Taraklı

Taraklı Sakarya iline bağlı bir ilçedir. Taraklı ilçesi Sakarya il merkezine 65 km uzaklıkta yer almaktadır. Taraklı ilçesi ülkemizde 11 tane bulunan sakin kent unvanına sahip ilçelerinden birisidir. Taraklı ilçesi içinde bulunan önemli tarihi yapılardan dolayı UNESCO Dünya Kültür Miras Listesine dahil olarak koruma altına alınmıştır. UNESCO’ya dahil olması ile Taraklı tanınan bir ilçe olmuştur. Güzelliği, doğası, tarihi, sakin ve huzurlu ortamı ile bilinen Taraklı ilçesinde gezilecek çok sayıda yer bulunmaktadır.

 Taraklı Evleri: Taraklı ilçe merkezine bağlı Hıdırlık Tepesi ve Taraklı Hisarının yamaçlarındaki vadide yer alan Taraklı yöresine has mimariye sahip Osmanlı Döneminden kalma evler 300 yıllık geçmişi ile tarihe meydan okumaktadır. Ahşap ve üç kattan oluşan bu tarihi evler hem Osmanlı mimarisini hem de yöreye has olan mimariyi yansıtmaktadır. Göynük tarafından gelen Taraklı ilçesinden geçen dere Taraklı Evlerine doğal bir güzellik katmaktadır. Osmanlı şehir dokusunu yansıtan Taraklı Evleri görülmesi gereken yapılardandır.

Yunus Paşa Camisi: Taraklı ilçesinde yer alan Yunus Paşa Camisi Yavuz Sultan Selim’in Veziri Yunus Paşa tarafından 1517 yılında Mimar Sinan’a inşa ettirilmiştir. Kare planlı, tek minareli olarak inşa edilen caminin kubbesi kurşun kaplı olduğu için Kurşunlu Camii olarak da anılmaktadır. Mimar Sinan’ın eserlerinden olan cami yine Mimar Sinan’a özgü yapılışından dolayı ilçede olan tüm depremlere rağmen günümüze sağlam olarak ulaşmıştır. Caminin mimarisi ve sağlamlığı dışında dikkat çeken bir yönü ise caminin hemen yanında bulunan hamamın buharları döşenen tesisat ile camiye aktarılması ve böylece caminin ısınmasının sağlanmasıdır. Ziyaretçilerin uğrak yeri olan Yunus Paşa Camisi kendine has mimarisi ile mutlaka görülmesi gereken eserlerdendir.

Tarihi Hamam: Taraklı ilçe merkezinde Yunus Paşa Camisinin yakınında yer almaktadır. Osmanlı Döneminde kalan tarihi hamam ilk yapıldığı zamanlarda buharı ile yapılan merkezi sistem sayesinde yanında yer alan Yunus Paşa Camisini ısıtmaktaydı. Şifalı sulara sahip tarihi hamam içinde iki farklı bölümde eski ve yeni olmak üzere iki havuz yer almaktadır.

Tarihi Han: Taraklı ilçesinin tarihini yansıtan Tarihi Han Taraklı- Bağdat yolu üzerinde yer almaktadır. Eski zamanlarda kervanların konaklaması amacıyla yapılan han günümüzde ihtişamlı mimarisi ile yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır.

Çınar Ağacı: Taraklı ilçe merkezine bağlı Yusuf Bey Mahallesinde yer alan çınar ağacı 700 yıllık geçmişi ile dikkat çekmektedir. Tarihin her safhasına şahit olan Çınar Ağacı Kültür Bakanlığı tarafından tescillenerek koruma altına alınmıştır. Osmanlı Devleti topraklarına kattığı her yere çınar ağacı dikerlerdi, Bu asırlık Çınar Ağacı da Osmanlı Devleti zamanında bu maksatla dikildiği tahmin edilmektedir. Asırlık Çınar Ağacı yanında yer alan ahşap evler ile farklı bir güzellik oluşturmaktadır.

Hisar Tepesi: Taraklı ilçesinde yer alan Hisar Tepesi ilçenin savunmasında stratejik bir öneme sahiptir. Çok sayıda tarihi kalıntılara sahip olan Hisar Tepesinde iki tane su sarnıcı bulunmaktadır. MÖ. 1000-2000 yıları arasında yapılan su sarnıçları Hisar Tepesinin bir zamanlar kale olarak kullanıldığını ispat etmektedir. Tarihi kalıntılara sahip Hisar Tepesinde ilçenin tüm manzarasını görebilirsiniz.

Su Değirmeni: Akarsuların başında kurulu olan Kara Değirmen olarak da anılan Su Değirmeni günümüzde hala kullanılmaktadır. Çark sisteminden güç alarak çalışan bu su değirmeninin önünde güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Taraklı ilçesinin daracık, Arnavut kaldırımlı sokaklarında yürürken tarihi bir gezinin içinde bulacaksınız kendinizi. Sakin ve huzurlu bir gezi yapmak istiyorsanız tarihi mirasları ile ön plana çıkan Taraklı ilçesini ziyaret etmenizi tavsiye ederim.

Taraklı Evleri
Taraklı Hangi Şehirde
Taraklı Haritası
Taraklı Karagöl Yaylası
Taraklı Nasıl Gidilir
Taraklı Nerede
Taraklı

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz