Ilgın
Ilgın Konya iline bağlı bir ilçedir. Ilgın ilçesi Konya il merkezine 87 km uzaklıkta yer almaktadır.
Ilgın İlçesi
Küçük, şirin bir ilçe olan Ilgın; tarihi kaplıcaları ile ön plana çıkmaktadır. Ilgın ilçesinde yer alan gezilecek yerler şunlardır:
Sahip Ata Kaplıcası
Ilgın ilçe merkezinin 2km batısında Konya- Akşehir karayolu üzerinde Hamam Dağı eteklerinde yer almaktadır. Roma, Bizans, Selçuklu ve Beylikler Döneminde kullanılan kaplıca geçmişten günümüze kadar şifa dağıtamaya devam etmiştir. Kaplıca Tesisleri; 1235-1236 yılları arasında Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yapılmıştır. Deprem ve savaşlar sonucu yıkılan tesis; 1267 yılında Selçuklu Sultanı Gıyasettin Keyhüsrev zamanında Sahip Ata tarafından yaptırılmıştır. Birçok onarımdan geçen tesis Günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Kaplıca tesisi kadınlar ve erkekler için iyi ayrı bölümden oluşmaktadır. Sahip Ata Kaplıca suları 42 derece sıcaklığa sahiptir. Berrak, renksiz ve kokusuz olan kaplıca suları; egzama, göz hastalıkları, sinir hastalıkları, felç, cüzam, akciğer iltihaplanmaları, kadın hastalıkları, romatizmalı hastalıklar, böbrek rahatsızlıkları, idrar yolları hastalıkları, deri ve cilt hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıca çevresinde konaklama tesisleri ve oteleler bulunmaktadır. Huzurlu ve şifalı bir tatil için Sahip Ata Kaplıca Tesislerini tercih edebilirsiniz.
Aşağı Çiğil Kaynak Suyu
Ilgın ilçesine bağlı Aşağıçiğil Kasabasında yer almaktadır. Aşağıçiğil Kasabasının Kumdöken ve Üzüm Çubuğu adıyla anılan yöresinde bulunan Aşağı Çiğil Kaynak Suyu çamlık içinde bulunmaktadır. Kaynak suyunun içilmesi böbrek rahatsızlıklarına ve böbrek taşının düşmesine iyi gelmektedir.
Handevi Kandevi Türbesi ve Zaviyesi
Sahip Ata Kaplıcasının 200 metre batısında yer almaktadır. 1267 yılında Sahip Ata Fahreddin tarafından yapılmıştır. Günümüze zaviye ulaşmamış sadece türbe ulaşmıştır.
Pir Hüseyin Bey ( Çukur) Camii
Ilgın ilçe merkezinde çarşı içinde yer almaktadır. Çukur Camii; 15. Yüzyılda Karamanoğulları zamanında Pir Hüseyin Bey tarafından inşa edilmiştir. Çeşitli zamanlarda onarım gören Pir Hüseyin Bey Camii günümüze ulaşan önemli tarihi yapılardandır.
Lala Mustafa Paşa Külliyesi
Ilgın ilçesinde yer alan Lala Mustafa Paşa Külliyesi 1576-1584 yılları arasında Kıbrıs Fatihi olarak bilinen Lala Mustafa Paşa tarafından Mimar Sinan’a yaptırılmıştır. Lala Mustafa Paşa Külliyesi Osmanlı külliyeleri arasında önemi bir yere sahiptir. Lala Mustafa Paşa Külliyesi; cami, sıbyan mektebi, imaret, medrese, hamam, kütüphane, tophane, arasta (çarşı) ve handan oluşan bir yapı topluluğudur. Zamanının önemli ticaret ve eğitim merkezi olan Lala Mustafa Paşa Külliyesinden günümüze tek minareli ve tek kubbeli olan kare planlı özelliğe sahip orijinal halini koruyan cami ve kapalı çarşı olarak kullanılan arasta ulaşmıştır.