Dünyada Yolsuzluk ve Rüşvetin En Fazla Olduğu 10 Ülke
Ülkeniz ne kadar yolsuzluk var? Uluslararası Şeffaflık Örgütü, 1996 yılından beri yolsuzlukla ilgili olarak yılda bir kez ülke sıralamasını açıklamaktadır. Yolsuzluk genel olarak “kamu gücünü özel fayda için yanlış kullanma” olarak tanımlanmaktadır.
Şehvet, açgözlülük ve güç açlığı her yerde olabilmektedir. Ülkeleri yöneten ve otorite alanlarını işgal eden insanoğlunun doğasında yolsuzlukluk geni her zaman baskındır.
Genel olarak tüm ülkelerde yolsuzluğa karşı kanunların bulunmasına rağmen göz ardı edilir. İnsanlar kurallara uymak zorunda kaldıklarında rüşvet veya gasp durumlarıyla karşı karşıya kalırlar.
Uluslararası Şeffaflık Örgütü raporuna göre, yolsuzluk açısından bugün dünyanın en yozlaşmış ülkeleri şöyledir;
10. Somali
Somali ne zaman bazı tarımsal ürünlerini ihraç etmeye başladı, işte o zaman dış güçler ülkeye müdahalede bulundu ve rüşvet patlaması yaşandı.
9. Güney Sudan
Güney Sudan’ın başlıca ihracatı ham petroldür. Sudan’daki başlıca yolsuzluk türleri zimmet, polisin yolsuzlukları ve kamu mali yönetimi ile ekstraktları içeriyor.Yöneticileri, ülke ekonomisinin neredeyse her kesimini denetlemekte ve böylelikle çok fonksiyonel bir devlet olabileceğini engellemektedir. Söylentilere göre, ülkedeki iç savaştan sorumlu olan Batılı güçlerdir.
8. Kuzey Kore
Ülke ağırlıklı olarak petrol, tekstil, kömür ve cevher ihraç etmektedir. Rejim, kontrolünü elinde tutmak için ağır cezalar uyguluyor ve yabancı medyaya bilgi genellikle polislere rüşvet teklif edilerek kontrol altında tutuluyor. Radyo ve TV erişimi de rejimin çıkarlarına göre değiştirilir. Kuzey Kore hükumetinin gasp, uyuşturucu satışı, taklit mal satışı ve insan ticareti ve silah ticaretine karıştığı iddia ediliyor. Bu faaliyetlerin takibi, ülkenin nükleer silahlarını ve diğer silahlarını geliştirmek için kullanılır. Hayatta olan bir Hollywood gösterisi gibi görünüyor!
7. Suriye
Suriye ağırlıklı olarak ham petrol, petrol ürünleri ve mineralleri ihraç etmektedir. ISIS, eserleri uluslararası pazarda satabilmek için Suriye müzelerini ve miras yerlerini yağmaladı. Alıcılar hem yasal, hem de yasa dışı. Güvenilir kaynaklar, Suriye rejiminin ülkedeki yaklaşık yüzde 95’inde depolanan kimyasal silahlara sahip olduğunu belirtiyor.
6. Yemen
Yemen, Orta doğu ülkelerinin fakir ülkelerinden biri ve belki de yolsuzluğun en fazla olduğu ülkedir. Şiiler ile Sunniler arasında k iç çatışma nedeniyle savaş giderek yayılmaktadır.
5. Sudan
Altın, kömür, Arap sakızı, hayvancılık ve petrol esaslı ürünler ihraç etmektedir. Ülke, dünyada yolsuzluğun en fazla olduğu ülkelerinden biridir. Yolsuzluğun sebepleri, hükumet düzenlemelerinin eksikliği, hesap verebilirlik eksikliği, siyasette yaygın istikrarsızlık, hukukun üstünlüğü ve hükumetin etkililiğidir.
4. Libya
Kaddifinin devrilmesinden sonra ülkede meydana gelen iç savaş nedeniyle her geçen gün daha kötüye gittiler ve yolsuzluk hat safhaya ulaştı.
3. Afganistan
Güney Asya çevresindeki ülkelere doğru ilerledikçe, ihracat mekanize ve uzmanlaşmış ürünlerden, çoğunlukla eserler ve ham maddeler içeren el yapımı ve doğal malzemeler haline geliyor. Afganistan halı, şifalı otlar ve kurutulmuş meyveleri ihraç ediyor. Yolsuzluk, yerel halkın kendisi tarafından sürekli olarak Afganistan’da ayakta duran bir sorun olarak gösteriliyor.
2. Guinea-Bissau
Heritage Foundation’a göre yolsuzluk, Gine-Bissau hükumetinin temel bir özelliğidir. Yolsuzluğun yaygınlaşmasının en muhtemel nedeni uyuşturucu kaçakçılığı ülkenin normudur.
1. Venezuela
Venezuela ekonomisi, ülkenin toplam ihracatının % 96’sı olan petrol ihracatına dayanıyor. Venezuelalıların % 75’i ülkede yaygın yolsuzluk olduğuna inanıyor. 13. en büyük petrol üreticisi ve 10. en büyük petrol ihracatçısı ülkedir. Bir Venezuela’daki STK, son 25 yılda petrolün yaklaşık 100 milyar Dolarının kişiler tarafından kötüye kullanıldığını iddia etti. Uyuşturucu kaçakçılığı, hükumetin terörle desteklenmesi, rüşvet ve kayırmacılık, ülkedeki yaygın yolsuzluk biçimidir.