Narsisizm Nedir, Ne Demek ve Kısaca Tanımı
Narsisizm Nedir, Ne Demek ve Kısaca Tanımı

Günümüzün hastalığı olarak bilinen Narsisizm hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara cevap bulmak amacıyla bir yazı kaleme aldık. Umarım kafanızda oluşan sorulara cevap bulursunuz.

Narsisizm nedir

Bazen bir fotoğraf bir kelime veya bir bakış herşeyi anlatmaya yetiyor yaa. Narsisizmi anlatmak içinde bana göre bu fotoğraf yeterlidir. Bu Fotoğrafı hepiniz görmüşsünüzdür bir yerlerde. Burada bir kedi var. Fakat bu kedi kendini aynada aslan olarak görüyor. Narsisizm’de tam olarak budur. İnsanların kendini dev aynada görebilmesidir. Diğer bir deyişle kendine hayran olması anlamına gelen bir kişisel bozukluktur.

Narsisizm; Kişinin kendine aşık olması, kendini her şeyin üzerinde tutması olarak bilinen bir kişisel bozukluktur. Bu hastalığa yakalanan kişilere de Narsist denir. Her ne kadar bir bozukluk olarak görülse de aslında herkes biraz da olsa Narsisttir. Sonuçta çoğu kişi daha doğrusu kendisi ile barışık olan herkes Narsisttir. Bu bir yönüyle iyidir. Fakat kendiniz daha çok üstün görme ve her şey de benmerkezci olarak davranırsa işte o zaman hem kendine hem de çevresine zarar görür. Maalesef günümüzde bu bozukluk artmaktadır.

Özellikle günümüzde teknolojinin artmasıyla birlikte bu bozukluk daha çok kendini göstermektedir. Sosyal Medyada sürekli paylaşım yapma, Ya da iş ortamlarında rekabetin artması gibi, nedenler Narsisizm bozukluğunu artıran etkenlerdir. Bunun dışında aile ve okul ortamında ebeveyn ve eğitimcilerin yanlış ve çelişkili davranışları sonucunda da bu bozukluk ortaya çıkmaktadır.  Bu bozukluğa yakalanan biri için yapılacak çok şey var. Ama en önemlisi onun bu rahatsızlığının kabul etmesi gerekir. Ben bencil değilim ben benmerkezci değilim ben şöyle mütevaziyim derse işte o zaman bu işin çözümü de zor olur. Ayrıca bu bozukluğu tedavi etmek için ilk başta bozukluğun nedenini bulmak lazım. Şimdi aşağıda sıralayacağım maddelere bakarak kendinizi test edin. Bu maddelerden en az 5 tanesi sizde varsa maalesef siz de Narsist olmuşsunuzdur.

Narsistik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri

  1. İstediği bir şey olursa onu ulaşmak için her türlü yolu denemek bu yol etik olmasa da
  2. Dünya onun etrafında dönüyor.
  3. Olumsuz eleştirileri kabul etmemek veya duymazlıktan gelme
  4. Her şeyin en iyisine sahip olmak
  5. Beğenilmeye, takdir edilmeye karşı aşırı şekilde aç olmak.
  6. Basit başarıları abartarak anlatmak
  7. Empatiden yoksun olmak
  8. İnsanlar tarafında sürekli beğenilmek ve takdir edilmek ister.
  9. Bencil Olur
  10. Benmerkezci olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz