Çin’in Başkenti Neresidir? | Gezilecek Yerler
AsyaGezi Rehberi

Çin’in Başkenti Neresidir?

Çin’in en büyük şehri Şangay, başkenti ise Pekin’dir. Pekin sadece başkent değil, aynı zamanda dünyanın en kalabalık Başkentlerinden biridir. Çin Ulusal Hükümeti, şehri doğrudan belediye hükümeti aracılığıyla yönetir.

Çin'in Başkenti Neresidir?
Çin’in Başkenti Neresidir?

Pekin adı 1403’te seçildi ve şehrin kuzey Çin’deki konumuna atıfta bulunan Kuzey Başkenti anlamına geliyor. Pekin, hem 2008’de Pekin’in ev sahipliği yaptığı Yaz Olimpiyatları’na hem de 2022’de ev sahipliği yapacağı Kış Olimpiyatları’na şimdiye kadar ev sahipliği yapan dünyadaki tek şehir olma özelliğini taşıyor.

Pekin tarihi

Şehrin tarihi, 200.000 yıldan daha uzun bir süre önce tarih öncesi döneme kadar uzanmaktadır. Bu, bölgede keşfedilen Homo erectus fosilleri tarafından belirlenmiştir. MÖ 1045’te, günümüz Guang’anmen bölgesinin bulunduğu yere Jicheng adında bir şehir inşa edildi.

O zamanlar, şehrin bir eyaletin başkenti olacağının altı katından ilki olan Ji ulusunun başkentiydi. Xianbei Krallığı, Wu Hu’nun bölgeyi bastırmasının ardından kısa bir süre için Jicheng’i başkent olarak seçti. Hükümdarlığı sırasında Ming Hanedanı Zhu Di, Yingtian’ın yerine başkenti olarak Pekin’i seçti.

Yasak Şehir gibi Pekin’in en ikonik binalarından bazıları Ming hanedanlığı döneminde inşa edildi. 1644’te bir köylü ordusu, başkentlerini fethederek Ming hanedanlığını sona erdirdi. 1949’da Başkan Mao Zedong, Pekin’i yeni kurulan Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti ilan etti. Şehrin uzun tarihi nedeniyle UNESCO, şehrin en ikonik binalarından yedisini Dünya Mirası olarak listeledi.

Pekin’de Kentsel Gelişim

Pekin, şehirde bir arada bulunan fabrikaları, gökdelenleri ve büyük şirketleri ile dünyanın en gelişmiş şehirlerinden biridir. Hükümet, birkaç çevre yolu inşa ederek ulaşıma, özellikle karayolu taşımacılığına yatırım yaptı. Şehrin yıllar içinde gelişen ve turistler arasında çok popüler olan birkaç alışveriş bölgesi var. Kentsel Gelişimin, yeni binalara yer açmak için kültür merkezlerinin yıkılması ve yoldaki çok sayıda aracın yol açtığı yoğun trafik gibi bazı olumsuz etkileri oldu.

Pekin’de Kirlilik

Şehir, Pekin sınırındaki Hebei bölgesindeki çok sayıda endüstri nedeniyle kötü hava kalitesi ile ünlendi. Endüstrinin ana enerji kaynağı, yanmadan sonra zararlı dumanlar üreten kömürdür. Pekin’deki birçok evde, sakinlerin kaliteli hava solumasını sağlamak için hava filtreleri bulunur. Çin hükümeti, şehirdeki kirliliği azaltmak ve hava kalitesini iyileştirmek için çeşitli projeler üstlendi.

Çin’deki şehirlerin büyümesi

Çin hükümeti, 2025 yılına kadar 300 milyondan fazla insanın kırsal alanlardan kentsel alanlara göç edeceğini tahmin ediyor. İnsanlar çoğunlukla kentsel alanlarda daha uygun fiyatlı işler arıyorlar. Şehirlerdeki modern tesisler de çok sayıda göçmeni cezbetmektedir. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için Çin hükümeti, örneğin göçmen akışını durdurmak için kırsal alanlarda yeni şehirler inşa etmek gibi çeşitli girişimlerde bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir