani Mehmet Efendi Camisi: Daha önceleri sınır kalesi olarak kullanılan Kestel’e yerleşim yeri olma özelliğini veren Vani Mehmet Efendi tarafından kullanılması için buraya külliye yaptırılmıştır. Vani Mehmed Efendi buraya yerleşen halkın istifade etmesi için; camii, fırın, imaret, medrese ve hamam yaptırmıştır. Bu külliyeden günümüze sadece Vani Mehmet Efendi Camisi ulaşmıştır. Bu caminin avlusunda Vani Mehmet Efendi’nin türbesi bulunmaktadır. Erken Osmanlı döneminden kalan Vani Mehmet Efendi Camii tarihi ve mimarisi ile görülmesi gereken eserlerdendir.

Kestel Vani Mehmet Efendi

Baba Sultan Camisi ve Türbesi: geyikli Baba Camisi olarak da anılan Baba Sultan Camii; hamam ve türbeden oluşan küçük bir külliyenin parçasıdır. Caminin hemen yanında Geyikli Baba olarak anılan dervişe ait türbe bulunmaktadır. Baba Sultan Türbesi yöre halkı tarafından yoğun ziyaretçi almaktadır.

Saitabat Şelalesi: Kestel ilçesine bağlı Derekızık Köyüne 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Uludağ’dan gelen suların dar bir kanyondan 5 metre yükseklikte dökülmesi oluşan Saitabat Şelalesi harika bir görüntü oluşturmaktadır. Doğa sporları ile ilgilenenlerin gözde yerlerinden olan Saitabat Şelalesi yeşil bir çevreye sahiptir. Şelalenin ağaçlar ve rengarenk çiçekler ile kaplı çevresi mesire yeri ve piknik alanı olarak kullanılmaktadır. Suyun sesi eşliğinde serin havasında piknik yapabilir ve dinlenebilirsiniz. Ayrıca Saitabat Şelalesinin yanında kır lokantası, büfe ve çay bahçesi bulunmaktadır. Bu muhteşem manzaraya karşı oturup Saitabat Şelalesinden yemek yiyebilirsiniz.

Kestel Saitabat Şelalesi
Kestel Şelalesi
Kestel Hangi Şehirde
Kestel Haritası
Kestel Meydanı
Kestel Nasıl Gidilir
Kestel Nerede
Kestel

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz