Asya Tarihi
Asya, MS 1 ile 1800 yılları arasında dünyanın en büyük ekonomisine sahipti ve Hindistan ve Çin, dünyanın en büyük ekonomileriydi. Eski Hint kültürünün efsanevi refahı ve Çin’in baskın ekonomik gücü, Avrupa sömürgeciliğini, keşiflerini ve ticaretini çekerek Asya’yı kişileştirdi.
Hindistan’ın Kolomb tarafından tesadüfen keşfi, kıtaya duyulan derin hayranlığı gösteriyor. Asya, Yahudilik, Hıristiyanlık, Budizm, islam, Taoizm, Sihizm ve Konfüçyüsçülük dahil olmak üzere dünyanın en büyük dinlerinden bazılarının doğum yeridir. 20. Yüzyılda Asya kıtası ekonomik dinamizm ve güçlü nüfus artışı gösterdi, ancak büyüme hızı son yıllarda yavaşladı.
Asya, birçok dil ailesine ve çeşitli Dil izolatlarına ev sahipliği yapmaktadır. Çoğu Asya ülkesinin birden fazla resmi dili vardır. Endonezya’da konuşulan altı yüzden fazla dil, Hindistan’da konuşulan sekiz yüzden fazla dil ve Filipinler’de konuşulan yüz dil vardır. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin’in farklı illerde konuşulan farklı dilleri ve farklı lehçeleri vardır. Asya’da konuşulan Dil izolatlarından bazıları arasında Kuzey Pakistan’da kullanılan Burushaski, 78 milyondan fazla konuşmacısı olan Kore dili izolasyonu ve Puroik dili izolasyonu bulunmaktadır.