Yusufeli | Gezilecek Yerler
ArtvinGezi RehberiTürkiye

Yusufeli

Yusufeli; Artvin iline bağlı bir ilçedir. Yusufeli ilçesi Artvin il merkezine 85 km uzaklıkta yer almaktadır.

Yusufeli İlçesi

Çoruh Nehri ve Barhal Çayının birleştiği bir vadide yer almaktadır. Yusufeli ilçesi yeşil bir tabiata sahiptir. Doğal güzelliği ile dikkat çeken ilçe içinde çok sayıda tarihi yapı barındırmaktadır. Yusufeli ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:

İşhan Kilisesi

Yusufeli ilçesine 34 km uzaklıkta Dağyolu (İşhan) Köyünde yer almaktadır. İşhan Köyünün yemyeşil tabiatı içinde yer alan İşhan Kilisesi; manastır, kilise ve şapelden oluşmaktadır. 1008 yılında Bağratlı Gürcüler tarafından inşa edilen kilise Osmanlılar tarafından ele geçirilince 1549 yılında camiye dönüştürülmüştür. 1983 yılına kadar cami olarak kullanılmıştır. Tarihin derinliklerinden gelen İşhan Kilisesi görülmesi gereken yapılardandır.

Barhal Kilisesi

Yusufeli ilçe merkezine 12 km uzaklıkta bulunan Altıparmak Köy merkezinin 2 km uzağında yer almaktadır. Barhal Kilisesi 10. Yüzyılda II. Bağral Döneminde inşa edilmiştir. Üç nefli, bazilika planlı olarak inşa edilmiştir. Aslında manastır olan yapıdan günümüze sadece kilise kısmı ulaşmıştır. Kilise 16. Yüzyılda camiye dönüştürülen kilise günümüzde hala cami olarak kullanılmaktadır.

Tekkale Kilisesi (Dört Kilise)

Yusufeli ilçe merkezine 14 km uzaklıkta, Tekkale Köyünün 7 km kuzeyinde yer almaktadır. Gürcistan Hükümdarı David Magostar tarafından kompleks bir yapı olarak inşa edilmiştir. Yapıldığı dönemde yörenin en büyük eğitim amaçlı kurumu olduğu tahmin edilmektedir. Günümüze ulaşan manastır yeşillikler içinde kalmıştır.

Yaylalar Köyü

Yusufeli ilçesine bağlı olan Yaylalar Köyü ilçe merkezine 50 km uzaklıkta bulunmaktadır. Yusufeli ilçe merkezinden kalkan minibüsler ile ulaşım sağlanmaktadır. Yeşilin her tonunu gözler önüne seren Yaylalar Köyü ilkbahar ve yaz aylarında turistlerin en çok uğradığı yerdir. Yaylalar Köyü temiz havası ve güzel doğası ile doğa yürüyüşü için gayet uygundur. Burada çadırlı ya da karavanlı kamp yapabilirsiniz. Ayrıca köyde konaklama tesisi de bulunmaktadır. Doğa ile iç içe bir tatil için Yaylalar Köyünü tercih edebilirsiniz.

Ciro Şelalesi

Yusufeli içesine 38 km uzaklıkta bulunan Özgüven Köyü sınırlarında yer almaktadır. Ciro Şelalesi trekking sporu içim uygundur. Basamaklar halinde yer alan kayalar üzerinde 165 metre yükseklikte dökülmektedir. Ülkemizin en uzun şelalesi olma özelliğine sahiptir. Muhteşem bir güzelliğe sahip şelale hayretler içerisinde bırakıyor. Şelalenin çevresinde yer alan patikalardan ilerleyerek şelalenin eşsiz güzelliğine yakından şahit olabilirsiniz. Şelalede yer alan kayalar sayesinde altında dolaşabilir ve benzerini hiçbir yerde görmeyeceğiniz muhteşem doğa fotoğrafları çekebilirsiniz.

Altıparmak Dağları

Yusufeli ilçe sınırlarında yer alan Altıparmak Dağları’nda ilginç bir doğa olayı meydana gelmektedir. Altıparmak Dağlarının üçüncü tepesine sahil tarafından gelen bulutlar gözle görülecek bir doğa olayı gerçekleştirmektedir. Üçüncü tepeye çarpan bulutlar çarpma sonucu yağmura dönüşür fakat havanın çok soğuk olmasından dolayı yağmur taneleri buz tanelerine dönüşerek zirveye dökülür. Altıparmak doruklarının yükseklikleri aynı olmasına rağmen bu doğa olayı sadece üçüncü dorukta gerçekleşir. Dağcılığa ilginiz varsa Altıparmak Dağlarında bu doğa olayını gözlemlemenizi tavsiye ederim.

Çoruh Nehri

Yusufeli ilçesinin ortasında geçmektedir. Çoruh Nehri; dünyada Zambehi Nehrinden sonra rafting sporu için en uygun ikinci nehirdir. Çoruh Nehri 127 km’lik rafting parkuruna sahiptir. Bu parkur İspir ve Yusufeli sınırlarındaki Çamlıkaya Köyünde başlayıp Artvin’e kadar uzanır. Bu parkurun büyük bir kısmı Yusufeli ilçesinde yer almaktadır. Her yıl Türkiye Şampiyonası Çoruh Nehrinde yapılmaktadır. Ayrıca 4. Dünya Akarsu Kros Şampiyonası da Çoruh Nehri’nde düzenlenmiştir. Çoruh Nehrinde farklı seviyelerde ve farklı zorluklarda etaplar bulunmaktadır.

Yusufeli Barajı
Yusufeli Hangi Şehirde
Yusufeli Haritası
Yusufeli Merkez
Yusufeli Nasıl Gidilir
Yusufeli Nerede
Yusufeli

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir