Buju Yollarda – Hayat güzel, Hayallerine Uç
Bugün sizlere Türk Kadın Seyyahlardan biri olan Burcu, nam-ı diğer Buju ile soru-cevap şeklinde gerçekleştirdiğimiz Röportajımızı yayınlıyoruz. İçten ve samimi cevaplarını keyifle okuyacağınızı düşünüyoruz.
Site adı : Buju Yollarda
Instagram Adresi : Buju Yollarda
Öncelikle Merhabalar Buju 🙂 Sana neden Buju deniliyor. Özel bir nedeni var mı?
Merhaba. Adım Burcu, buju ise liseden beri arkadaşlarımın bana sesleniş şekli, ben de zamanla sevmedim ve sahiplenmedim değil 🙂
Bir seyyah olarak kendini nasıl tanımlarsın? Yollarda olmak sana ne ifade ediyor?
Yarı zamanlı ve ekonomik bir gezginim diyebilirim. Daha çok seyahat edebilmek için hem seyahatlerimde hem de günlük hayatımda bir çok şeyden feragat ediyorum. Yollar beni yeni yerlere yeni insanlara ve kültürlere götürüyor ve bu benim hayatta en haz duyduğum şey. İşte bu yüzden Bujuyollarda 🙂
Sitende “Hayat güzel, Hayallerine Uç” sloganını kullanıyorsun. Hayatın güzel olduğunu, hayallere uçabilmenin hayatımızda bir şeyleri değiştirdiğini düşünüyor musun?
Hayatımızı tercihlerimiz şekillendiriyor. Gerçekten ne istiyoruz önce onu bulmalıyız, sonrası ise ona ulaşmak için çabalamak. Çok sevdiğim bir söz var; hayallerinle değil anılarınla öl diye. Ben bunu kendime felsefe edindim ve hayallerime uçtukça hayatım daha da güzelleşiyor.
Seyahatlerini eşinle birlikte yapıyorsun. Eşle seyahat zor oluyor mu? Ya da kolaylıkları var mıdır?
Bir defa ortak zevkler çok önemli. Ben çok şanslıyım ki Üstün de seyahat etmeyi benim gibi çok seviyor. Eşle seyahat benim için büyük kolaylık. İş bölümü yapıyoruz, seyahat öncesi planlama bende oluyor seyahatte harita kullanma,araç kullanma gibi detaylar onda oluyor.
Gittiğimiz şehirlerde çok fazla gezecek yer olduğu ve vakit de kısıtlı olduğu için Üstün baya koştur koştur gezmek istiyor. Şöyle manzaraya karşı oturup bi kahve molası verme isteğim genelde kursağımda kalıyor Tek zorluğu bu oluyor sanırım.
Seyahatlerin sırasında önceliğin var mıdır? Örneğin iki şehir arasında kararsız kalsan seçim gücünü ne belirliyor?
Başta da dedim ya ekonomik bir gezginim diye, seyahatlerimi belirlerken önceliğim ekonomik olması oluyor. Özellikle görmek istediğim ülke ve şehirler var tabi ama bana göre dünyadaki her yer görmeye değer. Daha fazla seyahat edebilmek için de nereye ucuz bilet bulduysam oraya yönleniyorum açıkçası 🙂
Seyahatlerine çıkmadan önce kılı kırk yaran bir plan yapıyor musun, yoksa akışına bırakmayı sevenlerden misin?
Başak burcuyum ve plan benden sorulur 🙂 Ama bu plan genel bir çerçeve oluşturuyor. Kılı kırk yarmak tabiri benim durumum için aşırı olur. Gezilecek yerler listesini ,konaklama rezervasyonunu önceden muhakkak ayarlarım. Yeme içme önerileri araştırıp bir fikir edinirim. Kala detaylarsa seyahat sırasında şekillenir.
Özellikle sevdiğiniz/sevmediğiniz bir yer var mı?
Sevmediğim bir yer hiç olmadı gezdiklerim arasında. Sadece daha az beğendiğim olmuştur. Üsküp onlardan biriydi çok fazla yurt dışındaymışım havası vermemişti. Gezdiğimiz Avrupa şehirlerinden sonra bir Arap ülkesi olması sebebiyle Beyrut ise farklı bir tat vermişti.
Pasaport ve Vize ücretlerinin seyahat etmenin önünde engel teşkil ettiğini düşünüyor musunuz?
Yurt dışına çıkmayı aşırı pahalı zanneden, bunu imkansız gören insanlar var. Bu Kişiler için pasaportsuz ve vizesiz seyahat edilebilecek destinasyonlar kurtarıcı oluyor. Ancak daha sık seyahat edecek Kişiler için elbette bu ücretler engel teşkil ediyor. Örneğin ben şu an schengen ücreti vermemek için başka ülkelere yöneliyorum.
Gezilerinizin nihai hedefi nedir? Şu kadar ülkeyi mutlaka gezmeliyim gibi bir hedefiniz var mı?
Bizim de bir bucket list’imiz var elbette 🙂 Oradan maddeler silmek çok keyifli oluyor. Ancak nihai hedefim seyahatin hayatımın her döneminde var olması.
Klişe olacak ama sence seyahat etmek masraflı mı?
Ne kadar ekonomik seyahat etmeye çalışsak da bu iş parasız asla olmaz. Yani belli bir bütçe ayırmak tabi ki gerekli. Ancak senede bir kez bile olsa bir hafta her şey dahil konseptli otellerde tatil yapan Kişiler o fiyata çok rahat yurt dışında bir yer görebilirler. Masrafı neye yapacağımız önemli 🙂
Son olarak bizlere başından geçen ve sende etki bırakan bir Seyehat hatıranı anlatır mısın? Çok sevdiğin ya da çok korktuğun bir anını bizler için paylaşır mısın?
Günlerden bir gün Paristeyiz Otelimiz merkezden biraz uzak. Akşam otelden çıkıp merkeze metroyla geçeceğiz. Bir grup arkadaş çıktık. Bilet gişesinde sıra beklerken aramızdan 2 kişi hadi metroya kaçak binelim dediler. Daha önceki Avrupa şehirlerinde de yapanlar olmuştu ama ben her zaman kuralcı ve garantici olmuşumdur.
Ne akla hizmetse hadi dedim binelim,tabii ortalarda kimsecikler yok, kenardan rahatça geçtik. Bu arada Üstün kendine bilet aldı. Metroya bindik, birkaç durak sonra aktarma yapacağız.
Üstün benim biletim nerde diye ceplerini kurcalamaya başladı baya bir aradıktan sonra bileti buldu. İndik aktarma durağında. Merdivenleri çıktık ki karşımızda 2 tane iri yarı güvenlik bilet kontrolü yapıyorlar, aha dedim bittik Bizimkilerden biletini gösteren geçti gösteren geçti, biz kaldık . Biz turistiz, bizim biletimiz vardı diyoruz. Bilmiyorduk saklamamız gerektiğini diyoruz. Yoook diyor bileceksin, saklayacaksın. Atamazsın o bileti ceza ödeyeceksin. Ne kadar ? Kişi başı 50 euro. İşin kötüsü ne biliyor musunuz ? Üstün bileti bulamıyor ! Cepler boşaldı, çanta boşaldı, cüzdanlara bakıldı. Yok yok yok ! Adamlara yalvarıyoruz ne olur tek seferlik anlayış gösterin. Zerre taviz yok… Üstün diyor ki benim biletim vardı, merdivenlere bi bakayım düşmüştür. Asla göndermiyorlar adamı. Ben başladım ağlamaya. Euro olmuş 7 lira, 100 euro ceza ödeyeceğiz. Biz adamlarla konuşurken Üstün kaşla göz arası gitti merdivenlerden biletini buldu geldi. Düşürmüş akıllım Oh! İçime bir nebze su serpildi. Ama hala ağlıyorum. Adam dediki tamam sana indirim yapacağım. Şöyleki hiç bilet almayanların cezası 50 eur, bilet alıp okutmayanların cezası 35 eur. Benimkini de öyle gösterdi ve 35 euroyu paşa paşa ödeyip yolumuza devam ettik. E gelmişim Paris’e 1 akşamım var. Napayım yas mı tutayım, sildim gözümün yaşını neyse dedim buna şükür ,Verdim en havalı pozlarımı