İskilip
İskilip, Çorum ilimize bağlı 14 ilçesinden biridir. İlçe şehir merkezine yaklaşık 53 km uzaklıktadır. Buraya gitmek için şehir merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir.
İskilip adının Asklepios, yani sağlık ilahı manasına geldiği, Paflagonya tarihine ait kitaplarda belirtilmektedir. İskilip 1075 yıllında Selçuklu Komutanı Gümüştekin Ahmet Gazi tarafında inşa edilmiştir. Yıldırım Beyazıt zamanında Osmanlı Topraklarına katılmıştır. 1872 yıllında belediye teşkilatı kurulmuştur. 1921 yıllında ilçe statüsüne kavuşmuştur. ilçeye bağlı 14 mahalle 65 köy bulunur. ilçe 2016 yıllı itibari toplam nüfusu 32.953’dır.
İskilip’de Gezilecek Yerler
İskilip Kalesi
İlçemizin merkezinde bulunan bu kale Osmanlı Döneminde yapılan bir eserdir. Yaklaşık yerde 100 metre yükseklikte bulunur. 3 tarafı kayalıklarla çevrili bu kale sadece batı tarafında giriş vardır. Bu kalenin eteklerinde Roma dönemine ait mezarlar bulunur. Ayrıca kale içinde bir zindan bulunur. Fakat bu zindan günümüzde görülmemektedir. Nedeni ise bu zindanı halk tarafında doldurup iptal edilmiş olmasıdır.
Yivlik Kayası
ilçemizde bulunan bu kaya ilçeye bir bekçi görevini yapmaktadır. Buraya geldiğinizde sizde çok şaşıracaksınız. Kaya üzerinde çeşitli hayvan figürleri bulunur. Buraya yolunuz düşerse mutlaka uğrayıp buradaki suyu içmelisiniz. Burada bulunan su şifalıdır. Birçok hastalığa iyi gelindiği söylenilir.
Şeyh Muhiddin Yavsi Camii
İlçemizde bulunan bu cami ilçenin merkezinde bulunan Meydan mahallesindedir. İlçemizde bulunan en eski camidir. 16’ncı yüzyıl ortalarında, Şeyhülislam Ebussuud Efendi tarafından yaptırıldığı biliniyor. Yolunuz düşerse bu tarihi yapı görmeden gitmeyiniz.
İskilip Kaya Mezarları
İlçemizin merkezinde bulunan bu kaya mezarı Osmanlı dönemine ait olunduğu biliniyor. 100 metre yükseklikte bulunan bu kaya mezarları göz kamaştırmaktadır. Kalenin eteklerinde Roma dönemine ait mezarlar bulunur. Başlıklarda bulunan bilezikler üzerinde oturmuş birer aslan bulunmaktadır. Sütun başlıkları üzerindeki üçgen alınlık içerisinde ise yatar durumda karşılıklı kanatlı iki aslan figürü bulunmaktadır. Kabartmalardan birinin elinde kılıç, diğerinin elinde kadeh mevcuttur. Mezar odası içerisinde iki adet ölü sekisi bulunmaktadır. yolunuz buraya düşerse kesinlikle bu yapıyı ziyaret etmelisiniz.
Her şey iyi.
Lakin bu cami Şeyh Yavsi Camisi değil. Osmancık’ta Koca Mehmet Paşanın yaptırdığı imaret camisidir.
Ali bey tam olarak ne dediğiniz anlamadım. Resim de mi bahsediyorsunuz. Yoksa bir bilgi yanlışı olduğunu mu söylemek istiyorsunuz. Tam açıkça yazarsanız sevinirim…
Şeyh yavsi camii ile ilgili görsel alakasız.
Tamam hocam görseli hemen kaldırıyorum. Yorumunuz için teşekkürler…
İskilip merkezde Serbestlerin Cami diye bilinen bir yapı var mı acaba
Hocam böyle bir cami ne duydum ne de gördüm. Sordum ama kimse bilmiyor.
Şeyh Yavaş Camiinin önde resmi çekilse daha iyi olur. Yoksa yukarıdaki yorumlarda olduğu gibi farklı camilere benzetilir.
Şeyh Yavsi Camiinin önde resmi çekilse daha iyi olur. Yoksa yukarıdaki yorumlarda olduğu gibi farklı camilere benzetilir.
Rüştü Köse bey, öneriniz için çok teşekkürler. Sağolun