Dünyanın En Derin 9 Gölü | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiHaberlerTop 10

Dünyanın En Derin 9 Gölü

Dipsiz göllerin varlığı İnsanlık mitolojisinde oldukça yaygındır. Derin göller insan hayali için oldukça özel bir öneme sahiptir. Kayıp şehirler, altınlar, hazineler ve daha neler neler… Sizler için Dünya genelindeki derin göllerin sıralamasını çıkardık.

9. Crater Lake (1,943 feet [592 metre])

Crater Lake gölü Amerika’nın Oregon eyaletinde Cascade Range bölgesinde yer alır. Nispeten genç bir göldür. 770 yıllık bir tarihe sahiptir. Mazama isimli bir yanardağın patlaması sonucu meydana gelmiştir.Gölün alışılmadık derecede bir maviliği vardır. Çok fazla turistin geldiği bir yerdir.

8. Great Slave Lake (2,015 feet [614 metre])

Kanada’da yer alan bu göl, ismini çevresinde yaşayan kızıl derili topluluklardan almıştır. Kuzey Amerika’nın en derin ikinci, Kanada’nın ise en derin gölüdür. Çevresinde yaklaşık olarak 20 bin civarında insan yaşar. Yılın neredeyse yarı zamanı kadar göl buz tutar ve kalın bir buz tabakasıyla çevrilidir.

7. Lake Ysyk (2,192 feet [668 metre])

Asya kıtası ülkelerinden birisi olan kırgızistan’nın Tien Shan dağları arasında kalan bir göldür. Dünyanın en büyük Alp göllerinden birisidir. Bölge genel olarak kış iklimine sahip olduğu halde göl hiç donmadığı için Halk arasında ismi sıcak göl olarak kalmıştır.

6. Lake Nyasa (2,316 feet [706 metre])

Lake Nyasa gölü Tanzanya, Malavi ve Mozambik ülkelerinin sınırları arasında kalmaktadır. Uzun ince bir göldür. Dünyada biyo çeşitliliğe sahip göllerden birisidir. Neredeyse 1000 kadar balık çeşidine ev sahipliği yapar.

5. O’Higgins/San Martín Lake (2,742 feet [836 metre])

Bu göl, Arjantin ülkesinin Patagonya bölgesinde yer alır ve Şili sınırına çok yakındır. Oldukça uzak bir bölgede olduğu için Dünya genelinde çok az bilinen göllerden birisidir. Sütlü bir Turkuaz rengi vardır.

4. Lake Vostok (2,950 feet [900 metre])

Diğer göllere nazaran Antartika kıtasında yer alan bu göl neredeyse benzersizdir. Üzerindeki buz tabakasından neredeyse 4 km kadar alta doğru gitmektedir. VBilinen en büyük Subglacial göldür. Dip taraflarında tatlı su olduğu düşünülmektedir. Amerikalılar ve Rusklar tarafından sürekli incelenen bir göldür. Pek çok yeni bakteri türü bulunmuştur gölde.

3. Caspian Sea (Hazar Denizi) (3,360 feet [1,025 metre])

Hazar denizi Kafkasya dağları ile Orta Asya Bozkırları arasında yer almaktadır. Türkiye’yede yakın olduğu için ülkemiz dede bilinmektedir. 750 mil mesafe boyunca uzanmakta ve pek çok ülkeye sınır olmaktadır. Dünyadaki en büyük tamamı kapalı su kütlesi olarak bilinmektedir. Büyük miktarlarda doğal gaz ve petrol yataklarına ev sahipliği yapmaktadır.

2. Lake Tanganyika (4,710 feet [1,436 metre])

Tanganyika gölü Dünyanın en büyük ikinci Tatlı su gölüdür. Aynı zamanda en derin ikinci gölüdür. Zambiya, Brunidi, Tanzanya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti arasında bir sınır gölüdür. Taş devrinden bu yana varlığı vardır. Son yıllarda aşırı avlanma nedeniyle biyo çeşitlilik hayli zarar görmektedir.

1. Baykal Gölü (5,315 feet [1,620 metre])

Baykal Gölü Rusya sınırları içinde yer alan Sibirya bölgesinde yer almaktadır. Dünyanın hem en derin, hemde en büyük tatlı su gölüdür. Yaşıda çok eskidir. Neredeyse 25 milyon yıldır var olduğu düşünülmektedir. Listemizde yer alan diğer göller gibi biyo çeşitlilik olarak çok fazla tür barındırmaktadır. Fokların atalarının ise bu gölden olduğu düşünülmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir