Atlas Dağları Hakkında Bilgi | Gezilecek Yerler
AfrikaGezi Rehberi

Atlas Dağları Hakkında Bilgi

Atlas Dağları, Fas, Cezayir ve Tunus‘un Kuzey Afrika ülkelerinin başlıca coğrafi özelliğidir. Atlas Karşıtı, Yüksek Atlas, Orta Atlas, Sahra Atlası, Tell Atlası ve Aures olmak üzere aralarında yüksek yaylalar ve ovalar bulunan altı dağ silsilesinden oluşurlar. Dağlar, Fas’ın Atlantik kıyılarından Tunus’un Akdeniz kıyılarına kadar yaklaşık 1.250 mil boyunca kuzeydoğuya uzanır.

Atlas Dağları Hakkında Bilgi
Atlas Dağları Hakkında Bilgi

Atlas Dağları, Kuzey Afrika’nın iklimi, ekonomik kaynakları ve insanlık tarihi üzerinde derin bir etkiye sahipti. Kıyı ovalarını iç kısımdaki SAHRA Çölü’nden ayıran sıradağlar, çöl ısısının sahile ulaşmasını engeller. Ayrıca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz’den esen nemli kış fırtınalarını hapsederler, bu da kıyı boyunca yağışa neden olur ve yağmurun içeriye ulaşmasını engeller. Ayrıca dağlardaki kar yağışı, Fas, Cezayir ve Tunus’un kuzey kısımlarını sulayan nehirleri ve akarsuları besler. Bu nedenlerden dolayı kuzey bölgeleri, Kuzey Afrika’nın başka yerlerinde bulunan düz çöl topraklarından daha yeşil ve tarıma daha uygundur ve yüzyıllar boyunca insanlar bu daha verimli bölgelere yerleşmeyi seçmişlerdir.

Atlas Dağları, yerli Kuzey Afrika halkı olan birkaç BERBER kabilesine ev sahipliği yapmaktadır. Atlas Dağları’ndaki izolasyonları nedeniyle Berberiler dillerini ve geleneklerini koruyabildiler. Birçoğu çiftçilik yaparak ve hayvancılık yaparak kendilerini destekliyor. Dağların adı, dünyayı omuzlarında taşıyan Yunan efsanevi figürü Atlas’tan geliyor. Eski Yunanlılar, Atlas’ın Kuzey Afrika zirveleri arasında yaşadığına inanıyordu. Daha sonra bölgeye yerleşen Araplar, çevredeki çöle zıtlıkları nedeniyle Cezirat el-Mağrip dağlarını “batının adası” olarak adlandırdılar. Bugün Fas, Cezayir ve Tunus’a bazen MAĞRİP veya Mağrip denir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir