Dünyanın En Büyük Ülkeleri | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiTop 10

Dünyanın En Büyük Ülkeleri

Cape Horn’dan Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar dünyanın en büyük ülkeleri, gezegendeki çeşitli coğrafya, iklim ve vahşi yaşamın çarpıcı bir görüntüsünü sunmaktadır. Toplu olarak, dünyanın en büyük ülkeleri yağmur ormanları ve tundra, dağlar ve vadiler, kıyı şeridi ve çöl içerir. En büyük ülkeleri keşfederken, beş farklı kıtayı, dünyanın en muhteşem coğrafyasını ve akla gelebilecek her türlü iklimi ziyaret ediyoruz.

Dünyanın en büyük 10 ülkesinin tümü bir araya getirildiğinde, Dünya’nın 149 milyon kilometrekarelik arazisinin tamamının% 49’unu oluşturuyor.

10-Cezayir

2,38 milyon kilometrekare ile Cezayir, bölgelere göre dünyanın onuncu ülkesi ve ilk 10’daki tek Afrika ülkesi.

Kuzey Afrika’da bulunan Cezayir, 998 km uzunluğunda Akdeniz sahil şeridine sahiptir. ülkenin yüzde 90’ı çöldür ve çöl alanlarının çoğu çok yüksektir. Tell Atlas Dağları ülkenin kuzey sınırı boyunca uzanırken, deniz seviyesinden büyük ölçüde yüzlerce metre yükseklikteki iç kısım Sahra Çölü’nün Cezayir bölümünü içeriyor. Büyük Cezayir Sahra, Nijer ve Mali sınırı boyunca ülkenin güneyine kadar uzanıyor.

Dünyanın En Büyük Ülkeleri
Dünyanın En Büyük Ülkeleri

9-Kazakistan

Kazakistan’ın 2,72 milyon kilometrekarelik alanı geniş ovalara ve yaylalara yayılıyor. Yılın büyük bölümünde serin ve kuru, ancak tamamen çöl benzeri olmayan bir iklim hakimdir. Kazakistan, kuzey komşusu Rusya’nın bazı bölgelerinde olduğu kadar soğuk olmasa da, yıl boyunca harika bir sıcaklık aralığına sahiptir.

Eskiden 20. yüzyılın büyük bir bölümünde dünyanın en büyük ülkesi olan Sovyetler Birliği’nin bir parçası olan Kazakistan, şu anda dünyanın en büyük karaya oturmuş ülkesi ve ilk 10’daki tek karaya oturmuş ülke olarak ün kazanma iddiasının en büyüğüdür.

8-Arjantin

Dünyanın en kalabalık 32. ülkesi olan Arjantin, bölgeye göre dünyanın sekizinci en büyük ve ispanyolca konuşulan en büyük ülkesidir. 2,78 milyon kilometrekare, dünyanın en çeşitli coğrafya ve iklimlerinden bazılarını içeriyor.

Uzak kuzeydeki bataklık, tropikal koşullar, güneydeki buzlu buzul alanlarına yol açar. Dünyadaki en muhteşem ve tehlikeli yerlerden biri olan Patagonya, batıdaki güney And Dağları’ndan doğudaki Atlantik Okyanusu’na kadar uzanıyor. Cape Horn olarak bilinen Arjantin’in güney ucu, dünyanın en Fırtınalı yerlerinden biridir.

7-Hindistan

Hindistan nüfus bakımından en büyük ikinci, yüzölçümü bakımından yedinci ülkesidir.

Hindistan’ın sınırları geçen yüzyılda oldukça değişti ve hatta Hindistan, Keşmir’in Kuzey Bölgesinin (Pakistan ile tartışmalı bir bölge) tamamen Hindistan’ın kontrolü altında olduğunu iddia ediyor. Keşmir hariç şu anki durumunda, Hindistan bölgesi 3,29 milyon kilometrekareden fazla uzanıyor.
Çin, Pakistan, Bangladeş ve Nepal’in her biri Hindistan ile bir sınırı paylaşıyor ve coğrafya görkemli Himalayalardan güney yarımadasının tropikal kıyılarına kadar uzanıyor. Jeolojik olarak Hindistan kendi alt kıtasında bulunur ve jeolojik araştırmalar, tüm bu ulusun ve en yakın komşularının bir zamanlar Asya’dan bir denizle ayrıldığını göstermektedir.

6-Avustralya

Avustralya ve Hindistan arasındaki yaklaşık 4,4 milyon kilometrekarelik fark, ilk 10’da art arda sıralanan ülkeler arasındaki en büyük ikinci büyüklük farkını temsil ediyor. Yaklaşık 7,69 milyon kilometrekarelik Avustralya, Hindistan’ın iki katından daha büyük.

Okyanusya’nın açık ara en büyük ülkesidir. Teknik olarak o kadar büyük ki ada olarak nitelendirilmiyor bile, kıtasal bir kara kütlesi.

5-Brezilya

8,51 milyon kilometrekareden fazla alana sahip Güney Amerika’nın en büyük ülkesi olan Brezilya, dünyanın en büyük yağmur ormanı olan Amazon’a ev sahipliği yapıyor. Amazon o kadar yoğun ve geniş ki, kaşifler ve bilim adamları dış dünyayla hiç temas kurmamış insan uygarlıkları buldular.

Brezilya ayrıca doğu tarafında yaklaşık 8.000 km’yi kapsayan uzun bir Atlantik kıyı şeridine sahiptir. Rio de Janeiro ve São Paulo dahil olmak üzere büyük şehirlerinin çoğu kıyıda yer almaktadır.

4-Çin Halk Cumhuriyeti

Çin, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada’nın her biri dünya yüzeyinin neredeyse yüzde yedisini işgal ediyor. Bu üçünden Çin, yaklaşık 9,6 milyon kilometrekare ile en küçüğü – zar zor -. Doğuda Afganistan, kuzeyde Rusya ve güneyde Vietnam dahil olmak üzere 14 farklı ülke ile sınırı paylaşıyor. Tamamen Asya’nın en büyük ülkesidir.

İklim ve insanlar büyük farklılıklar gösterir. Kuzeyde sıcaklıklar arktik altı seviyelere düşer, ülkenin merkezi dünyanın en büyük 4. çölü olan Gobi’yi içerir ve güneyde sıcaklıklar düzenli olarak tropikal seviyelere ulaşır. 1,35 milyardan fazla vatandaşıyla Çin, tanınmış 56 etnik gruba ev sahipliği yapıyor, dünyanın en büyük 18. Müslüman nüfusuna, en büyük 19. Hıristiyan nüfusuna ve 1000 kişi başına 1,9 doktorla Çin’in tüm Katar nüfusundan daha fazla doktoru var.

3-Amerika Birleşik Devletleri

Çin’den biraz daha büyük ancak Kanada’dan biraz daha küçük olan ABD, 9,63 milyon kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Güneyde Meksika ve kuzeyde Kanada ile sınırlanan Amerika Birleşik Devletleri, çok çeşitli coğrafya ve Vahşi Yaşam sunmaktadır.

İki kuzey-güney özelliği, ulusu üç ayrı parçaya böldü. Rocky Dağları’nın batısında, Pasifik eyaletleri yıl boyunca ılıman havaları ve Kaliforniya kıyıları boyunca uzanan uzun geniş plajları ile bilinir. Rockies ve Mississippi Nehri arasına sıkışmış Great Plains, Kanada’dan Meksika’ya uzanarak Amerika Birleşik Devletleri’ni dünyanın en verimli büyüyen bölgelerinden biri haline getiriyor. Son olarak, Mississippi’nin doğusundaki Ulusun üçüncüsü, doğu kıyısı boyunca dağılmış büyük şehirlerle Amerika’nın sanayi ve ekonomi merkezidir.

2-Kanada

Kanada’nın 9.984 milyon kilometrekarelik alanı ile burası Batı Yarımküre’nin en büyük ülkesidir ve 202.080 kilometrelik kıyı şeridi sayesinde diğer ülkelerden daha uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Kilometrekare başına 4 kişilik nüfus yoğunluğu ile bu, Kanada’nın 35 milyon nüfusunun her birinin kendi başına 61 dönüm alana sahip olabileceği anlamına geliyor.

Kuzey Kutbu ve Amerika Birleşik Devletleri arasında yer alan devasa donmuş tundra, Kuzey Kutup Dairesi’ne kadar uzanır. ABD ile eşit olarak bölün; Ülkenin batı yarısında Rocky Dağları kuzeyden güneye uzanır ve çayırlar geniş tahıl ve kanola yetiştirme alanları sağlar. Doğu Kanada, Toronto, Montreal ve Ottawa’nın ulusal başkenti Doğuda yer alan ulusun geleneksel kalbidir.

1-Rusya

Rusya’nın 17,1 milyon kilometrekarelik alanı, onu bölgeye göre kolayca dünyanın en büyüğü yapıyor. Aslında, Rusya 7 milyon kilometrekareyi ısıracak olsaydı, yine de en büyüğü olurdu – ve kesilen bölüm toplamda yedinci sırada olacaktı!

Çin gibi Rusya da 14 farklı ülkeyle sınır komşusudur. Çin’in aksine, Rusya’nın hiçbiri tropikal değildir, ancak güney Rusya’nın çoğunda nemli yazlar hakimdir. Dünyanın en büyük karasal biyomu olan Tayga, Doğu Kanada’dan kuzey Rusya’nın büyük çoğunluğuna kadar uzanır. Rusya’nın donmuş ormanlarının ve tundrasının altında devasa petrol rezervleri var; Ancak, onu çıkarmanın maliyeti ve zorluğu nedeniyle, Rusya’nın petrol zenginliğinin çoğu kullanılmamış durumda.

1 Rusya 17.098.242
2 Kanada 9,984,670
3 Amerika Birleşik Devletleri 9,826,675
4 Çin 9,596,960
5 Brezilya 8,514,877
6 Avustralya 7,741,220
7 Hindistan 3,287,263
8 Arjantin 2.780.400
9 Kazakistan 2.724.900
10 Cezayir 2,381,741
11 Kongo, 2.344.858 Demokratik Cumhuriyeti
12 Grönland (Danimarka) 2,166,086
13 Suudi Arabistan 2,149,690
14 Meksika 1,964,375
15 Endonezya 1,904,569
16 Sudan 1,861,484

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir