Midyat Nerede

Midyat ilçesi deyince hepimizin aklına Türk dizilerinde Sıla filmi gelmiştir eminim. Sadece Sıla dizisi değil Güney Doğu da çekilen birçok film seti Midyat’ın sokaklarında konaklarında çekilmektedir.

Midyat Gezilecek Yerler

Peki bu Midyat nerede, nasıl gidilir, orada nereleri gezilir sorularınızı duyar gibiyim. Bu sorularınıza cevap vermeye çalışacağım.

Midyat Çarşısı

Midyat, Mardin İlimize bağlı 10 ilçesinden biridir. Mardin il merkezine yaklaşık 1,5 saatlik uzaklıktadır. İlçemize gitmek için şehir merkezinde kalkan dolmuşlarla ulaşabilirsiniz. Yada çevre ilçelerden de buraya ulaşmanız mümkündür. İlçemize bağlı 6 belde ve 55 köy bulunur.

Göz at ;

  1. Midyat Gezilecek Yerler
  2. Midyat Nerede, Nerenin İlçesi ve Hangi Bölgede Şehirde
  3. Midyat Otelleri ve Midyat Otel Fiyatları
  4. Mardin Gezilecek Yerler
  5. Mardin Gece Hayatı
  6. Mardin’de Gezilecek 10 yer
  7. Mardin’in İlçeleri
  8. Mardin Nerede, Hangi Bölgede ve Nüfusu
  9. Güneydoğu Anadolu’da Mutlaka Gezilmesi gereken 10 Yer
  10. Mardin Kalesi
  11. Deyrulzafaran Manastırı
  12. Mardin Otelleri ve Mardin Otel Fiyatları
  13. Mardin Otogarından Mardin Havalananına Nasıl Gidilir?
Mardin’in İlçeleri

Midyat ilçesi Tur-Abidin(Turabdin) Bölgesinde kurulmuştur. Midyat, MÖ 9. yy. Asur Tabletlerinde mağara kenti anlamında “Matiate” olarak geçer.

Büyük olasılıkla da adı buradan gelmektedir. Bazı kaynaklarda ise Ayna anlamında kullanılmıştır. Midyat ilçemiz birçok medeniyete konukluk etmiştir.

Bu medeniyetler ilçemizin her köşesinde iz bırakıp gitmişlerdir. İlçemiz tarihi yapılardan çok inanç merkezi olarak bilinir.

Midyat Konakları

Midyat Gezi Rehberi

Cevat Paşa Camisi: İlçemizin merkezinde yapılan bu cami yapılış tarihi 1915 yıllı olarak bilinir. Cami Cevat paşa tarafında inşa edilmiştir.

Farklı bir mimari özelliği olan Caminin yapımında Midyat Taşı kullanılmıştır. Cami kalın duvarlı olup Avlulu cami tipindedir. Cami de bitkisel motif süslemeleri kullanılmıştır.

Cevat Paşa Camisi
midyat Cevat Paşa Camisi

Mor Gabriel Manastırı: İlçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunan bu manastır Dünyada ayakta duran en eski Süryani Ortadoks Manastırıdır. Bu Manastır 397 yılında Mor Şmuel (Samuel) ve öğrencisi Mor Şemun (Simon) tarafından, bir Zerdüşt tapınağının kalıntıları üzerinde inşa edilmiştir.

Diğer bir ismi Deyrulumur Manastırıdır. Manastır bir eğitim yuvası olup burada birçok rahip ve eğitmen yetiştirmiştir. Ve aynı zamanda hala ayakta urup eski doğalığını koruyup ziyaretçilere açıktır. Midyat ilçesine gelen birinin ilk uğrak yeri burası olmaktadır. kesinlikle uğramalısınız.

Deyrulumur manastırı
Mor Gabriel Manastırı
Mor Gabriel Manastırı- Midyat

Meryem Ana Kilisesi: İlçe merkezine bağlı Anıtlı Köyünde bulunur. Bu kilise 1860 yılında Patrik Antuan Semheri tarafından yaptırılan Kilise 21 sütun üzerine oturtulmuştur.

Günümüze kadar ulaşan bu kilisenin Mimari özellikleri bakımında dünyada eşine az rastlanan bir yapıdır. Kesinlikle görmelisiniz.

Meryem Ana Kilisesi

Midyat Kent Müzesi: İlçe merkezinde bulunan bu kent müzesinde birçok Antik döneme ait tarihi yapılar bulmak mümkündür. bu tarihi yapılar sırasıyla Sümer, Akad, Mittani, Hitit, Asur, İskit, Babil, Pers, Roma, Bizans, Arap, Selçuklu, Artuklu ve Osmanlı dönemine yapılar bulabilirsiniz. Ayrıca müze de günlük yaşama ait eserler de bulmak mümkündür. ilçemize ait kilim, halı ve el dokumalarında işlenen ürünlerde burada sergilenmektedir. Buraya gelen yerli yabancı turistlerin uğrak yeri olmaktadır.

Kent Müzesi
Midyat Kent Müzesi

Sonuç olarak bu tarihi ve şirin ilçemize yolunuz düşerse buraya mutlaka uğramalısınız. Bu ilçemizin her köşesi tarih kokmaktadır. ilçemizde bulunan konakları ve diğer tarihi yapıları ziyaret edebilirsiniz. Bu ilçemize gelenler pişman olmuyor. Hatta daha önce neden gelmedim diye hayıflanıyor. İlçeden dönerken Midyat çarşısında satılan el emeği göz nuru hediyelikler bulunur. bunları alabilirsiniz.

Midyat Nerede

Midyat Otelleri ve Midyat Otel Fiyatları

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz