Başkanlık Sistemi Nedir, Ne Demek ve Nasıl İşleyecek?
Bilindiği üzere 14 Nisan 2017 tarihinde ülkemizde bir referandum yapıldı. Bu referanduma göre Parlamenter sistem yerine Başkanlık Sistemi (Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi) getirildi. Bu sistem hakkındaki merak ettiklerinizi ve görüşlerimizi soru-cevap şeklinde aktarmak isterim. Şöyle ki;
1-Başkanlık Sistemi Nedir?
Başkanlık Sistemi, devletin yasama yürütme ve yargı organlarının kesin bir ayrımı olan bir dengeye dayanmaktadır. Başkan halk tarafında seçilir. Görev yetkisi 5 yıldır. En fazla 2 defa seçilebilir. Yürütme (bakanlar kurulu) ve yasama (milletvekilleri) organları halk tarafında seçilir. Bunlara birbirlerine karşı değil halka karşı sorumludurlar. Bu sistemin en büyük özelliği Yasama, yürütme ve Yargı organları sert biçimde birbirinden ayrıdırlar.
2-Başkanlık Sistemi Nasıl İşleyecek?
TBMM’de grubu bulunan siyasi partiler veya 100 bin imza ile Cumhurbaşkanlığı için imza verilebilecek. Seçimlerde Cumhurbaşkanı adayları hiç biri %50+1 aşmazsa ikinci tur yapılacak. İkinci tur ise en fazla oy alan 2 aday arasında gerçekleşecek. Burada ise en çok oyu alan Cumhurbaşkanı seçilecek. Seçilen Cumhurbaşkanı o koltukta 5 yıl oturabilecek.
3-Türk tipi başkanlık sistemi ile dünyada bilinen başkanlık sistemleri arasındaki fark nedir?
Türk tipi başkanlık sistemi ile dünyada bilinen başkanlık sistemleri arasındaki fark nedir? diye soracaksınız. Burada birçok küçük farklar var. Fakat en büyük fark, Başkan ve yasama organı arasında bir uyuşmazlık çıktığı zaman Başkan meclisi feshedip erken seçime gidebilecek.
4-Başkanlık Sisteminde TBMM Etkisi Nasıldır?
16 Nisan 2017 yıllında yapılan referanduma göre 550 olan milletvekili sayısı 600’e çıkmıştır. Milletvekilleri yasama görevleri aynen devam edecektir. Gereken yasal düzenlemeleri mecliste tartışıp çıkarabilecekler.
5-Başkanlık Sistemi İle Yönetilen Ülkeler, Devletler Hangileridir?
- Afganistan
- Amerika Birleşik Devletleri
- Arjantin
- Azerbaycan
- Belarus
- Bolivya
- Brezilya
- Dominik Cumhuriyeti
- Endonezya
- Ermenistan
- Ekvator
- El Salvador
- Filipinler
- Guatemala
- Güney Kore
- Haiti
- Honduras
- İran
- Kazakistan
- Kenya
- Kıbrıs
- Kolombiya
- Kosta Rika
- Liberya
- Meksika
- Nikaragua
- Nijerya
- Panama
- Paraguay
- Peru
- Seyşeller
- Sierra
- Leone
- Sri Lanka
- Sudan
- Surinam
- Şili
- Tanzanya
- Türkmenistan
- Uganda
- Uruguay
- Venezuela
- Zambiya