Kıta ile Ülke Arasında ki Fark?
Çoğu insan hangi ülkede ve hangi kıtada yaşadıklarını bilir. Ama aralarındaki fark tam olarak nedir? Kıta, genellikle okyanuslarla ayrılmış çok büyük bir kara kütlesidir. Bunlardan bazıları diğer coğrafi veya sosyal özelliklerle ayrılmıştır.
Coğrafi bir ayrım dar bir toprak şeridi olabilirken, sosyal bir ayrım paylaşılan kültüre dayanabilir. Kıtaları tanımlayan kurallar kesin değildir. Tipik olarak, dünya 7 farklı kıtayı tanır: Kuzey Amerika, Güney Amerika, Afrika, Avrupa, Asya, Antarktika ve Avustralya. Bazı düşünce okulları Kuzey ve Güney Amerika’yı tek bir grupta birleştirerek 6 kıta oluştursa da. Yine de, “tek bir katı kara kütlesi” teorisine bağlı kalan diğerleri, 4 kıtanın olduğuna inanıyor: Amerika, Afro-Avrasya, Antarktika ve Avustralya.
Ancak, bir ülke ayrı bir siyasi varlıktır. Çoğu durumda, nehirler ve dağlar gibi coğrafi özelliklerin veya kültürel sınırların sonucu olan kenarları açıkça tanımlamıştır. Anayasalar ve barış antlaşmaları bu sınırların yerini resmileştirir. Son rakamlara göre dünyada 206 egemen ülke var.