Ege Denizi Nerede, Hakkında Bilgi
EGE DENİZİ, batıda Yunan yarımadası ile doğuda TÜRKİYE arasında yer alan Akdeniz’in bir koludur. Ege, Çanakkale Boğazı, Marmara Denizi ve Boğaz üzerinden Karadeniz’e bağlanırken, Girit adası güney sınırı olarak kabul edilir. Toplamda yaklaşık 380 mil (611 km) uzunluğunda ve 186 mil (299 km) genişliğindedir. Toplam alanı yaklaşık 83.000 mil karedir (214.000 km kare).
Ege adına gelince, birkaç açıklamamız var:
Adını Aegae kasabasından almıştır;
Denizde ölen Amazonlar kraliçesi Ege’den türemiştir; ve
Theseus’un babası Egeus’tan geldi ve yanlışlıkla oğlunun uzak bir savaşta öldüğünü sandığında kendini denizde boğdu.
Denizin oluşumu, yaklaşan Afrika ve Avrupa plakalarının Akdeniz’i ve çevresindeki denizleri kapatmasıyla Tetis Denizi veya Deniz Yolunun son 120 milyon yılda küçülmeye başlamasıyla meydana geldi.
Son Buzul Çağında (MÖ 2.000.000 ila 18.000), Cebelitarık’ın sığ ve dar Boğazları ATLANTİK OKYANUSU sularının çoğunu kapattı ve bu da neredeyse kurak bölgede yüksek buharlaşma oranı sığ, tuzlu bir havza oluşturduğundan tuzlu su krizine yol açtı. Bugün bile, genellikle sığ (ortalama 4.921 ft veya 1.500 m derinlik) Akdeniz, Atlantik ile düşük bir döviz kuruna sahiptir ve daha tuzludur. Ege’nin maksimum derinliği, 3.543 m’ye (11.627 ft) ulaştığı Girit’in doğusunda bulunur. Denizin tabanını oluşturan kayalar esas olarak kireçtaşıdır, ancak bir levha sınırına yakınlık volkanik aktivitenin onu değiştirmesine izin vermiştir.
Ege, batık bir kara kütlesine verilen ad olan Ege’nin dağ zirveleri olan çok sayıda irili ufaklı ada ile süslenmiştir. Ege adaları yedi gruba ayrılabilir: Trakya Denizi grubu, Doğu Ege grubu, Kuzey Sporadları, Kiklad Adaları, Saronik Adaları, Oniki Adalar ve Girit.
Ege Denizi’nde kuzey rüzgarları hakimdir, ancak periyodik olarak soğuk fırtına kuvveti Bora katabatik drenaj rüzgarı Balkanlar’dan denize doğru gürler. Alçak gelgitler genellikle Doğu Akdeniz’inkileri takip eder. Bununla birlikte, Yunanistan ile Eğriboz adası arasındaki boğaz olan Euripus’un gelgiti, Euripus Fenomeni terimine yol açan şiddetli ve belirsiz bir karakter sergiliyor. Dalgalanan sıcaklıklara sahip soğuk su kütleleri, yüksek Karadeniz’den akarak Ege’nin derin sularını etkiler. Deniz yaşamı için gerekli olan düşük fosfat ve nitrat konsantrasyonu, balıkçılığı sardalya ve süngerlerle sınırlar. Aynı şekilde çorak, kayalık toprak da tarımı engeller. Bu nedenle turizm, Ege kıyı ülkeleri için ana gelir kaynağı olmaya devam etmektedir.