Pervari
Siirt ilimizin 6 ilçesinden biridir. Siirt ilimizin merkezine 92 km uzaklıktadır. Pervari ilçesine ulaşmak için Siirt il merkezinden buraya giden dolmuşlar bulunur. Bunlarla ulaşım sağlanabilir. Ayrıca çevre illerden de buraya direk ulaşım sağlanabilir.
Pervari Tarihi
Pervari ilçesinin tarihi m.ö 550 yıllara dayanır. Birçok medeniyette ev sahipliği yapmıştır. Bunlar kısaca: pers, Makedonya,selökid krallığı, partlar, Roma, Bizans, Sasani, Arap vb. en son 1514 yıllında Yavuz selim’in Çaldıran Seferi sırasında Osmanlıya katılmıştır. 1852 yıllında Eruh ilçesine bağlı bir kaza iken daha sonra ilçe olmuştur. kaç yıllında ilçe olduğu ile ilgili kesin bir bilgi yoktur. Fakat Cumhuriyet kurulmadan önce ilçe olunduğu söylenilir. 1890 yıllında Türk edebiyatında önemli bir yere sahip olan Şemsettin Sami Pervari için şunları kaleme dökmüştür. Bitlis Vilayeti Siirt sancağına bağlı bir kaza olan Pervari’nin Dastüğöm, Zırha ve Dergül adlı 3 nahiyesi ve 60 köyü vardır.
Pervari Gezi Rehberi
Çemikari Yaylası
Siirt ilimizin doğal güzelliklerine sahip 3 yaylası mevcuttur. Bu yaylardan biri de ve hatta en önemlisi de budur. Yaz- kış mevsimi fark etmez hep yöre halkının gözde yerlerindedir. Özellikle yaz mevsiminde yöre halkı çıkıp burada hayvan otlatır. Burada gezi düzenler. Ayrıca burada Pervari karakovan balı üretilir.
Çemekare Yaylası
Bu yayla da yaz- kış demeden bol yağış alan ve bol yeşilliğe sahip bir yayladır. Çayırları ile ünlüdür. Özellikle yaz mevsiminde yöre halkının uğrak yeri oluyor.
Herekol Yaylası
Bu yayla da Yaz, kış bol yağışlı olan bu yüksek platolar, zengin çayırlarla kaplıdır. İlkbahar mevsiminde yeşilliği insanı adeta büyülenmektedir.
Pervari Balı
Pervari kara kovan balı 2600 rakım yükseklikteki Herekol Dağı eteklerinde ve Çemekare Yaylasında bölgeye has birçok bitki florasından doğal olarak arıların insan eli değmeden ürettikleri çok özel bir baldır. Sadece bu yöreye ait olan bu balı tatmanızı öneririz.
Sonuç olarak tarihi ve kültür bakımında zengin olan bu ilçemize yolunuz düşerse mutlaka uğramalısınız.