Kurban Bayramı Denilince Akla Gelen ilk 10 Şey | Gezilecek Yerler
HaberlerTop 10

Kurban Bayramı Denilince Akla Gelen ilk 10 Şey

Bilindiği üzere Bizim her yıl İslam dinine göre kutladığımız iki tane dini bayramımız bulunur. Bunlardan ilki 2 ay önce yaptığımız Ramazan bayramı diğeri ise birkaç gün sonra kavuşacağımız Kurban Bayramıdır. İşte ülkemizde Kurban Bayramı denilince akla gelen ilk 10 şeyi sizin için hazırladık. Yazımızda kesinlikle bir art niyet veya bir kesimi hedefe alma durumu yoktur. Sadece gözlemlerimizi ve fikirlerimizi belirteceğiz. Şimdiden sürçü lisan etiysek af edin. Sizin de aklınıza farklı bir şey gelirse yorum kısmında bizimle paylaşabilirsiniz. Keyifli okumalar:)

1-Bayramlık Alışverişi

Bayramlık Alışverişi

Hepimizin bildiği üzere ihtiyacımız olmasa dahi bayramın gelmesi alışveriş ihtiyacını doğuruyor. Bu ihtiyaçların başında genelikle giyim gelmektedir. Sonrasında konu komşuya rezil olmamak ve gösterişli görünmek amacı ile hunharca yapılan alışverişlere hepimiz şahit olmuşuzdur. 2000’li yıllarda doğanların pek yaşamayıp ve anlam veremedikleri, çocukların yılda sadece iki defa alabildikleri o bayramlık elbise ve ayakkabılarını başucuna koyup yatması  olayını özlemiyor değiliz. 2000’li yıllardan önce doğanların dilinde hiç düşürmediği o muazam cümleyi sizinle paylaşmak isteriz: NEREDE O ESKİ BAYRAMLAR…

2-Bayram Namazı

Bayram Namazı

İstinasız hemen herkesin sabahın erken saatlerinde büyük bir coşku, heyecan ve bir o kadar da uykusuz bir şekilde abdestini alıp camide neredeyse her yıl aynı şekilde tekrar eden imamın vaazından sonra kılınan bayram namazı vazgeçilmezlerimizdendir. Özellikle namazdan sonra şimdilerde her ne kadar geçerliliğini yitirmişse de Bayram Namazını kılanların başta imam olmak üzere tek tek kucaklaşıp bayramlaşma senfonisinin de ayrı bir güzelliğine şahit oluyoruz.

3-Kurban Eti

Kurban Eti

Her kurban bayramında durumu elverişli olanların bir araya gelip kurban kesmektedir. Bu kesilen kurban etini 3 kısma ayırırlar. Bir bölümünü fakirlare, bir bölümünü konu komşuya diğer bölümü ise ev halkına bırakılır. Bu sayede neredeyse Kurban Bayramında sofrasında et olmayan tek bir aile kalmamaktadır.

4- Bayram Şekeri

Bayram Şekeri

Her ne kadar Ramazan Bayramı kadar olmasa da yine bu bayram da şeker eksik olmaz. Özellikle sabahın ilerleyen saatlerinde kapı zilinin çalması ve çocukların tiz sesleri ile bayramı kutlama dilekleri ile başlayıp akşam saatlerine kadar(Bu bayramın 2. ve 3. günleri içinde geçerlidir. ) süren şeker dağıtma devam etmektedir.

5-Akraba ve mezar Ziyaretleri

Akraba Ziyareti

Bayram arefesi ve bayramın ilk günü çoğu kişinin unutup duvara astığı Kur’an-ı Kerim’ini alıp mezarlara akın ettiğine hepimiz şahit oluyoruz. Burada okunan Yasin ve edilen dualardan sonra o ölüler bir sonraki bayrama kadar rahatsız edilmezler. O Kuran’da tekrar eski yerine asılır. Gelgelim çoğumuzun belki de rahatsız olduğu bir duruma değinelim. Örf adet ve geleneklerimizden katlettiğimiz Akrabalık ziyareti maalesef mezarlık ziyareti gibi bayramdan bayrama yapılmaktadır. Hoş akraba eş dostu görmek güzel de onca akrabanın ziyareti tek bir iki güne sıkıştırılınca bir yerden sonra iki büklüm olmaktan  ağrıyan belimiz, el öpmekten aşınan dudaklarımız ve yaşlılar tarafında salya sümük edilen yanaklarımızdan dolayı gına gelmiyor değil.

Akraba ve mezar Ziyaretleri

6- Baklava

Baklava

Yine eskiyi yad etmekle başlayalım cümlemize: Kadınlarımızın bayramdan bir iki gün önce bir araya gelip leğenler dolusu hamuru yoğurduktan sonra tepsiler dolusu yaptıkları baklavaların kokusu mahalleyi sarınca bayramın geldiğini o zaman anlardık. Ama şimdilerde gelişen teknoloji ve iyileşen şartlardan dolayı hepimizin evinde neredeyse eksik olmayan hazır baklavalar bayram denilince akla gelenler arasında yerini almaya devam ediyor.

7- Sakar Kasaplar

Sakar Kasaplar

Şüphesiz Kurban Bayramı günü haber bültenlerini ve hastaneleri en çok meşgul eden konu sakar kasaplardır.  Bayram günü hayatında eline bıçak dahi almayan birçok kişinin kendisini en usta kasap diye diye nitelendirdiği kişiler ya kurban yerine kendisini kesmekte ya da kesmekte olduğu hayvan tarafında darp edilerek hastanelik olması hepimizin şahit olduğu trajik komik olaylardan biridir. Maalesef bundan ders almayıp her bayram kasaplığa soyunan bir millet olarak tarihe geçeceğiz.

8- Sağda solda kaçışan boğalar

Sağda solda kaçışan boğalar

Bayram günü trafikte seyir ederken aniden arabanızın önüne bir boğanın koşarak atlaması olayını İspanya’daki Boğa festivali dışında görebileceğiniz tek yer ülkemiz olsa gerek. Çünkü yine yukarıda değindiğimiz gibi bu sakar kasaplar ve iş bilmez hayvan satıcılarının hataları yüzünden kesilecek olan kurbanın son bir can havli ile ellerinde kurtulma çabası genellikle uzun bir maraton sonunda hayvanın etkisiz hale getirilmesi ile son bulur.

9- Bayrama yakın Hayvan Sevenlerin sayısındaki artış

Bayrama yakın Hayvan Sevenlerin sayısındaki artış

Bilindiği üzere dünya üzerinde çok sayıda vejetaryen ve hayvan hakları savunucuları vardır.  Nedense bütün sene boyunca varlıklarından bile haberdar olmadığımız bu kişilerin Kurban bayramının gelmesi ile birlikte sayıları,  eylemleri ve haberlere konu olma durumlarındaki artış  şekilde azımsanmayacak kadar çoktur. Bunlar bütün sene boyunca kesilen zarar gören hayvanlara ses çıkarmayıp konu kurban bayramında kesilen hayvanlara gelince birden ortaya çıkarlar. Kesilen hayvanlar için katliam söylentileri bile dillerinde dolaşmaktadır. Fakat insanın aklına şu soru da gelmiyor değil. Acaba bunlar çok sayıda insanın sofrasında dahi görmediği eti bugüne özel sofralarında bulunmasını niye görmezden gelirler ki. İkincisi olarak ise konu İslam alemindeki birlik beraberlik ve yoksulu sevindirme konusu bunları rahatsız etmese gerek. Çünkü hak, hukuk ve inanç özgürlüğü denilince halay başını yine bunlar çeker. Fakat şu uyarıyı yapamadan geçemeyeceğim. Bu söylediklerimiz kesinlikle bir kurum veya kuruluşun hedef alınması ve onları rencide etme amaçlı değildir. Zira Hayvan savunucuları her zaman başımızın tacı olmuşlardır. Lakin bazı kendini bilmezler kişileri bunun dışında tutuyoruz.

10-Kırmızıya dönen göl ve akarsular

Kırmızıya dönen göl ve akarsular

Kurban Bayramı gününde hepimizin şahit olduğu bir diğer olay ise Özellikle büyük şehirlerde uygunsuz ve izinsiz yapılan kurban kesimleridir. Bu durumdan dolayı herkesin kendi evinin veya boş bulduğu bir arsada kestikleri kurbanların sayısının çok olması neticesinde hem çevreye hoş olmayan bir görüntü çıkmaktadır hem de bu hayvanların kanları sokak aralarındaki derelerin veya göl ve akarsuların rengini kırmızıya boyamaktadır. Bu durum hem çevreye hem de insan sağlığına olumsuz etki yapmaktadır. Sizlerden ricamız belediyelerimizin izin verdiği alanlarda kurbanlarınızı kesmeniz ve İslam dinin gerektirdiği güzellikte bir bayram geçirmenizdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir