Kutup ışıkları nerelerden görülür? | Gezilecek Yerler
Gezi Rehberi

Kutup ışıkları nerelerden görülür?

KUZEY ışıkları veya aurora borealis, jeomanyetik Kuzey Kutbunun yakınında Dünya’nın üzerinde parlayan parıldayan ışıklardır. Genellikle okuyacak kadar parlak olan ışıklar genellikle yeşil veya kırmızıdır. Bu fenomen, bir güneş fırtınasının, Dünya’nın manyetik alanı tarafından bir halkaya yönlendirilen yüksek enerjili parçacıkları boşaltmasıyla ortaya çıkar. Güneş parçacıkları, ince iyonosferdeki atomlara enerji verir ve bu da ışık emisyonlarına neden olur.

Güneş parçacıkları güneşten farklı aşamalarda plazma veya güneş rüzgarı adı verilen bir alanda hareket eder. Güneş rüzgarı ve Dünya’nın manyetik alanı sürekli etkileşime girdiğinden, kuzey ışıkları bir yay, perde veya dalgalı bir tabaka olarak görünebilir. Güneşten gelen elektronlar oksijen atomlarını uyardığında, bu atomlar yeşil renkte parlar. Aşırı heyecanlanırlarsa, üretilen renk kırmızıdır. Mavi ve mor ışıklar azot radikalleriyle etkileşimden kaynaklanır, nötr azottan pembe bir parıltı gelir ve uyarılmış hidrojen mavi ve yeşil olarak gösterilir. Her renk belirli bir yükseklikte de parlar. Böylece, auroralar aslında iyonosferin bileşiminin bir haritası olarak hizmet edebilir.

Kutup ışıkları nerelerden görülür
Kutup ışıkları nerelerden görülür

Işıkları oluşturmak için Dünya atmosferiyle reaksiyona giren güneş parçacıkları jeomanyetik kutupları çevreler, bu nedenle aurora borealis genellikle 30 derecenin üzerindeki yerlerde görülür. Kuzey ışıklarının çoğu görüntüsünü gören kara alanları arasında kuzey ALASKA, Hudson Körfezi bölgesi, izlanda ve kuzey iskandinavya bulunur. Bu bölgelerdeki berrak geceler, eylül ayından nisan ayına kadar ışıkları görecek kadar karanlıktır. Güneş fırtınalarının ardından ışıklar en parlak olduğu için, birkaç web sitesi bu tür faaliyetlerin güncellenmiş tahminlerini sağlar. Daha önceki araştırmaların ardından, 1957 ve 1958’deki bilim adamları — Uluslararası Jeofizik Yılı — Dünya’nın manyetik kutuplarını çevreleyen yaklaşık 310 mil (500 km) genişliğinde oval bir bandın haritasını çıkardılar. Bu bant içinde, kutuptan yaklaşık 1.250 mil (2.000 km) uzaklıkta, aurora borealis neredeyse her karanlık gecede görülebilir.

Amerika Birleşik Devletleri’nin New England kısmı kadar güneydeki bölgeler, yıl boyunca birkaç kez aurora borealis görebilir, ancak daha güneydeki manzaralar nadirdir. Çok büyük güneş fırtınaları, normal görüş aralığının çok güneyinde ışıkların görülmesine neden oldu, ancak bu ortalama olarak on yılda yalnızca bir kez oluyor. 1859’da Hawaii’nin Honolulu kentine kadar güneyde bir aurora gözlemlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir