Katar neden bu kadar zengin? | Gezilecek Yerler
Gezi Rehberi

Katar neden bu kadar zengin?

Bir asır önce 1922’de Katar, 12.000 km’den daha az yaşanmaz araziye sahip küçük bir Körfez ülkesiydi. Nüfusunun çoğu Arap Yarımadası’nın sınırsız çöllerinden göçebe göçmenler olmak üzere 3 milyonluk bir nüfusa sahipti.

Bugün Katar, petrol ve doğal gaz sayesinde dünyanın en zengin ülkelerinden biri.

Katar neden bu kadar zengin?
Katar neden bu kadar zengin?

Katar’ın sırrı

1939’da Katar’ın batı kıyısında ilk petrol yatağı keşfedildi ve ekonomi o zamandan beri çarpıcı biçimde değişmeye başladı.

Petrol endüstrisinin büyümesi, hızlı değişimleri ve modernizasyonu gibi büyük fırsatlar yarattı. Katar’a daha fazla yatırımcı akın etmeye başladıkça yabancı işçi akışı da arttı.

1970 yılına gelindiğinde, nüfus 300 milyon doların üzerinde gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) ile 25.000’den azdan yüz binin üzerine çıktı. İşte o zaman ülke, 1916’dan beri İngiliz egemenliği altında olduktan sonra bağımsız bir ulus haline geldi.

Katar şu anda 25 244 000 000 varil kanıtlanmış petrol rezervine sahip ve dünyada 13. sırada yer alıyor.

Petrol, gaz ve kendi kendine yeterlilik
1971’de Katar’ın kuzeydoğusunda doğal gaz keşfedildi ve sahanın kuzeyinde bağlantısız büyük bir doğal gaz sahasının bulunması 14 yıl ve 12’den fazla kuyu aldı. Dünyanın bilinen doğal gaz rezervlerinin kabaca yüzde 10’u ve ülkenin büyüklüğünün yarısı (6.000 km) olduğu tahmin ediliyor.

1990’ların sonlarında Katar, birkaç uluslararası petrol şirketi ile üretim paylaşımı anlaşmaları imzaladı. Ülkenin Maersk Oil ile ortaklığı, dünyanın en uzun yatay kuyusuyla sonuçlandı.

Bugün Katar, Rusya ve İran’dan sonra dünyanın kanıtlanmış üçüncü en büyük doğal gaz rezervine sahiptir ve en büyük ikinci doğal gaz ihracatçısıdır.

Petrol ve doğal gaz, toplam devlet gelirinin% 70’inden fazlasını, gayri safi yurtiçi hasılanın% 60’ından fazlasını ve ihracat kazançlarının kabaca% 85’ini oluşturmaktadır.

Yıllar geçtikçe Katar, bağımsızlığının daha da artmasına yardımcı olan projeler yarattı. Bölgede güçlü bir liman olmayı hedefleyen Hammadport buna bir örnektir. Ülkenin sütte kendi kendine yetebilmek için 700 milyon dolar harcadığı günlük çiftlik gibi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir