Bab-ı Ali Kapısı
Bab-ı Ali Kapısı İstanbul ilimizin Fatih ilçesine bağlı Eminönü semtinde bulunur. Sirkeci’den Cağaloğlu yokuşuna çıkarken sol taraftaki İstanbul Valilik binasının giriş kapısıdır. Çok değişik bir mimariye sahiptir. Gezilip görülmesi gereken bir yapıdır.
Bab-ı Ali Kapısı, yüce kapı ve yüksek kapı anlamlarını taşıyan bu kavram Sadrazam Konağını işaret etmektedir. Değişik zamanlarda değişik isimlerle anılmaya başlanmıştır.
Babıali, Osmanlı Devleti’nin son döneminde sadrazamlık makamına ve hükümete verilen addır. İstanbul başkent olana kadar devletin bütün işleri Padişahın sarayında yapılırdı. Daha sonra Fatih Sultan Mehmet tarafında çıkarılan Kanunname’yle bunu esaslara bağlamıştır. Önceleri padişahlar divana başkanlık ederken bu görev sadrazamlara geçmiştir. Ancak mühim kararlar alınacağı zaman yine padişahlar divana katılır ve başkanlık yapmaktaydılar. Bu 17. Yüzyılla kadar devam etmiştir.
Bab-ı Ali Tazminat birlikte önem kazanmıştır. 1838 yıllında kurulan Meclis-i Vâla-yı Ahkâm-ı Adliye ile Dar-ı Şûra-yı Bâb-ı âli, Osmanlı bürokrasisine yeni bir boyut getirmiştir. Sadrazam konaklarına yakın bu yerde yapılmaya karar verildi. Burada bulunan bina 1756 yılında Sultan III. Osman tarafından yapılmıştır. Böylece Sadrazam konaklarının sürekli olarak bulunduğu ve devletin fiilen de yönetildiği merkez burası olmuştur. 1839 yıllında çıkan yangında yanmıştır. Tekrar onarılan bina 1844 yıllında tamamen devlet dairesi statüsü kazanmıştır.
Birçok kez farklı amaç için kullanılan yapı Cumhuriyetten itibaren eski Sadaret dairesi Vilayet Konağı olarak kullanılmaya başlamış Vilayet Konağı 1980 ve 1997 yıllında restorasyon çalışmaları yapılmıştır.