Sadece Van’da Yaşayanların Anlayacağı 10 Ortak His
Van 1.100.190 toplam nüfusu ile Ülkemizin Doğu Anadolu bölgesinde bulunan bir şehirdir. Kısaca Doğunun incisi olarak anılır. İlimiz üzerinde birçok şiir ve kitap yazılmış, Filmlere konu olmuştur. Van ilimiz harika bir şehirdir. Boşuna Dünya’da Van Ahirette İman dememişler. Şimdi Van kentinde yaşayan insanların anlayacağı 10 şey yazdık. Eklemek ve sormak istediğiniz bir şey olursa yorum kısmında bize yazabilirsiniz.
1-Van Merkeze geldiğinde mutlaka mecburiyet caddesinde geçmek
Her ilde olduğu gibi Van ilimizde de iki tane popüler cadde var. Bunlar Cumhuriyet Caddesi ve Maraş Caddesidir. Özellikle Cumhuriyet Caddesi ilimizin mecburiyet caddesi olarak bilinir. Van merkeze geldiğinizde mutlaka tur atmanız gereken bir caddedir.
2- Kentte Van yerlisinden çok dışarıda gelen insanların yaşaması
Van ilimizde genel olarak Van yerlisi olarak bildiğimiz Kurhesini aşireti(tabi bunlar Kürt değil) ve Kürtler yaşamaktadır. Fakat ilimize daha çok Hakkari, Şırnak ve diğer illerden gelen insanlar yaşar. Van’ın yerlileri de her geçen gün büyük şehirlere taşınır.
3- Van Gölüne hala Van denizi deniliyor olmasi
Bilindiği üzere Van Gölü Ülkemizin en büyük doğal gölüdür. Türkiye’nin en büyük gölü burada olması elbette yerel halk tarafında deniz diye bilinmesi gayet doğaldır. Sizde gelip gördüğünüzde hak vereceksiniz.
4- Halk otobüslerin yerine daha çok minibüsleri tercih etmek
Van ilimizin Şehir içi ulaşımında minibüs ve halk otobüsleri bulunur. Bunun dışında birde Belediye otobüsleri bulunur. Bir yerden bir yere ulaşım yaparken genelde minibüsler tercih edilir. Sebebi de daha hızlı hareket etmeleridir. Özellikle İlimizde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesinde Öğrencilik yaptıysanız bunu çok iyi bilirsiniz. Halk Otobüsleri Üniversiteden merkeze gelene kadar saatler geçer. Bazen yolda kitap bitiren öğrencilere şahit olabilirsiniz.
5-Bahar aylarında Kavak ağaçlarından yayılan polenlerle mücadele
Özellikle Yaz aylarının başlaması ile Van Halkının polen ile savaşı başlar. Van ilimizde ağaç olarak en çok Kavak Ağacı bulunur. Ne işe yaradıkları hala da anlamış değilim. Meyve vermez. Fakat her bahar ve yaz aylarında şehrin tümüne polen salar. Bu polen sonucunda birçok kişi hasta olur. Anlatılmaz yaşanılır. denilir ya polen de öyle birşey…
6- Kahvaltıda çay ve otlu peynir yoksa buna kahvaltı denilmez.
Türkiye de kahvaltı denilince akla ilk olarak Van kahvaltısı gelmektedir şüphesiz. Fakat Van kahvaltısı denilince de şüphesiz otlu peynir gelir. Çayı dersen bütün Türkiye de yaşayan halk sever. Fakat otlu peynir Vanlılar için çok özeldir. Kahvaltıda 20 çeşit olsun fakat o yine de otlu peynir ister. Bunu Vanlı olmayan anlamaz…
7- Düğünlerde saz ekip eşliğinde halay çekilmiyorsa düğüne kimse gitmez.
Van ilimizde veya bölgemizde düğünleri çok meşhurdur. Buranın düğünlerini bilmeyen yoktur. Saz ekip eşliğinde bazen bir hafta bazen daha az halay çekilir. yemek verilir. Doyasıya eğlenilir. Fakat ilimizde yaşayan bazı muhafazakar kimliğe sahip kişiler saz ekibin günah olduğunu savunur. Ve düğünlerinde saz ekip getirmeden düğün yaparlar. Daha mevlit tarzında yaparlar. İşte bu tarz düğünlere pek kimse gitmez.
8- Öğrenci ve memurların mekanı: Sanat Sokağı
İlimizde Bir üniversite ve sayısız ilköğretim ve orta öğretim okulları bulunur. Üniversitemize ülkemizin her tarafında öğrenciler gelmektedir. Yine bunun dışında yine ülkemizin her tarafında memurlar gelmektedir. Bu iki grup genelde Sanat sokağına takılırlar. Burada birçok kahve ve dürümcü bulunur.
9- Vana gelen ağlar, giden yine ağlar.
İlimize öğrenci, memur, asker veya misafir olarak birçok kişi gelir. Gelirken ön yargılı olarak gelirler. Haberlere bakıp kafalarında birçok soru işareti ile gelirler. Fakat gelip yaşayıp buradaki insanları tanıdıktan sonra geri dönmek istemiyorlar.
10- Van Canavarı olduğuna hala inanmak
Ülkemizin en büyük gölü burada olduğunu söylemiştik. Gölümüz ile ilgili birçok efsane dolaşmaktadır. Bunların en popüleri gölde Van canavarı diye yaşıyor olmasıdır. Bu hayvanın efsane olduğunu bilenler var. Fakat halla canavarın var olduğunu gölde yaşıyor olduğuna inan insanlarda var. Bu canavar üzerinde kitap yazıldı, Film çekildi birçok farklı şeyler yapıldı.
Van kalesinde doyumsuz gün batimi izlemek
yanlışınız var Vanın yerlileri Kurhesinli değildir. Kurhesinliler 1 dünya savaşından sonra İrandan gelmiştir. Yerlileri Türk ve Kürt (şevli, şemsiki aşiretleri) topluluklarından oluşur. Ve yüzyıllardır Van merkez ve bazı köylerinde yaşamaktadırlar.
Bilgi için Teşekkürler…
Kuresunni’ler Van’ın yerlisi değillerdir. Ben de bir Küresunni olarak belirtmem gerekir. Biz Urmiye’de zulüm görürken o dönemki hükumet bizi Van ve Bitlis gibi yerlere yerleştirmiş (1934). Bizim büyüklerimiz daha ayrıntılı anlatırdı. Küresunniler tek Türklerden oluşmuyor bu arada, Saray’daki Kuresunnilerin çoğu Kürttür ama bizim gibi Mollakasım, Alaköy civarındakiler Türk. Yani isimlendirme sadece onların Şii topluluk içinde Sunni mezhepli bir toplum olmalarından kaynaklı. Yine de Kuresunnilerin çoğu türk ve vatansever.