Dünya Genelinde 10 İlginç Ramazan Geleneği | Gezilecek Yerler
HaberlerTop 10

Dünya Genelinde 10 İlginç Ramazan Geleneği

Ramazan ayı Müslümanlar için dini bir zorunluluktur. Ramazan ayında Müslümanlar oruç tutarak vücut, zihin ve ruhun arınırlar. İbadet ederek, kötü alışkanlıklarına ya ara verirler ya da komple kurtulurlar. Fakirlere sadaka ve zekat vererek sosyal komin örneğinin en güzel örneğini sergilerler. Tüm dünyada Müslümanlar Ramazan ayında oruç tutarlar. Sizler için Dünya genelinde var olan bir çok güzel Ramazan ayı geleneğinden 10 tanesini özellikle seçtik.

1. Pakistan’da Ramazan Gelenekleri: Pakistan İftar Tarifleri

Pakistan’da Ramazan ayına özel yapılan yemekler olan samosas, pakoras ve chaat yemekleri. Kocaman tabaklara konulup misafirlere ikram edilir.

1. Pakistan’da Ramazan Gelenekleri Pakistan İftar Tarifleri

2. Mısır’da Ramazan Gelenekleri: Ramazan Feneri

969 yılında Halife Moezz Eddin Allah Kahire’ye geldiğinde, halk onu fenerlerle karşıladı. O günden bu güne, her Ramazan ayında Mısır’da halk fenerlerle Kahire’yi aydınlatır.

2. Mısır’da Ramazan Gelenekleri Ramazan Feneri

3.Türkiye’deki Ramazan Gelenekleri: Davul Kültürü

Güzel ülkemiz Türkiye’de her yıl Ramazan ayında insanları sahura kaldırmak için sahur vakti davullar çalınır. Maniler söylenir. Osmanlı zamanından beri bu gelenek devam etmektedir.

3.Türkiye’deki Ramazan Gelenekleri Davul Kültürü

4. Mekke’de Ramazan Gelenekleri: Ramazan Topu

859 yılından beri Mekke kentinde Ramazan topları patlatılmak tadır.

4. Mekke’de Ramazan Gelenekleri Ramazan Topu

5. Maldivler’de Ramazan Gelenekleri: Raivaru

Maldivlerde Ramazan ayı her zaman büyük bir hevesle ve gayretle başlar. İftar sırasında ‘kulhi bokibaa’ (balık keki), ‘foniboakiba’ (un pastası) ve ‘gulha’ (balık topları) gibi çeşitli yerli yemekler hazırlanmaktadır. İftardan sonra şairlerin Raivaru’nu okumaları istenir; Ramazan ile ilgili şiirdir. Bu Maldivian antik geleneksel şiir türü yerliler tarafından büyük bir sevinçle karşılanır. Şiirin belirgin ritmik modeliyle üç veya daha fazla kıtadan oluşur.

5. Maldivler’de Ramazan Gelenekleri Raivaru

6. Komorların Ramazan Gelenekleri: Sosyal Titreşim

Komor halkı Ramazan’da daha çok toplumsallaşıyor ve çevrede aşırı derecede bir canlılık hissediliyor. Akşam batışında hız kesildiğinde, insanlar “bangwé” adlı halka açık yerlere gider. Burada kahve ve randevuyla servis edilir.İnsanlar eve balık, kızarmış muz, et şişleri ve krep içeren sağlıklı bir yemek yemeye gidiyorlar.

6. Komorların Ramazan Gelenekleri Sosyal Titreşim

7. Cezayir’de Ramazan Gelenekleri: Uyanış Geceleri

Cezayir halkı, normal rutinlerinden farklı olarak Ramazan ayında bütün gece ayakta kalıyor. Caddeler bütün gece açıktır ve sokaklar da oldukça aktiftir. İnsanlar tezgahlardan ihtiyaçlarını alır ve birbirleriyle sohbet ederek dolaşırlar. Ayrıca geceleri dini şenlikler düzenlinir, tüm bu etkinlikler ‘suhur’ oluncaya kadar devam ediyor. Bu nedenle ertesi gün çalışma bir saat ya da çok geç başlamaktadır.

7. Cezayir’de Ramazan Gelenekleri Uyanış Geceleri

8. Irak’taki Ramazan Gelenekleri: Oyun

Irak’taki Ramazan uygulamaları Sahurdan dualara, iftardan teravihe kadar gözlemlenir. Ancak farklı geleneklerden dolayı “halka oyun” olarak bilinen Ramazan ayı boyunca çok popüler bir oyun oynanır. Her biri 10 ila 20 kişiden oluşan iki takımın yapıldığı bir oyundur. Ekibin bir üyesi, yüzüklerini aynı takımın başka bir üyesine teslim etmek zorundaysa da, karşı takımın kendilerini kimin saklayabileceğini tahmin etmesi gerekir. İnsanlar genelde kendilerini uzakta tutarlar.

8. Irak’taki Ramazan Gelenekleri Oyun

9. Fas’ta Ramazan Gelenekleri: Zamanın Ötesinde Çoktan

Dünya genelinde Müslüman ülkelerin pek çoğu Ramazan ayından bir kaç gün önce hazırlıklara başlarken, Faslılar da iki veya üç hafta öncesinden hazırlığa başlar. İnsanlar evlerini boyar, onları temizler ve mutfak eşyaları parlatır. Ayrıca kutlu ayın atmosferini uyandırmak için arkadaşlarını ve akrabalarını bu güzel aya davet ederler.

9. Fas’ta Ramazan Gelenekleri Zamanın Ötesinde Çoktan

10. Katar’daki Ramazan Gelenekleri: Garangao

Garangao, Ramazan’ın 14. gününde her yıl canlanan bir gelenektir. Temelde çocuklar için eğlenceli bir etkinliktir. Bu günde, Ramazan ayının yarısına kadar oruç tutan çocuklar için, onları motivasyonunu arttırmak adına ortaya çıkar. Bu güzel günde çocuklar geleneksel Katar elbiselerini giyip ve Magrib dualarından sonra süslü çantalar taşır ve mahallelerini dolaşırlar. Geleneksel Garangao şarkılarını söylerler. Garangao, ‘Gara’ sözcüğünden geliyor. Çocuklara daha sonra tatlılar ve fındık ikram edilir.

10. Katar’daki Ramazan Gelenekleri Garangao

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir