Yıldırım Bursa

Yıldırım; Bursa iline bağlı bir ilçedir. Yıldırım ilçesi Bursa’nın ikinci büyük ilçesidir. Yıldırım ilçesi Bursa il merkezine 11 km uzaklıkta bulunmaktadır.  Uludağ’ın teklerine kurulu olan Yıldırım ilçesi ismini Osmanlı Padişahı Yıldırım Beyazıt’tan almıştır. Osmanlı Devleti zamanında başkent olarak kullanılan Yıldırım ilçesinde Osmanlı Döneminden kalma çok sayıda tarihi eser bulunmaktadır. Ayrıca kış turizmin gözdesi olan Uludağ’a teleferik seferleri Yıldırım ilçesinden yapılmaktadır. Tarihi güzelliklere sahip Yıldırım ilçesinde gezilmesi gereken çok sayıda yer bulunmaktadır.

Emir Sultan Külliyesi: Yıldırım ilçe merkezinde bulunmaktadır. Bursa’nın önemli tarihi eserlerinden olan Emir Sultan Külliyesi 15. Yüzyılda Yıldırım Beyazıt’ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından eşi Emir Sultan için inşa ettirilmiştir. Emir Sultan Külliyesi; camii, türbe, hamam ve çeşmeden oluşmaktadır.

Emir Sultan Camii: Yıldırım ilçesinde Emir Sultan semtinde yer almaktadır. Asırlık çınar ağaçları arasında bulunan Emir Sultan Camii tarihi mimarisi ve yeşil çevresi ile görsel bir şölen oluşturmaktadır. Büyük bir avlunun içine yapılan Emir Sultan Camii avlu revaklarında bulunan ahşap kemerler ile dikkat çekmektedir. İlk yapıldığında tek kubbeli olan Emir Sultan Camii daha sonra geçirdiği onarımlarda üç kubbeli revak eklenmiştir. Çeşitli zamanlarda onarımlar gören Emir Sultan Camii dikdörtgen planda, üç kubbeli, İznik çinileri ile süslü mihraba sahip bir yapıdır. Günümüze sağlam olarak ulaşan Emir Sultan Camisi çok sayıda ziyaretçi almaktadır. Osmanlı mimarisine sahip Emir Sultan Camii görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Emir Sultan Türbesi: Emir Sultan Camisinin yanında bulunmaktadır. Emir Sultan Türbesinde Emir Sultan, eşi Hundi Hatun, oğlu Emir Ali ve iki kızının mezarı bulunmaktadır. Günümüze yapılan onarımlar ile ulaşan Emir Sultan Türbesi çok sayıda ziyaretçi almaktadır.

Emir Sultan Hamamı: Emir Sultan Külliyesinin bir diğer parçası olan Emir Sultan Hamamı Hundi hatun tarafından dikdörtgen yapıda, kubbeli olarak taş ve tuğladan inşa edilmiştir. Emir Sultan Hamamı daha sonraları onarılarak günümüz kadar ulaşmıştır. Restore edilen hamamın kubbesi günümüze ulaşmamış onu yerine düz bir çatı yapılmıştır. 2008 yılında restore edilen tarihi Emir Sultan Hamamı ziyarete açıktır.

Yeşil Külliyesi: Yıldırım ilçesinin Yeşil Semtinde bulunmaktadır. İsmini yeşil çinilerden alan Yeşil Külliyesi; camii, türbe, medrese, imaret ve hamamdan oluşmaktadır. Çelebi Sultan Mehmet tarafından inşa edilen Yeşil Külliyeden günümüze Yeşil Camii, Yeşil Türbe ve Sultaniye Medresesi sağlam olarak ulaşmıştır.

Yeşil Camii: Çelebi Sultan Mehmet tarafından Mimar Hacı İvaz’a inşa ettirilmiştir. İki katlı iki kubbeli olarak inşa edilen Yeşil Camii adını süslemelerde kullanılan yeşil çinilerden almıştır. Erken Osmanlı mimarisini yansıtan Yeşil Camii kusursuz mimari tekniği ve görkemli yapısı ile dikkat çekmektedir. Çeşitli motifler ve çiniler ile kaplı Yeşil Camii iç ve dış mimarisi ile büyüleyici bir güzellik oluşturmaktadır. Yeşil Camiinin karşısında bulunan ve külliyeyi oluşturan Yeşil Türbe ve günümüzde Türk İslam Eserleri müzesi olarak kullanılan Sultaniye Medresesi görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Balabanbey Kalesi: Yıldırım ilçesinde Mollaarap Mahallesinde bulunmaktadır. Osmanlı Devleti’nin Bursa’da yaptırmış olduğu ilk eser olan Balabanbey Kalesi Osman Gazi tarafından 1303 yılında Yıldırım ilçesinde inşa edilmiştir. Balabanbey Kalesi ismini Osmanlı Devleti’nin önemli kumandalarından olan Balaban Bey’den almıştır. Günümüze restore edilerek ulaşan tarihi Balabanbey Kalesi görkemli yapısı ve Osmanlı mimarisi ile görülmesi gereken tarihi eserlerdendir.

Yıldırım ilçesinde bulunan Osmanlı döneminden kalan Hünkar Köşkü, Çobanbey Türbesi, Yıldırım Külliyesi ve Cumalıkızık Köyü Camisi gibi tarihi öneme sahip bu eserleri görmenizi tavsiye ederim.

Yıldırım Bursa Hangi Şehirde
Yıldırım Bursa Nasıl Gidilir
Yıldırım Bursa Nerede
Yıldırım Bursa

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz