Cehennem Çukuru

Bazı çukurlar vardır ki zararsız az derinlikte ama bazıları da var ki devasa büyük çukurlardır. İnsanları evleri arabaları yutacak türde çukurlardır. İşte sizin için derleyip topladığımız Dünya’da 10 büyük dev çukur.

1-Darvaza Gaz Krateri / Türkmenistan: 1971 yıllında Jeologlar dünyanın en büyük doğal gaz rezervini keşfetmiş. Ancak yeri delerken Sovyet Rusya biraz fazla ileri gidince dev bir çukur oluşuyor. Zehirli gazların yeryüzüne çıkmasını engellemek için, delikteki ateşin yanmasına izin verilmiş. Bu dev çukurdaki alevler, o günden bu güne yükselmeye devam ediyor. Cehennem çukuru olarak bilinmektedir. Buraya gelen kişiler korkarak bile yanına yaklaşıp bakmaktadır. Sonu nasıl olacak merak konusu olmuştur.

Darvaza Gaz Krateri

2- Kimberley Elmas Madeni / Güney Afrika:  büyük çukur olarak da bilinmektedir. İnsan eliyle kazılmış dünyanın en büyük çukurudur. Bu çukur 1866-1914 yılları arasında maden aramak için kazma kürekle kazılmış bir çukurdur. Burada yaklaşık olarak 2722 kg elmas madeni çıkarılmıştır. 50.000 işçi çalıştığı söylenilir.

Kimberley Elmas Madeni

3-Monticello Baraj Çukuru/ Kaliforniya:  Kaliforniya Nepa şehrinde bulunan bu baraj elektrik üretmek amacıyla 1983 yıllında inşa edilmiştir. Baraj içinde bulunan bu su yolu görenleri hayrete bırakıyor. Baraj sularını boşaltmak için kullanılan su yolundan, saniyede 1.4 milyon litre akıyor.

Monticello Baraj Çukuru

4-Bingham Kanyon Çukuru / ABD: ABD’nin Utah eyaletinde bulunan bu çukur İnsan eli kazılmış en büyük çukurlardan biridir. Burada maden aramak amacı ile kazılmıştır. Derinliği 1200 metre genişliği 4 km’dir. 1906 – 2004 yılları arasında 17 milyon tondan fazla bakır, 715 ton altın, 5.900 ton gümüş çıkarıldığı söylenmektedir.

Bingham Kanyon Çukuru

5- Büyük Mavi Delik / Belize:  Bu çukur Belize sahillerinde oluşan dev bir çukurdur. Çukurun genişliği 304 metre ve derinliği ise 121 metre civarındadır. Bu çukurun, son buzul çağında oluşan bir kalker mağarası olduğu söyleniliyor. Ayrıca Büyük mavi çukur, UNESCO’nun Dünya Mirasları Listesinde Belize Set Resifi koruma sisteminin bir parçası.

Büyük Mavi Delik

6- Mirny Elmas Madeni / Sibirya: Sibirya’nın doğusunda bulunan bu çukur dünyanın en büyük çukurlarından biridir. Derinliği 525 metre ve çapı da 1200 metredir. Bu maden yeri Eski Sovyet Rusya’nın ilk maden bölgesi olarak bilinir.

Mirny Elmas Madeni

7- Diavik Çukuru/ Kanada: Diavik Elmas Madeni Kanada’nın Kuzey Slave bölgesinde bulunuyor. Burası resmen paranın aktığı madendir. 2003 yıllından berri açılmış olan bu maden yeri her yıl tam olarak 1600 kg elmas çıkarılmaktadır. 730 işçi çalışmaktadır. Gerisini siz düşünün.

Diavik Çukuru

8-Sinkhole Çukuru / Guatemala: Sinkhole’de bulunan bu çukur 2007 yıllında yağmur ve lağım suyunun toprağı yumuşatarak oluşmuş ir çukurdur. Yaklaşık derinliği 92 metredir. Bu çukur yüzünde 3 kişi öldü binlerce kişi de burada taşınmak zorunda kaldı.

Sinkhole Çukuru

9- Udachnaya Çukur/ Rusya: 1955 yıllında keşfedilen bu çukur bir elmas madeni olarak kullanılıyor. 600 metre derinliğinde iç içe geçmiş halkalardan oluşan çukur görenler hayrete düşmektedir. Maden sahipleri bilinmeyen bir nedenden dolayı 2010 yıllında faaliyetlerine son bulmuşlardır.

Udachnaya Çukur

10- Chuquicamata Çukuru / Şili: Şili’de bulunan bu çukur Dünya’nın en büyük bakır madenin olduğu yerdir. Bu bakır madeni o kadar büyük ki bütün dünyada çıkarılan bakırdan daha fazlası çıkarılıyor. Yaklaşık 100 yıldır bakır madeni için kazılmaktadır. 4,3 km genişliğinde ve 850 metre derinliğinde oluşmuş devasa bir çukur haline gelmiştir.

Chuquicamata Çukuru

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz