Zile-Tokat

Zile Denince hepimizin aklına şu gelir. Yada gelmelidir. Nedir o sözcük “VENİ-VİDİ-VİCİ” yani geldim gördüm ve yendim. Dünyanın en kısa vecizesi duymayanız yoktur. bu söz ilçemizde söylenmiş bir sözdür. M.Ö. 47 yılında ünlü Roma İmparatoru Jül Sezar ile Pontus Kralı II. PHARNAKE “Farnas” arasında yapılan Altıağaç “Zela Savaşı” da söylediği ve Roma’ya gönderdiği bir sözdür. Peki zile nerede nasıl gideriz buna benzer sorulara cevap bulalım.

Zile

Zile ilçesi Tokat ilimize bağlı bir ilçedir. Zile ilçesi şehir merkezine yaklaşık 62 km uzaklıktadır. Buraya gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla buraya ulaşılabilir.

Tokat’ın İlçeleri

Zile ilçesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bunlar sırasıyla Hititlere, Selçuklulara, Friglere, Perslere, Romalılara, İlhanlılara, Danişmentlilere, Ertanlılara ve Osmanlılardır. Zile ismi tarih boyunca birçok farklı isimle anılmıştır. Zela, Zelitis, Zelid, Anzila, Gırgıriye (Karkariye), Zeyli, Silas olarak değişikliklere uğramıştır.

Zile Nerede

Zile’de Gezilecek Yerler

1-Zile Kalesi

Zile Kalesi

İlçemizin merkezinde bulunan bu kale bir höyük üzerinde inşa edilmiştir. ilçenin merkezinde bulunan bu kale her tarafta görülebilir. Bu kale Roma dönemine aittir. M.Ö. 47’de Zile önlerinde yapılan üçüncü savaşı kazanan İmparator Jül Sezar, bu sevincini “Veni-Vidi-Vici” yani “Geldim- Gördüm-Yendim” sözleriyle Roma’ya müjdelemiştir. Bu sözü bu kalede söylendiği rivayet edilmektedir. Kale içinde bulunan saat kulesi kalıntıları hala görülebilir vaziyettedir. Yolunuz düşerse tarihi kaleyi görmelisiniz.

Zile Kalesi

2-Zile Maşathöyük

İlçemize bağlı Yalın Yazı köyünde bulunur. bu höyük milattan öncesi dönemine aitt birçok tarihi izi bünyesinde barındırmaktadır. 1973-84 yıllarında yapılan kazılarada burada birçok eser bulunmuştur. Bu eserler Tokat Müzesinde sergilenmektedir. Burada yapılan kazılarda özellikle tunç devrine ait eserlere rastlanmıştır. Yolunuz düşerse buranın tarihi dokusunu inceleyebilirsiniz.

Zile Maşathöyük

3-Şeyh Nusreddin Türbesi

İlçemize bağlı Nusrettin köyünde bulunur. Bu türbe Fuad Köprülü’nün İlk Mutasavvıflar adlı eserinde belirttiği Horasan’dan gelen Hoca Ahmed Yesevi’nin öğrencilerinden Şeyh Nusrettin ve müritlerine aittir. Şeyh Nusrettin büyük bir din adamıydı. Köy halkına büyük hizmetleri olmuştu. Öldüğünde buraya gömdüler. Yıllın belirli zamanlarında gelip ziyaret ederler.

Şeyh Nusreddin Türbesi

Son olarak ilçemizde bulunan Ulu Cami, Nasuh Paşa Cami, Elbaşoğlu Cami, Beyazıt Bestami Camiyi de gezebilirsiniz. Ayrıca ilçemize ait pekmezi ve leblebiyi de tatmadan dönmeyiniz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz