Çin Hangi Kıtada?
Çin bir Asya ülkesidir. Çin, 9.600.000.000 kilometrekare ile toplam yüzölçümü bakımından dünyanın dördüncü büyük ülkesidir. Çin’in kara sınırları toplam 22.173 kilometreyi kapsıyor ve Yalu Nehri kıyılarından Tonkin Körfezi’ne kadar bir alanı kaplıyor. Çin, Asya’da 14 ülkeyle sınır komşusudur ve Çin’in ne kadar büyük olduğunu gösterir.
Çin güneydoğuda Vietnam, Laos ve Burma ile güneyde Hindistan, Butan, Afganistan, Nepal ve Pakistan ile sınır komşusudur. Doğuda Çin, Filipinler, Güney Kore ve Japonya ile deniz sınırlarını paylaşıyor. Kuzeyde Çin, Rusya, Moğolistan ve Kuzey Kore ile sınır komşusudur ve Çin’de Çin, Kazakistan, Tacikistan ve Kırgızistan ile sınır komşusudur. Çin’in nüfusu 1,4 milyar kişidir ve ülkeyi dünyanın en kalabalık ülkesi yapmaktadır.
Çin, bugün dünyadaki potansiyel süper güç devletlerinden biridir. Tanınmış bir nükleer güç olarak Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde daimi bir koltuğa sahiptir ve bulunduğu dünyada ve Güneydoğu Asya’da önemli diplomatik güce sahiptir.
Komünist güçlerin iç savaşta kazandığı zaferin ardından 1949’da Çin’in halk Cumhuriyeti ilan edilmesinden bu yana ülke, bölgede ve dünyada ekonomik bir güç haline geldi. Çin, dünyada komünist ideolojilere üye olan az sayıdaki ülkeden biridir.
Politik
Çin’de, Çin Komünist Partisi iktidar partisidir. Çin Komünist Partisi, doğum hakkı, ifade özgürlüğü ve internetteki kısıtlamalar da dahil olmak üzere Çin halkının özgürlüklerine ilişkin baskıcı politikaları nedeniyle eleştirildi.
TBM, tepenin dolaylı olarak seçildiği ve altta liderliğin doğrudan halk tarafından seçildiği piramit benzeri bir liderlik yapısına sahiptir. Cumhurbaşkanı, Halk Kurtuluş Kuvvetlerinin komutanı ve büyük ölçüde törensel bir pozisyon olan devlet başkanı, başbakan ise hükümet başkanıdır. Ülkenin Çin hükümetinin doğrudan kontrolü altında olan 22 eyaleti, 5 özerk bölgesi ve dört belediyesi var. Hong Kong ve Makao gibi özel idari bölgeler vardır.
Komşularla ilişkiler
Çin’in dünya çapında 175 ülkeyle diplomatik ilişkileri var ve 162 ülkede büyükelçilikler işletiyor. Ancak Çinliler, Filipinler, Vietnam ve Japonya gibi ülkelerle sınır ötesi deniz anlaşmazlıklarına karıştılar. Çin, isyancı bir eyalet olduğunu düşünerek Tayvan’ın egemenliğiyle hala savaşıyor.
Çin ordusu, 1970’lerin sonlarında Vietnam ile olan sınır savaşından bu yana savaşta aktif değildi, ancak genişlemesi ve modernleşmesi komşuları için bir endişe kaynağı oldu. Çin, Asya ticaret örgütlerinin bir üyesidir ve Asya komşuları ve dünyadaki diğer ülkelerle, özellikle Afrika’da ticaret yapmaktadır. Çinliler, ideolojileri ne olursa olsun komşularıyla barış içinde bir arada yaşamayı tercih ediyorlar. İran, Zimbabve ve Kuzey Kore gibi ülkeler buna örnektir.