Kürtler’e Has 10 kültür
1-Halay: Kürtlerin vazgeçilmez ilk kültürü düğünlerde çekilen halaydır. Bu halay Kürtler için çok önemli bir yere sahiptir. Düğünlerde saz-ekip karşısında kadın erkek saatlerce halay çekebilirler. Eğer aşiret düğünleri ise bu halaylar daha kalabalık olmaktadır. En önemli halay oyunları: Şemame, Xerzani, üç ayak vb..
2-Yemek Kültürü: Kürtlerde sadece diriler için değil ölüler içinde yemek yapılır. Bir evde ölü olduğu zaman her perşembeyi cumaya bağlayan günlerde o ölü evine yemek götürülür. Sadece Kürtlere ait yemek var mıdır? kesinlikle vardır. Hem de Van yöresine ait 1000’e yakın yemek türü vardır. Mesela Van yöresinde bulunan Keledoş yemeği sadece Kürtlere has bir yemektir. Bunun gibi çok örnek bulabiliriz.
3-Aşiret Kültürü: Aşiretçilik Kürtlerde çok yoğun görülür. Günümüzde eskisi kadar da olmasa yine aşiretçilik görülmektedir. Kürtlerde birçok aşiret ve kolu bulunur. Bu aşiretler bazıları diğer aşiretlere karşı savaş açabilmekte. Onlarla kız alıp verme olayları çok görülmektedir. Özellikle düğün ve taziyelerde aşiretçilik ön plana çıkabilmektedir.
4-Düğün Kültürü: Kürtlerde düğün çok önemli bir yer tutmaktadır. Kürtlerin düğünleri akraba dost ve tanıdık herkes gelir. Kürtler sadece nişan ve düğün dışında ara düğünleri de olur. Gelin baba evinde iken birkaç kez hediye götürülür. Düğünde yemek üzerinde para dağıtımı olur. O kişi ne kadar para atarsa ondan sonra onun düğünü olursa o da gelip para atmak zorunda kalır.
5-Başlık Parası: Kürtlerde bu kültür eskide çok yoğundu. Fakat şimdi az görülüyor. Ama yinede var. Kız istemeye giderken kız için belli bir başlık belirlenir. Ona göre kız istenilir. Tabi o para ile aile kızına eşya alıp bırakıyor. Günümüzde tek tük ailelerde o parayı yiyor.
6-Berdel: Bu kültürde Kürtlerde geçmişte çok görülüyordu. Fakat günümüzde azalmış olsa da yine de bazı yerlerde görülür. Berdel olayı şöyle olmaktadır. sen onun kızını oğluna alıyorsun. Kendi kızını da onun oğluna veriyorsun. Bu şekilde karşılıklı düğün yapılıyor. O kız için ne alınsa diğer kız ailesi de aynı şeyleri kendi kızları için alınır.
7-Gelinlerin Ev içindeki durumu: Bu kültürde Kürtlerde eskide çok görülürdü. Fakat günümüzde bu kültürde yok olmaktadır. Özellikle eve gelen gelin o evde büyük birileri varsa onlarla konuşmaz. Kayınpeder ile aynı sofrada oturmazdı. Onlarla konuşmaz ayıp görülüyor. Gelin evin içinde kaynana ve kayınpederin yanında asla çocuklarını sevemez onlarla oynamaz. Bu saygı çerçevesinde yapılır. Yukarıda bahsettiğim gibi bu kültür bitmiş gibidir.
8-Taziye Kültürü: Kürtlerde taziye kültürü çok gelişmiştir. Bu tarih boyunca hep de devam etmiştir. En uzak bir olsa bile birinin ölüsü olduğunda çoluk çocuk herkes oraya gider taziye kaç gün sürerse sürsün onlara yardım edilir. Taziyeye dışarıda gelenler için farklı kişiler onlar için yemek yapar onları kendi evine götürür. Bu şekilde taziye evinin üzerinde yük hafifler. Taziye evinde yaklaşık 40 gün yemek yapılmaz. Tabi buda yavaş yavaş ortadan kalkmaktadır. Çünkü her yerde taziye evi bulunur. Taziye evlerinde ise yemek verilir. Sonra yemek parasını o köyde veya mahallede kaç kişi varsa o kadar kişiye bölünür. Burada Gönüllük esastır.
9-Yas Tutma: Bu kültürde Kürtlerde çok yoğun görülürdü. Fakat günümüzde yavaş yavaş bu kültürde yok olmaktadır. Bir evde ölü ölünce o evde yaklaşık 3 ay televizyon açılmaz. O köy ve mahallede ise 1 hafta açılmaz. Köy halkı yaklaşık 1 ay erkekleri sakal tıraşı olmaz. Ev kadınları ise taziyeye siyah elbiselerle gelir.
10-Misafirperverlik: Bu kültür tarih boyunca Kürtlerde hep var olmuştur. Misafirperverlik denince akla hemen Kürtler gelmektedir. Yabancı biri köye gidince o yabancıyı akşam misafir etmek için adeta yarışırlar. Misafir için güzel yemekler yapılır. Onun için en güzel odalarını ayırırlar. Misafirin gönlünü hoş etmek için ellerinden geleni yaparlar.