Dünyanın En Büyük Dinleri | Gezilecek Yerler
Gezi RehberiHaberlerTop 10

Dünyanın En Büyük Dinleri

Birçok dindar inanan için din, günlük yaşamın her yönünü etkilemede çok önemli bir rol oynar. Dünyanın en büyük dinleri genellikle iki ana alt gruptan birine girse de, dünya çapında çeşitli dinler bulunabilir. Bunlar İbrahimi dinlerdir (İslam, Hıristiyanlık, Yahudilik, Bahai vb.) ve Hint dinleri (Hinduizm, Budizm, Sihizm, Jainizm vb.). Pew Araştırma Enstitüsü ve aşağıda listelenen diğer uluslararası demografik veri tabanlarına dayanarak, en çok takipçisi ve ardından en fazla etkisi olan dinler bugün dünyamızda bulunmaktadır.

10. Cao Dai (6,7 milyon takipçi)

Cao Dai, 1926’da Vietnam’da ortaya çıkan ve belirgin bir şekilde milliyetçi Vietnam dini olarak kabul edilen bir inanç sistemiydi. İnanç, bir seansta yaşadığı olağanüstü bir deneyim sırasında “Yüce” olarak saygı duyulan tanrıdan bir mesaj aldığına inanan eski bir yönetici olan Stk Van Chieu tarafından kuruldu. Cao Dai, Hıristiyanlık, Budizm, Hinduizm, Yahudilik, islam ve Taoizm gibi diğer büyük dünya dinlerinden unsurlar alır. Dinin tam adı”üçüncü evrensel kurtuluş için büyük inanç” anlamına gelir. Adanmışlar, diğer dinlerin bu merkezi tanrıyı empoze etmeyi seçtikleri etiket veya isim (yani Tanrı veya Allah) ne olursa olsun, tek bir Yüce Varlığın varlığına inanırlar. Cao Dai uygulayıcıları Adalet, sevgi, barış ve hoşgörü gibi evrensel kavramlara büyük önem verirler.

9. Muism / Sinism / Shingyo (10 milyon takipçi)

Muizm (sinizm, Shingyo veya Kore şamanizmi olarak da bilinir), geleneksel Kore kültürü ve tarihi ile yakından ilişkili bir dindir. İnanç köklerini tarih öncesine kadar takip edebilir. Son yıllarda Muizm, Güney Kore’de bir canlanma yaşadı. Kuzey Kore’nin totaliter rejimi içinde bile, nüfusun yaklaşık% 16’sının Muizm inanç sistemine abone olmaya devam ettiği tahmin edilmektedir. Dinin ana bileşenleri arasında ruhların, ruhların ve tanrıların varlığı vardır ve bunların ruh dünyasında yaşadıklarına inanılır. Muizm’deki” Mudanglar” olarak bilinen ruhani liderler, işlevi tanrılar ve insan arasında aracı olarak hizmet etmek olan çoğunlukla kadınlardır.

8. Yahudilik (13,9 milyon takipçi)

Yahudiliğin uzun ve hikayeli bir tarihi vardır ve başlangıcı MÖ sekizinci yüzyıla kadar uzanır. Takip edebilir. Bu tek tanrılı din Orta Doğu’da ortaya çıkmış ve üç ana koldan oluşmaktadır. Yani bunlar Ortodoks Yahudilik, Muhafazakar Yahudilik ve Reform Yahudiliğidir (çoğundan en az muhafazakar geleneksele doğru sıralanır). Bunların her biri ortak bir inanç sistemine dayanırken, kutsal yazıların yorumlanması ve belirli uygulamalarla ilgili unsurlar üzerinde farklılık gösterirler. Her biri bir hahamın başkanlık ettiği sinagoglar, Yahudi ibadeti ve dini hizmetleri için Merkez görevi görüyor. Bunlar aynı zamanda bir tür toplum merkezi olarak da kullanılmaktadır. İçinde takipçiler, sosyalleşmek, kutlamak, Tevrat’ı incelemek ve Mitzvot (inanç emirleri) hakkında bilgi edinmek için düzenli aralıklarla toplanma fırsatına sahiptir.

7. Sihizm (28 milyon takipçi)

Dünya dinleri açısından Sihizm nispeten yeni bir inançtır. Hindistan’da başladı ve Guru Nanak’ın ve onun on halefinin öğretilerine dayanıyor. Tarihsel olarak Sihler bölgesel siyasette önemli bir rol oynamış ve 1947’de Hindistan’ın Bölünmesi sırasında büyük bir etkiye sahip olmuştur. Sih inancının merkezinde, sırasıyla toplum hizmeti ve Tanrı’yı anmakla ilgili olan sewa ve Simran’ın temel ilkeleri vardır. Sih inananların çoğunluğu hala kuzey Hindistan’da yaşıyor olsa da, yıllar içinde Kanada, Amerika Birleşik Devletleri, Güney Afrika, Avustralya ve Birleşik Krallık dahil olmak üzere dünyanın birçok farklı yabancı ülkesine çok sayıda takipçi taşındı. diğerleri arasında

6. Taoizm (93 milyon takipçi)

Taoizm yaklaşık iki bin yıl önce Çin’de ortaya çıktı. Taoizm olarak da adlandırılan bu din, okült ve metafiziğe olan inançla ilişkilidir. Taocu takipçilerinin çoğunluğu Çin, Japonya, Güney Kore ve Vietnam gibi Asya ülkelerinde yaşıyor. Laozi adında bir adam dinin ilk filozofu olarak kabul edilir ve inancın merkezinde yer alan bir metin olan Daodejing’i yazdığına inanılırdı. Siyasi meseleler açısından Taoistler, siyasi müdahaleden ve düzenlemelerin ve ekonomik kısıtlamaların getirilmesinden utanan hükümetleri tercih ederek genellikle biraz özgürlükçü olarak kabul edilir. Diyet, Taocu felsefede, özellikle kişinin fiziksel ve psikolojik refahı etrafındaki her şey söz konusu olduğunda önemli bir rol oynar. Bu inanç sistemine göre oruç ve veganlık (hayvansal ürünlerden uzak durma) gibi uygulamalar teşvik edilmektedir.

Dünyanın En Büyük Dinleri
Dünyanın En Büyük Dinleri

5. Şintoizm (104 milyon takipçi)

Şintoizm Japonya’dadır. ve başlangıcının sekizinci yüzyıla kadar uzandığı düşünülmektedir. İnancın takipçileri birçok tanrının varlığına inanır ve Şinto kelimesinin kendisi “tanrıların yolu” anlamına gelir.” Japon vatandaşlarının% 80’inin Şintoizm’e üye olduğu ve bu ülkenin yalnızca 80 binden fazla Şinto tapınağına ev sahipliği yaptığı tahmin ediliyor. İnancın benzersiz bir özelliği, inananların dine sadakatlerini alenen beyan etmeleri gerekmemesidir. Safsızlık ve arınma kavramları, Şintoizm ve Harae olarak bilinen ayinlerinde önemli bir rol oynar. Bunlar, inananları günahtan, suçluluktan, hastalıktan ve hatta kötü şanstan arındırmak amacıyla düzenli olarak gerçekleştirilir.

4. Budizm (488 milyon takipçi)

Budizm, yaklaşık 2.500 yıl önce Hindistan’da kuruldu ve Gautama Buddha veya Siddhārtha Gautama olarak da bilinen Buda’nın öğretilerine dayanıyor. Din iki ana daldan oluşmaktadır. Yani bunlar Theravada Budizmi ve Mahayana Budizmidir. Tibet Ülkesinde, takipçiler Vajrayana olarak bilinen bir Budizm biçimine abone olurken, Zen Budizmi Japonya’da daha yaygın olarak uygulanmaktadır. Budist inanç sisteminin temel ilkeleri şiddetsizliğin yanı sıra ahlaki saflık ve etik davranıştır. Meditasyon, karma ve şiddetsizlik Budistlerin günlük yaşamlarında önemli bir rol oynar. Budist dünyasında en tanınmış figür şüphesiz en çok 14. ve şimdiki Dalai Lama olarak bilinen Tenzin Gyatso’dur. Bu eski keşiş sadece Tibet’in şu anki (ve sürgün edilen) ruhani lideri değil, aynı zamanda açık sözlü bir barış aktivistidir.

3. Hinduizm (1,05 milyar takipçi)

Hinduların çoğunluğu Hindistan, Nepal ve Endonezya gibi Güney Asya ülkelerinde yaşıyor. Yalnızca Hindistan ülkesinde, nüfusun tahmini% 80’i kendisini Hindu olarak tanımlamaktadır. Hinduizmin kuruluşu hakkında pek bir şey bilinmemekle birlikte, inancın 4.000 yıllık bir süre içinde geliştiğine inanılıyor. Eski bir inanç sistemi olarak statüsü nedeniyle Hinduizm, Hint toplumuna derinden kök salmıştır. Son yıllarda, Hinduizm uygulamalarının çoğu Batı’da da giderek daha popüler hale geldi. Örnekler arasında yogaya katılım ve vücut çakra sistemi hakkındaki bilgilere ilgi (hem zihinsel hem de fiziksel sağlığı iyileştirmek ve iyileştirmek için kullanılabilecek vücuttaki enerji noktaları) yer alır.

2. İslam (1.605 milyar takipçi)

İslam yedinci yüzyılda Mekke’de başladı. Dinin takipçileri, imanda hala merkezi manevi metin olarak hizmet eden Kur’an-ı Kerim’in Kutsal Kitabında sözleri yazılan ve şekillenen tek Tanrı (Allah) olduğuna inanırlar. Müslüman geleneğini anlamanın merkezinde yer alan tarihi figürlerden biri, MS 570’den 632’ye kadar yaşayan Hz. Muhammed (SAV)’dir. İslam dinine inananlar, Hz.Muhammed (SAV) Tanrı’nın nihai peygamberi olduğuna inanmaktadırlar. İslam dini hukuku sadece islam’ın beş sütununu oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda bir takipçinin hayatının hemen hemen her yönüne kurallar ve düzenlemeler getirir. Mezhepler arasında Sünniler (tüm Müslümanların ~% 80’i dahil dünya çapında en büyüğü) ve Şiiler (tüm Müslümanların ~% 15’i) olmak üzere iki ana Müslüman grubu vardır. Şu anda İslam, dünya çapında mutlak takipçiler açısından dünyanın en hızlı büyüyen dinidir.

1. Hristiyanlık (2,22 milyar takipçi)

Hıristiyanlık iki bin yıldan daha uzun bir süre önce başladı ve İsa Mesih’in yaşamına ve öğretilerine dayanan bir inançtır. Yahudilikten evrimleşen küçük bir alt grup olarak mütevazi başlangıcından itibaren Hıristiyanlık, dünyanın her yerinde takipçileri bulunan dünyanın en popüler dini haline geldi. Hıristiyanlar, insanlığı günahlarından ve cehennemlerinden kurtarmak için tek Oğlu İsa Mesih’i gönderen tek Tanrı’nın varlığına inanırlar. Takipçiler, Mesih’in çarmıhta kurban edilmesinin (çarmıha gerilme), ölümünün ve dirilişinin, Mesih’i kişisel kurtarıcıları olarak kabul eden herkese sonsuz yaşam ve bağışlama sağlamak için yapıldığına inanırlar. Modern toplumumuzda bile Hıristiyanlık sadece dini ritüeller açısından değil, çok daha büyük ölçekte de önemli ve güçlü bir rol oynamaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir