Varto
Muş ilimize bağlı 6 ilçesinden biridir. Yaklaşık şehir merkezinden 58 km uzaklıktadır. Buraya ulaşmak için il merkezinden kalkan dolmuşlarla ulaşılabilir.
Varto ilçemizin kısaca tarihine değinelim;
Varto ilçesi Muş’un diğer ilçeleri gibi birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Bunlar sırası ile şöyle: Medler, Pers, Part, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır. Daha sonra 1071 yıllında yapılan Malazgirt savaşında Selçukluların hakimiyetine geçmiştir. 1514 yıllında Yavuz selim’in Çaldıran seferi sırasında Osmanlı topraklarına katılmıştır. 1923 yıllında ise Türkiye Cumhuriyetine katılmıştır. İlçemiz 1903 ve 1946 yıllarında iki büyük depremle sarsılmıştır. Bu iki depremde birçok kişi yaşamını kaybetmiştir.
Şimdi ise Varto ilçemizin doğa ve tarihi yerlerine değinelim.
Hamurpet (Akdoğan) Gölü: İlçenin kuzeyinde bulunan Hamurpet dağlarının eteğinde kurulmuş bu muhteşem göl ilçeyi renklendirmektedir. bu göl 2149 rakımlı 21 metre derinliğindedir. Yıl boyunca pek suyu değişmeyen gölün kaynak suları ve kar erimelerinde meydana gelen sulardan beslenir. Burada sazan balığı bulunur. Ayrıca birçok kuş türüne de şahit olabilirsiniz.
Tarihi Murat köprüsü: Bu köprü Selçuklu mimarisi olup ne zaman yapıldığı ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. İnşasında kesme ve moloz taş kullanılmıştır. Birçok onarımla günümüze de ulaşılmıştır. Köprü Muş merkeze bağlı Şenoba Köyünde bulunur. Muş-Varto karayolu üzerinde bulunduğu için burada yer verdik.
Sonuç olarak tarihi ve doğal güzellikleri ile insanı büyülen ilçemizi görmek istiyorsanız buyurun sizi bekliyoruz.