Nil nehri nereden geçiyor?
Nil Nehri, 6671 km uzunluğuyla dünyanın en uzun Nehridir. Havza alanı 2,87 milyon km2 ile Almanya’nın sekiz katı büyüklüğündedir.
Nil Nehri iki büyük nehirden oluşur.:
Victoria Gölü’nden gelen bir kaynak Nehri, Etiyopya’dan Sobat’ın birleştiği Sudan’da beyaz Nil’e dönüşür.
Etiyopya’nın Yaylalarından çıkan diğer çok su dolu kol ise mavi Nil’dir. Karthum’un kuzeyinde, iki kaynak Nehri Nil nehri’ni oluşturmak için birleşir.
Atbara’nın bugünkü Sudan’da birleşmesinden sonra, Nil Nehri son 2.700 km boyunca başka kolları olmadan akar. Yabancı bir nehir olarak Sudan’da Nubian, Mısır’da ise sol tarafta bulunan Libya ve sağ tarafta bulunan Arap Çöllerini geçiyor.
Karthum ve Assuan arasında, Nil, katarakt adı verilen Rapids oluşturan altı sert Kaya sırtından geçer. Kahire’nin kuzeyinde, nehir Nil Deltası ile Akdeniz’e akar.
Nil Vadisi ve Nil Deltası, 20 km genişliğe kadar ve 350 m genişliğe kadar kayalık Çöl alanlarına dalmış olup, yaklaşık 5000 yıl içinde, yaşam karşıtı çöllerin ortasında, dünyanın en büyük nehir Vahalarından biri oluşmuştur.
Nil, Mısır’ın yaşam Çizgisidir, çünkü yaklaşık 5000 yıl içinde, Nil Deltası ve Nil Deltası, yaşam karşıtı çöllerin ortasında, dünyanın en büyük nehir Cennetlerinden birine dönüşmüştür.
Nil, eski Mısır’ın yüksek kültürünün oluşumuna bir yaşam çizgisi olarak katkıda bulunmuştu. Bu yüksek Kültür M. ö. 3000 civarında ortaya çıktı ve güneydeki 1. Nil Kataraktından kuzeydeki Akdeniz’deki Nil Deltasına kadar olan bölgeyi kapsıyordu.
Nil’in Eski Mısır halkı ve ülkeleri için önemi fazla tahmin edilemez. Neredeyse hiç yağmur yağmayan bir ülkede, Nil toprağı kelimenin tam anlamıyla besledi. Su ve dolayısıyla yiyecek sağladı ve aynı zamanda en önemli ulaşım arteri oldu. O olmasaydı, toprak, nehir Vahasının her iki tarafına yayılan çöller gibi bir çöl olurdu.
Mısırlılar, 3000 yıldan daha uzun bir süre önce Nil’in dalgalanan su akışını sulama ve drenaj sistemleri ile dengelemeyi ve iyi Hasatlar elde etmeyi biliyorlardı.